BNR vrea să limiteze GRADUL DE INDATORARE in cazul creditelor imobiliare!

BNR ar vrea să limiteze GRADUL DE INDATORARE in 2018 atât în cazul creditelor imobiliare, cât mai ales în cazul creditelor de consum.

Indicatorul gradului de indatorare este conform definitiei un indicator general al indatorarii si calculeaza proportia in care activul total este finantat din alte surse decat cele proprii, cum sunt credite, furnizori, datorii la stat. Indicatorul este inversul solvabilitatii patrimoniale si poate avea valori mai mici sau egale cu 1.

Cert e că pe zona împrumuturilor ipotecare, măsura ar fi caducă, întrucăt băncile au înțeles semnalul dat de Isărescu și s-au conformat din timp, acesta nedepășind 40-50%. Adică exact limitele țintite de BNR pentru asemenea împrumuturi.

definitie rata indicatorul gradului de indatorare

Conform surselor din piata bancherii vor trebuie sa informeze solicitantii de credite care sunt neacoperiti în mod natural la riscul valutar despre impactul unei eventuale deprecieri severe a monedei nationale asupra nivelului ratei, astfel încât sa fie posibila compararea nivelului ratei lunare luând în calcul un soc pe cursul de schimb de 35,5% pentru EUR, 52,6%  pentru CHF si de 40,9% pentru USD.

Nivelul maxim al gradului total de îndatorare în cazul persoanelor care beneficiază atât de credite în lei cât și de credite acordate/indexate în valută nu poate depăși 40%, cu respectarea nivelurilor maxime pe tipuri de credit.

La determinarea nivelului gradului de îndatorare pentru situația unui debitor cu credite acordate/indexate într-o singură monedă, se va aplica:

a) nivelul maxim al gradului total de îndatorare și nivelurile maxime pe tipuri de credit, aferente creditelor în lei, în cazul persoanelor acoperite integral la riscul valutar;

b) nivelul maxim al gradului total de îndatorare și nivelurile maxime pe tipuri de credit, aferente creditelor în valută, în cazul persoanelor neacoperite integral la riscul valutar.

În 2018, clienții bănciilor preferă creditele acordate pe 23 de ani în medie. Schimbări structurale au loc pe mai multe paliere, confirmând o generație în schimbare de mentalitate.

Concluzia fiind ca tinerii din ziua de astazi se împrumută de la banci la vârste mai mici decât cei de acum 10 ani, pe perioadă mai scurtă și cu sume mai mici!
MAI POTI CITI