Pareri VITICULTURA BIODINAMICA noua Vedeta a Viticulturii mondiale.

Sa ne facem o parere despre Viticultura Biodinamica considerata a fi o alternativa mai sanatoasa la viticultura conventionala, pentru ca utilizeaza produse de origine naturala.

Sulful si cuprul sunt reglementate. Este interzisa aplicarea substantelor fertilizante chimice, a pesticidelor, erbicidelor, fungicidelor sau a fumigantilor, hormonilor, antibioticelor, regulatorilor de crestere sau a organismelor modificate genetic.

Este adevarat ca cifrele vorbesc de la sine: desi deloc ieftine, vinurile certificate drept biodinamice se vand foarte bine.

In America, asociatia Demeter USA, singurul organism de certificare al fermelor Biodinamice (termenul e marca inregistrata cu majuscula!), si-a triplat membrii in ultimii 5 ani.
pareri viticultura bidinamica cursul viitor al viticulturii

Somelierul Larry Stone, managerul cramelor lui Francis Ford Coppola, declara ca producatorii resping actuala legislatie americana privind viticultura organica, din cauza prevederilor restrictive la capitolul vinificatie.

Legislatia americana permite cantitati foarte mici de sulfiti in produsul final.

In schimb, standardele biodinamice pentru sulfiti sunt aliniate celor europene pentru vinurile organice – ceea ce, brusc, schimba perspectiva.

Viticultura biodinamică presupune stimularea activității vitale în sol, protejarea plantelor de boli, fungi și buruieni prin lucrări specifice solului și plantei, care exclud utilizarea de produse chimice de sinteză (ierbicide, fungicide, pesticide), stimularea biodiversității în vie (intercalarea culturilor de câmp, rotația culturilor intercalate sau cultivarea de plante aromatice între rândurile de vie), dar și respectarea cu strictețe a calendarului fazelor Lunii pentru alegerea momentului optim pentru diferitele lucrări în vie.

Vinul biodinamic are la bază o filosofie de producție care evită procesarea industrială, a explicat antreprenorul.

In viticultura biodinamcia se folosesc bacterii precum Bacillus Turengiencis pentru combaterea bolilor si a daunatorilor.

Acest mod de ingrijire a vitei-de-vie nu este un garant al calitatii vinului, insa este mai putin nociv.

Biodiversitatea este un element primordial, iar practicarea policulturii devine esentiala.

Viticultura biodinamica a preluat elementele enuntate de Rudolf Steiner in cautarea echilibrului vitei-de-vie cu solul.

Acesta din urma a fost ameliorat cu preparate din materii vegetale (urzica sau plante de camp uscate, musetel, trifoi), animale (ingrasaminte naturale, ingrasamant natural in corn de vaca) sau cu minerale (cuart pentru stimularea fotosintezei).

In Romania compania Domeniul Bogdan este în prezent cel mai medaliat producator de vinuri organice din tara.

Compania Domeniul Bogdan detine si administreaza 154 de ha de teren pe care se practica viticultura biodinamica, situate în Dobrogea, în cunoscuta podgorie Murfatlar D.O.C. 
MAI POTI CITI