EDU RO Evaluare Nationala 2018: nu merge ori merge. Pareri impartite.

A merge sau a nu merge EDU.ro aceasta este intrebarea care se pune cu mai putin de o saptamana inainte de examenele din Evaluarea Nationala 2018.

Poate stiti, poate nu stiti, site-ul oficial al Ministerului Educatiei Nationale: www.edu.ro a fost atacat informatic de doua ori, în decursul ultimelor doua luni.

Ultima data  Edu.ro, a intrat în mentenanta în acest weekend dupa ce s-a descoperit ca portalul online folosea resursele computerelor de pe care este accesat pentru a mina criptomonede.

Expertii CERT-RO si responsabilii IT din Ministerul Educatiei au confirmat ca site-ul www.edu.ro a fost compromis.
rezultate evaluare nationala 2018 edu ro nu merge

În urma investigaţiei, specialiştii CERT-RO au identificat şi eliminat acel script problemă, care era utilizat pentru minarea de criptomonedă (CoinHive).

Site-ul edu.ro folosea o variantă neactualizată de Drupral (software CMS – content management system), o vulnerabilitate exploatata de atacatori. 

Astfel, la simpla a vizitarea site-ului www.edu.ro, unui utilizator îi era folosit procesorul dispozitivului utilizat (PC, lapto, tableta, smartphone) la capacitate maximă. 

Echipa CERT-RO a identificat şi eliminat liniile de cod inserate abuziv şi a propus o serie de măsuri de securitate pe care Ministerul Educaţiei, ca administrator al site-ului, trebuie să le pună în aplicare. 

Totodată, recomandarea echipei CERT-RO a fost ca accesul la site din internet să fie suspendat până la implementarea măsurilor necesare securizării. 

Paşii necesari securizării sunt în concordanţă cu alerta publicată de CERT-RO în luna ianuarie, „Minarea de criptomonedă”, fiind vorba despre o nouă metodă de monetizare a atacurilor asupra site-urilor şi aplicaţiilor web.

Insa... sa nu uitam ca peste o saptamâna, absolventii de clasa a VIII-a încep examenele Evaluarii Naionale 2019, iar la finalul lunii iunie intra în examenele de Bacalaureat 2018 absolventii de liceu. 

Pareri privind situatia viitoare a portalului EDU.ro sunt impartite. 

In timp ce unii sunt de parere ca cei de la CERT-RO vor reusi sa protejeze eficient site-ul de viitoare atacuri informatice, alti sunrt de parere ca aceste doua incidente sunt doar inceputul si ca hackerii vor mai reusi sa compromita si pe viitor site-ul www.edu.ro mai ales ca acesta reprezinta o resursa valoara pentru ei dat fiind numarul foarte mare de accesari pe care utilizatorii il fac zilnic.
MAI POTI CITI