Buletinele cu date Biometrice OBLIGATORII in viziunea Comisiei Europene.

Revine in discutie problema cartilor de identitate biometrice (buletine cu CIP) si a obligativitatii emiterii acestora de catre statele membre ale UE.

Parerile despre asa numitele buletine biometrice sunt impartite in randul populatiei. Unele sunt desigur pareri de bun simt, altele fiind niste nascociri izvorate din minti prea infierbantate.

Asdar, conform Comisiei Europene cărțile de identitate ale cetățenilor din statele membre ale UE vor trebui să cuprindă date biometrice. Si anume: amprente digitale și imagini faciale care vor fi stocate pe cipul documentulu buletinului

Aceasta este informatia din ultimele zile care ne arată un pachet de măsuri gândit pentru a restrânge spațiul de manevră al teroriștilor și infractorilor, lipsindu-i de mijloacele necesare pentru planificarea, finanțarea și săvârșirea infracțiunilor pe teritoriul tarilor UE.
pareri buletine biometrice cu cip obligatorii

Desigur aceasta este explicatia oficiala de la Bruxelles privind necesitatea obligativitatii buletinelor biometrice cu CIP.

Comisia propune măsuri de îmbunătățire a elementelor de securitate cu care sunt prevăzute cărțile de identitate ale cetățenilor UE și documentele de ședere ale membrilor de familie ai acestora din afara UE.

Potrivit estimărilor, 80 de milioane de europeni dețin cărți de identitate care nu pot fi citite automat și nu sunt prevăzute cu elemente biometrice de identificare.

În aceste condiții, UE isi propune  să împiedice utilizarea documentelor frauduloase, care pot fi folosite inclusiv de teroriști și infractori din țări terțe pentru a intra în tarile uniunii din țări terțe. 

Si o va face prin instituirea obligativității datelor biometrice în cazul țărilor care eliberează cărți de identitate.

De acum înainte, cărțile de identitate ale cetățenilor UE (în vârstă de peste 12 ani) și documentele de ședere ale membrilor de familie ai acestora din afara UE vor include date biometrice, și anume amprente digitale și imagini faciale care vor fi stocate pe cipul documentului. 

Această măsură va fi însoțită de garanții mai stricte cu privire la acordarea accesului la elementele biometrice.

Propunerea de regulament nu prevede introducerea unor cărți de identitate obligatorii pe întregul teritoriu al UE, ci modernizarea elementelor de securitate ale documentelor existente.

Statele membre UE vor avea deplina libertate de decizie în ceea ce privește reglementarea celorlalte aspecte legate de concepția cărților naționale de identitate. 

Prin introducerea acestor standarde îmbunătățite, propunerea urmează o abordare similară celei deja aplicate de UE cu privire la elementele de securitate ale pașapoartelor.

O fi bine, o fi rau .... sa avem buletine biometrice cu CIP??? Mai ales dupa ultimele dezvaluri din afacerea Facebook Cambridge Analytica???