ZMEURA pareri si recomandari pentru SANATATE. Vedeta fructelor rosii cu beneficii uriase.

Numerosi nutritionisti sunt de parere ca zmeura, acest fruct atât de mic si aromat dar si deosebit de bogat in substante si elemente cu proprietati antimicrobiene si anticancerigene, reuseste cu succes, sa acopere necesitatile nutritive ale organismului uman prin continutul sau mare de vitamine, minerale, pectine ori substante de natura flavonoidica.

Rezultatele unor studii clinice efectuate de cercetatorii olandezi reflecta faptul ca zmeura prezinta o activitate antioxidanta de 50 de ori mai puternica decât capsunile, de zece ori mai mare decât a rosiilor si de trei ori mai mare decât a fructelor de kiwi si aceasta datorita prezentei unuia din principalii constituienti: acidul elagic cu un rol foarte important în prevenirea distrugerii celulare si în neutralizarea radicalilor liberi.
zmeura pareri si recomandari pentru sanatate

Beneficiile fructului si frunzelor de zmeura proaspăt culeasă, reprezintă o bogată sursă de:
vitamine (vitamina C, mangan, folați, vitamina B2, B3, potasiu, magneziu, acizi grași, tanini, coloranți, pectină, substanțe minerale, omega-3, cupru și fier, și în cantități mici vitamina A, E, calciu şi fosfor) dar și o resursă remarcabilă de fibre (9 g de fibră la o ceșcuță de circa 150 g zmeură). 

Zmeura mai conține: acid salicilic și zaharuri sub formă de levuloză, ceea ce o recomandă inclusiv persoanelor diagnosticate cu boli reumatice și diabeticilor, dar și în proporţie de la 4% la 11%, acizi citrici. 

Principala calitate a zmeurei o reprezintă efectul ei antioxidant, determinat de conținutul în acid elagic, cu rol important în prevenirea distrugerii celulare și în neutralizarea radicalilor liberi. 

De asemenea, zmeura se recomandă în cazul asteniilor, anemiilor, afecțiunilor hepatice, în gastrita hiperacidă și ulcer duodenal, deoarece contribuie la scăderea nivelului de aciditate gastrică. 

Ca adjuvant zmeura este folosită și în afecțiuni mai grave cum ar fi: cirozele, afecțiunile cardiace, oculare, hipertensiune, ateroscleroză, stări febrile ori amigdalită. 

Totuși, prin conținutul de oxalați, consumul de zmeură prezintă și un risc ce îndeamnă la consumul cu moderație. 

Persoanele care au pietre la rinichi sau la vezica biliară trebuie să evite consumul ridicat de zmeură. 

Ceaiul din frunze de zmeură, folosit extern, constituie un reglator hormonal puternic, antiacid, antiseptic intestinal, astringent, cicatrizant, digestiv, diuretic, dezinfectant, hemostatic.

Zmeura este recomandata nu doar pentru efectele sale curative ci si pentru aplicatiile ei din domeniul cosmeticii. 

Fortifiant puternic pentru fata, miezul proaspat de zmeura era folosit, astfel, din timpuri stravechi in vederea curatarii si regenerarii pielii. 

Pentru o cura antirid de ceai de zmeura se recomanda consumul zilnic (45 zile, de trei ori pe zi). 

Proprietatile si intrebuintarile zmeurei se regasesc cu succes si in formula unor creme de fata ori de corp, masti, sampoane ori geluri de dus pe care le puteti gasi in farmacii.
MAI POTI CITI