Pareri Miezul noptii la Pera Palace, o carte despre Nasterea Istanbulului modern.

Sa ne facem o parere despre o carte nou aparuta la editura Trei, si anume volumul "Miezul noptii la Pera Palace. Nasterea Istanbulului modern" de Charles King.

Miezul noptii la Pera Palace este povestea unui oras fascinant, si de ce nu enigmatic, aflat pe doua continente, capitala a trei imperii, dar niciodata a unei tari (citind cartea, aflam de la profesorul King cum de s-a putut întâmpla asta).

Charles King, dupa îndelungati ani de cercetare si cautare de raspunsuri, ne aduce în atentie trecerea Turciei de la perioada în care sultanii conduceau la cea în care devine aceasta tara devine o republica moderna.

Cum face asta? Explicând si povestind contextele sociale, politice, culturale, economice care au condus la aceasta profunda transformare.

Pentru ca pleaca de la „pretextul” unui hotel (elegantul Pera Palace) care a fost inaugurat în 1892, povestea se concentreaza mai ales pe secolul al XX-lea.
Pareri Recenzii Miezul noptii la Pera Palace. Nasterea Istanbulului modern

In vreme ce un imperiu multiethnic se transforma intr-o natiune „turca" moderna, Istanbulul interbelic improviza: rusi albi refugiati isi vindeau bijuteriile de familie pe caldaram, un impresar afro-american deschidea un club de jazz, un profesor universitar din Boston aducea la iveala comorile de multa vreme ascunse ale Hagiei Sophia si o Miss Turcia devenea prima regina a frumusetii de confesiune musulmana.

Iar la miezul noptii, pe 31 decembrie 1925, cetatenii nou-proclamatei Republici Turce sarbatoreau Noul An dupa noul calendar si noua ora unificate pentru intaia data pe intreg teritoriul natiunii.

In primul rand fascineaza galeria ilustra de personaje pe cat de faimoase pe atat de pitoresti, care populeaza in mod natural cartea lui  Charles King. De la revolutionarul Trotki la cântareata evreica de rebetiko, de la Goebbels la spionii de toate natiile, de la prima Miss Turcia care a participat la o competitie internationala, la doamnele care ascundeau cocaina în tocurile ametitor de înalte ale pantofilor pâna la cei doi frati turci care au fondat casa de discuri Atlantic Records. 

Mai mult chiar, hotelul Pera Palace, vreme indelungata un simbol al progresului, avea sa ramana un loc-reper in istorie in timp ce Kemal Atatürk intemeia o noua natiune, feminista musulmana Halide Edip lupta pentru drepturile femeilor, iar viitorul papa Ioan al XXIII-lea ii sprijinea in secret pe activistii evrei sa scoata pe ascuns mii de oameni din Europa ocupata de nazisti. 

Hotelul simbol, Pera Palace, a reusit sa supravietuiasca pana si dupa ce bombele plasate in bagajele unor diplomati britanici de catre serviciile secrete bulgare au explodat in holul hotelului.

In acest tablou caleidoscopic, Charles King recreeaza o epoca in care un hotel celebru si un oras stravechi au devenit punctual de intersectie al arterelor si intereselor geopolitice globale – un moment memorabil atat din istoria Europei cat si din cea a Orientului Mijlociu.

In concluzie, suntem de parere ca nu doar cei pasionati de istoria Turciei si a Istanbului, ci si cei care doresc sa aiba o lectura ambientala se pot delecta cu aceasta carte. 

Artisti, oameni de afaceri, peisaje, comunitati culturale, distractie si multe altele într-o istorie a Istanbulului moder, totul cuprins intre copertile volumului: Miezul noptii la Pera Palace!
MAI POTI CITI