Imparatul Japoniei, Akihito ABDICA pe 31 martie 2019. Speculatii in presa nipona.

Informatii pe surse aparute in presa nipona sustin ca pe data de 31 martie 2019 imparatul Japoniei, AKUHITO, in varsta de 83 in prezent, va ABDICA.

Stirea a aparut in cotidianul Asahi Shimbun, citând surse guvernamentale. Aceasta ar fi pentru prima data in ultimii 200 de ani când un împarat ar abdica în Japonia.

Potrivit ziarului nipon, premierul Shinzo Abe va urma să aibă întâlniri cu oficiali și reprezentanți ai Casei imperiale în noiembrie înainte de a anunța oficial data abdicării.

Insa, un purtător de cuvânt al Casei imperiale nipone a declarat că "nimic nu a fost încă decis" cu privire la data abdicării împăratului.

Imparatul Akihito a produs un adevarat șoc anul trecut în Japonia când și-a exprimat dorința de a se retrage, după ce s-a aflat peste trei decenii pe tron, invocând vârsta sa înaintată și numeroasele probleme de sănătate.

În cel de-al doilea discurs televizat al sau în cei 27 de ani de domnie, dupa cel din martie 2011 când Japonia a fost lovita de un cutremur si un tsunami devastator, Imparatul Akihito a lasat sa se înteleaga ca îsi doreste sa abdice. 

În cele zece minute de declaratii înregistrate a vorbit despre rolul, despre resposabilitatile Împaratului si despre felul în care îsi mai poate face datoria atunci când are deja o vârsta si probleme de sanatate: o operatie pe inima si un diagnostic de cancer de prostata.

Acest anunț surpriză a generat probleme la Tokyo, deoarece nicio lege din Japonia nu prevede retragerea unui împărat, o funcție detinuta pe viață. 

În aceasta situatie, a fost relansată dezbaterea privind principiul succesiunii strict masculine la tronul Japoniei.

În iunie trecut, parlamentul nipon a adoptat o lege care îl autoriza pe împăratul Akihito să abdice din cauza vârstei sale, în termen de trei ani de la data promulgării textului.

Akihito (23 decembrie 1933) este cel mai mare fiu si al cincilea copil al împaratului Showa (Hirohito) si al împaratesei Nagako (Kojun). 

La moartea împaratului Showa, la 7 ianuarie 1989, Akihito i-a succedat tatalui sau la tronul Japoniei.

Fiul său cel mai mare, prințul moștenitor Naruhito, în prezent în vârstă de 57 de ani, ar urma să-i succeadă pe tronul Japoniei, supranumit "Tronul Crizantemei".
MAI POTI CITI