Trucuri pentru curatarea TENULUI. Sfaturi pentru pielea uscata.

Iata cateva sfaturi si "trucuri" cosmetice pentru curatarea eficienta a tenului. Curatarea reprezinta pasul cel mai important în procesul de îngrijire a tenului.

Curatarea zilnica a tenului îndeparteaza de la nivelul pielii praful, achiajul, transpiratia, sebumul, bacteriile si celulele exfoliate si stimuleaza circulatia sângelui.

Putem gasi astazi în farmacii o mare varietate de produse cosmetice pentru curatarea tenului („cleanser”), de la sapunuri (exista sapunuri sintetice care sunt blânde cu pielea) la creme, geluri, spume si lotiuni.

Pentru ca nu exista o formula ideala pentru toti, trebuie tinut cont de tipul de piele, de machiajul folosit si de factorii de mediu (vânt, umiditate scazuta).

Pentru pielea uscata se recomanda produse cosmetice de curatare grase (cold cream, lanolina, cocoa utter) si sapunuri cu glicerina, iar pentru pielea grasa – produse cu surfactanti (acele substante care dizolva grasimile).
sfaturi curatarea tenului gras forum cosmetic

Daca s-a folosit un machiaj rezistent la apa, dupa demachiere, sunt utile produse cu formule cremoase care îndeparteaza ingredientele solubile în ulei.

PH-ul natural al pielii fiind de aproximativ 5.5, este de dorit sa se foloseasca produse cu pH neutru (sub 7), cat mai aproape de pH-ul natural.

In acest mod se pastreaza flora normala la nivelul pielii si se reduce in acest fel riscul de iritatii ale tenului.

Se recomanda curatarea tenului o data sau de doua ori pe zi, cel mai bine seara, dupa demachiere, cu apa calduta, eventual folosindu-se un burete special sau o laveta.

Exista produse cum ar fi lotiunile micelare dupa folosirea carora NU este necesara neaparat clatirea.

Se mai pot folosi aditional si:
  • solutii tonice (îndeparteaza reziduurile, echilibreaza pH-ul, fac porii sa para mai mici, dar pot irita si stimula producerea de sebum), 
  • creme exfoliante (substante abrazive sau chimice – alfahidroxi sau betahidroxi acizi), 
  • masti, 
  • seruri (cu continut crescut de ingrediente active, se aplica înaintea emolientului), 
  • microdermabraziunea si periajul electric (pe acelasi principiu ca la perierea dintilor exista perii pentru fata).

Așadar este foarte importantă curăţarea atentă a tenului cu un produs adaptat, după demachiere, urmată de cremă de hidratare. 

O dată pe săptămână se poate face o exfoliere mecanică sau chimică. 

Lunar este indicată o vizită la salonul cosmetic și periodic, în funcţie de situaţie, serii de tratamente mai active efectuate de medicul specialist dermatolog (dermabraziune, peeling).