Desfiintarea Pilonului 2 de Pensii. Analiza PARERILOR economistilor.

DESFIINTAREA Pilonului II pensii private naste comentarii si analize diverse. Cea mai nou parere despre posibila desfiintarea a Pilonului 2 de pensii vine de la Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a României.

Acesta a declarat ca aceasta reforma radicala a fost pusa în discutie si în societatea noastra prin aparitia ideii de nationalizare a Pilonului II, dupa ce Ungaria si Polonia au nationalizat schemele lor similare Pilonului II.

Acesta cred ca reversarea acestei reforme la noi este reflectarea nevoii imediate de bani la buget. Este posibil ca acest motiv sa fie cât se poate de real.

Este de asemenea posibil, asa cum sugereaza unii analisti, ca referirea unor oficiali la randamentul Pilonului I, care nu are cum sa aiba un randament, sa fie doar o tehnica de a abate atentia de la nevoia imediata a guvernului de a gasi noi surse de venituri dupa ce a redus impozitele concomitent cu cresterea cheltuielilor, riscând derapaje ale deficitului bugetar peste 3 la suta pentru mai multi ani.

analiza pareri desfiintare pilonul 2 pensii private


Emoţia parerilor referitoare la desfiintarea Pilonului 2 de Pensii (Ekman)
<0,5 = nu este probabil prezent
> 0,5 = probabil prezent
> 0,75 = foarte probabil prezent
Furie - 0,10
Dezgust - 0,11
Frica - 0,15
Bucurie - 0,49
Tristețe - 0,25

Tendințele sociale ale parerilor referitoare la desfiintarea Pilonului 2 de Pensii
<5 = nu este probabil prezent
> 5 = probabil prezent
> .75 = foarte probabil prezent
Deschidere spre experienta - 0.67
Conştiinciozitate - 0,46
Extrovertirea - 0,63
Agreabilitatea - 0,21
Stabilitatea mentala - 0,84

Stilul limbajului utilizat in parerile referitoare la Desfiintarea Pilonului 2 de Pensii
<5 = nu este probabil prezent
> 5 = probabil prezent
> .75 = foarte probabil prezent
Analitic - 0,89
Sigur - 0,00
Experimental - 0,83


Analizand declaratiile lui Lucina Croitoru, observam ca acesta este o fire analitica, cu mare stabilitate mental-emotionala. Mixul de sentimente exprimat de discursul acestuia nu depaseste pragul de relevanta, insa evident ca ponderea emotiilor negative este una destul de ridicata.

Conform datelor oficiale, fondurile de pensii administrate privat, asa numitul Pilon II, au avut rezultate foarte bune de la lansare (2008 - 2017), randamentul mediu anual nominal fiind de 9,34%, care a acoperit inflatia si a adus un profit real celor peste 7 milioane de contributori, viitori pensionari.
MAI POTI CITI