Impresii Poarta Schei Nr. 4 mandria din biografia lui Viorel Bachide. Meniu de lux preturi pe masura.

Cum bine sta scris pe site-ul propriu, Restaurantul Poarta Schei Nr. 4 este intruchiparea perfecta a expresiei:  Arta si vin, sub tampla Bisericii Negre din Brasov.

Poarta Schei nr. 4 e un restaurant mic, mai degraba l-am putea plasa in categoria bistrou-rilor. E renovat, amenajat destul de bine, piatra pe pereti, lampi moderne, rosii.

Are cateva mese, frumos aranjate, cu fete de masa albe, groase, impecabile insa care integrate intr-un tot organic iti fac o impresie deosebita.

La perete au banchete rosii, scaune comode cu cotiere si cu spatar curbat, ergonomic, tot rosii. Pe pereti tablouri care par a fi (si) de vanzare. Asta pentru ca patronul asezamantului gastronomic, Viorel Bachide, este si un pasionat colectionar de arta.

Intrebat intr-un interviu cum a ajuns sa fie colectionar de arta, Bachide a spus simplu ca am tot primit cadouri. Primele le­-a primit de la Cosovei, prietenul lui din copilarie. Isi aminteste ca prin anii 1981­-1982, acesta i-a adus o grafica de Kazar, dupa aia un Mircea Dumitrescu si apoi s-a dus la atelier la Florin Ciubotaru, de la care n­u a mai putut sa ia decat o acuarela, atatia bani avea disponibili.
Biografie Viorel Bachide patron Restaurant Poarta Scheii

Dar cand s-a dus cu acuarela lui Ciubotaru la inramat, mesterul i-a zis: "Nu-­ti iau nici un ban, daca imi spui ce e, ce reprezinta!".

Iar scena asta a ajuns sa se repete si cu lucrarile altor artisti, asa ca a ajuns sa detina o groaza de tablouri inramate gratis. Dar lasand glumele la o parte, dupa aceea s-a dus pe la muzee, a cumparat, a primit cadouri, si astfel a devenit un colectionar profund si competent.

Din biografia lui Viorel Bachide aflam ca inainte de a pleca in Germania acesta a lucrat la PREDEAL la Orizont, apoi la International, in SINAIA. Acest lucru i-a permis ca, odata intors in tara, sa observe schimbarile din domeniu si sa-si faca o idee in privinta afacerii pe care urma sa o construiasca.

Perioada de sapte ani petrecuta de Viorel Bachide la Grand Hotel Sheraton din FRANKFURT si-a spus cuvantul pe deplin in evolutia lui profesionala.

Bachide a inceput activitatea fiind commis de rang (Chelnerul cu cel mai mic rang, într-un restaurant), a facut cursuri care i-au acoperit carentele in domeniul servirii si a fost unul dintre putinii romani care au reusit sa ajunga Chef de rang la salonul de referinta al hotelului Sheraton din Frankfurt, si anume la Salonul Gourmet. 

De experienta germana, a deprins rigurozitatea meseriei, a invatat teorie, alaturi de lucruri practice, a luat contact cu un alt mediu si cu produsele si modul de servire caracteristice lui. 

Toate acestea au fost apoi implementate in micul restaurant brasovean numit dupa adresa unde poate fi gasit, Poarta Schei Nr. 4. 

La Poarta Schei Nr. 4, mancarea si bautura sunt la inaltimea maestrilor de pe pereti. 

Nimic nu-­i lasat la intamplare, totul e facut cu o precizie si tenacitate aproape nemtesti, si de care patronul nu-­i deloc strain, caci s­-a format la unul dintre cele mai mari restaurante ale lumii, la Frankfurt. 

Clientii sunt serviti numai in portelanuri Rosenthal cu design, iar paharele sunt marca Riedel, cea mai valoroasa din lume.

impresii restaurant poarta scheii 4 menu de lux

Preturile pot fi comparate cu cele de la restaurantele mari din Bucuresti, o masa in doi cu de toate si cu o sticla de vin bun te trece repede de 400 de lei. 

Oferta din meniul restaurantului   Poarta Schei Nr. 4 este foarte variata si foarte pretentios de rafinata. 

Aici se servesc de la aperitive, preparate din carne de pasare, vita, peste, vanat, organe, toate asortate cu vinuri selecte venite din Franta, Spania, Italia si din productia interna. Biftec Tartar, foie gras cu visine sau smochine, Coquilles Saint-Jacques, icre de Manciuria, diverse tipuri de peste - de la somon, la dorada, biban, spada - preparate cu unt, sos burgund, sau sos Calipso, rata cu portocale, petale de pui cu sos Gorgonzola, muschi de vaca "San Danielle", tournedos alla Rossini sau Henric IV, muschi de porc, de vaca si de berbec preparate a la bordelaise, cu Mozzarella sau cu Tapenade si ca desert, sa spunem, un Tiramisu sau un exceptional serbet de sampanie. 

Insa portiile fiind mari, putem spune ca e ceva mai ieftin decat in locurile cu mancare la fel de buna din Bucuresti.

Patronul are pe lista de clienti fideli ai localului persoane care au un nivel financiar peste medie, de la politicieni la oameni importanti de afaceri, de la fotbalisti sau antrenori, la vedete si persoane din lumea mondena.

Insa, cu siguranta, atmosfera creata in jurul restaurantului Poarta Schei Nr. 4 e legata in si mai mare masura de personajul principal, domnul Viorel Bachide, patron si gazda, cel care te intampina, iti explica, negociaza, te convinge si te si serveste.