Brăţările de fitness măsoară cu precizie ritmul cardiac, dar nu și CALORIILE arse.

Milioane de oameni poartă brățării de fitness pe care le folosesc atât pentru a-și monitoriza propriile exerciții căt și starea de sănătate, partajând adesea datele cu medicul lor. Dar datele colectate de brăţările de fitness sunt corecte?

Dacă aceste brăţări sunt utilizate pentru a măsura ritmul cardiac, este probabil ca ele să facă o treaba buna, insă dacă măsoară caloriile arse atunci precizia lor scade semnificativ..

Cel puţin aceasta este concluzia la care a ajuns o echipa de cercetători de la Stanford University School of Medicine.

O evaluare a șapte dispozitive folosite de un grup  de 60 de voluntari a arătat că șase dintre dispozitive au măsurat frecvența cardiacă cu o rată de eroare mai mică de 5 procente.

Echipa a evaluat Apple Watch, Basis Peak, Fitbit Surge, Microsoft Band, Mio Alpha 2, PulseOn și Samsung Gear S2.
pareri bratari de fitness numarul de calorii arse

Unele dispozitive au fost mai exacte decât altele, iar factorii precum culoarea pielii și indicele de masă corporală au afectat măsurătorile.

În schimb, niciunul dintre cele șapte dispozitive nu a măsurat caloriile arse, a constatat studiul.

Chiar și cel mai precis dispozitiv a avut o eroare medie de 27 la sută. Cel mai puțin exact tracker de fitness din cele enumerate mai sus a avut o eroare de 93%.

Oamenii îşi bazează pe deciziile pe datele furnizate de aceste dispozitive, a spus Euan Ashley, DPhil, FRCP, profesor de medicina cardiovasculară la Stanford.

Dar aceste dispozitive destinate largului consum nu sunt creeate având la bază aceleași standarde ca și dispozitivele  medicale de calitate și este greu pentru medicii să știe ce să facă cu  datele privind ritmul cardiac și alte date descărcate de pe bratara de fitness a unui pacient.

Concluzia este că un utilizator se poate baza destul de mult pe măsurarea ritmului cardiac de către un tracker de fitness.

Dar, să îţi stabileşti numărul de gogoși pe care poţi să le mănânci datorită numărului calorii pe care dispozitivul tău le spune că ai ars, este o idee foarte rea!