Rusaliile Traditii zile libere. Semnificatia Rusaliilor 4 iunie 2017. Mosii de Vara.

Rusaliile nu inseamna numai traditii si sarbatoare crestin-ortodoxa. Rusaliile 2017 inseamna si zile libere.

La fel ca de Paste, luni 5 iunie 2017 este zi libera. Asa ca liber la vacanta de Rusalii.

Dar sa vedem care sunt semnificatiile Rusaliilor. Rusaliile cad întotdeauna la 10 zile dupa înaltare sau la 50 de zile dupa Pasti, cand a avut loc evenimentul sarbatorit si cand evreii îsi serbau si ei praznicul Cincizecimii.

De Rusalii este comemorata coborârea Sfantului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

Semnificatia Rusaliilor crestine mai poate cuprinde urmatoarele aspecte: - revarsarea eshatologica a Duhului Sfânt - incununarea Pastelui lui Christos, prin revarsarea Duhului asupra apostolilor - adunarea comunitatii mesianice, potrivit profetiilor - deschiderea Bisericii catre toate popoarele - inceputul misiunii
Rusaliile Traditii  4 iunie 2017 zile libere Semnificatia Rusaliilor

În popor, Rusaliile sunt considerate a fi iele. Mitul Ielelor, Rusaliilor, în timp s-a suprapus peste Sarbatoarea Crestina a Sfintelor Rusalii, iar din sarbatoare pagana, a devenit sarbatoare crestina, pastrându-se de atunci aceste obiceiuri, datini, superstitii si legende cu Iele.

Ielele sunt un fel de zîne rele, care-i pocesc sau le iau mintile oamenilor care îndraznesc sa le priveasca.

Pentru a se feri de ele, oamenii trebuie sa poarte asupra lor frunze de pelin, iar daca le întîlnesc, sa nu-si ridice privirea si sa nu le vorbeasca. Fiind zîne ale apelor, în ziua Rusaliilor e bine ca oamenii sa nu se scalde, caci îi paste înecul.

In ajun de Rusalii se sarbatoresc Mosii de vara sau de Rusalii, una dintre cele 18 astfel de comemorari a mortilor care se realizeaza de-a lungul anului. Se spune ca sufletele mortilor, dupa ce parasesc mormintele în Joia Mare (cea de dinaintea Pastilor), bântuie libere pâna în ajunul Rusaliilor, când se întorc în lumea lor.

In unele zone ale tarii, in sambata Rusaliilor se impart oale impodobite cu flori si cu un colac deasupra, pentru pomenirea mortilor. In duminica Rusaliilor, se impart farfurii frumos impodobite pentru vii.

Pentru buna desfasurare a acestei reîntoarceri se realizeaza rituri de îmbunare a spiritelor mortilor: împodobirea caselor si a mormintelor cu ramuri de tei si pomeni bogate.

Începând cu anul 2008, prima si a doua zi de Rusalii au fost declarate ca fiind zile libere.
MAI POTI CITI