Cand se VOPSESC ouale rosii de Pasti. Joia sau Vinerea Mare.

Intrebarile zile sunt: cand se vopsesc ouale rosii si cum se vopsesc ouale de Pasti. Raspunsul la prima intrebare legata de ziua in care trebuie sa se vopseasca ouale rosii de Paste este simpla.

Joia Mare este cunoscuta mai ales, in cultura populara actuala, ca fiind ziua in care se inrosesc ouale; pentru ca se spune ca ouale inrosite sau impistrite in aceasta zi nu se strica tot anul. De asemenea, oamenii cred ca aceste oua sfintite si ingropate la mosie o feresc de piatra.

In 2017, Joia Mare cade in data de 13 aprilie. Insa... NU exista reguli stricte privind ziua in care se vopsesc ouale rosii, transmit mai marii bisericii ortodoxe. Preotii spun ca nu exista o dogma care sa spuna clar in ce zi se vopsesc ouale. Important este sa facem asta.

In diferite zone ale Romaniei traditia vopsirii oualor de Pasti este diferita. In Dobrogea, se pastreaza regula zilei de joi, atunci cand ouale se coloreaza cu coji de ceapa.
Cand se VOPSESC ouale rosii de Pasti Joi sau Sambata

In alte provincii ale Romaniei, lucrurile stau exact invers. Astfel la Bistrita, oamenii stiu ca poti sa vopsesti ouale in Vinerea Mare sau in Vinerea Seaca.

Traditia vopsirii oualor rosii in Vinerea Mare o reintalnim si in Oltenia, acolo unde nimeni nu se abate de la acest ritual.

Cum se vopsesc ouale de Pasti? Este corect sa facem doar oua rosii? 

Ei bine, ouale rosii, alaturi de Cruce, Pasca si Miel reprezinta simbolurile pascale.  Ouale simbolizeaza mormantul purtator de viata a lui Iisus, mormant care s-a deschis la Invierea sa din morti, iar culoarea rosie simbolizeaza sângele lui Hristos care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii.

Se spune ca la rastignirea lui Iisus, Sfanta Maria a pus un cos de oua sub cruce, iar sangele Domnului le-a înrosit.

Ouale colorate in alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primaverii.

Ouale colorate in negru simbolizeaza chinul si durerea pe care le-a suferit Hristos pe cruce dar, daca vrem sa vorbim despre arta populara in privinta ornarii oualor de Paste, trebuie sa ne referim la incondeiatul oualor.

Ouale inchistrite sunt simbolul Mantuitorului, care a iesit din mormant si a inviat, precum puiul din gaoace.

In Bucovina ouale inchistrite  se numesc si "oua muncite", dedicand stradania de a le face frumoase patimilor pe care le-a suferit Hristos pentru lume.

Asdar, indiferent daca vopsiti ouale in Joia Mare sau in Vinerea Mare sau Sambata, daca le vopsiti in rosu sau in galben, albastru sau verde IMPORTANT este sa faceti acest lucru cu credinta si bucurie. Restul este vorba poetului "doar vanare de vant".