Buletinul electronic de IDENTITATE pentru COPII nu este OBLIGATORIU.

Rumoare mare astazi, odata cu anuntul publicarii pe site-ul Ministerului de Intertne a proiectul de Lege pentru modificarea si  unor acte normative privind evidenta persoanelor si actele de identitate ale cetatenilor romani, mai precis introducerea BULETINULUI ELECTRONIC de Identitate.

Dar cea mai ciudata prevedere a proiectului de lege este introducera cartii electronice de identitate cu valabilitate de 2 ani, pentru COPII cu varsta cuprinsa intre 0 si 14 ani.

Insa acest buletin de identitate pentru copii sub varsta de 14 ani este OPTIONAL.

In proiectul de lege este specificat clar ca  buletinul de identitate simplu sau cartea electronica de identitate se poate elibera inainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre parinti.

Asadar, doar daca un parinte doreste o carte de identitate pentru copilul sau, atunci autoritatile sunt obligate sa ii faca acestuia un buletin de identitate clasic sau electronic.

Acestea fiind lamurite sa vedem ce este cu NOUA Carte de Identitate Electronica.
pareri cartea electronica de identitate acte necesare la copii

Cartea electronica de identitate contine date în format tiparit sau în format inscriptionat prin tehnici speciale, date în format electronic, precum si elemente de particularizare si de siguranta.

În format electronic al buletinului de identitate se inscriu:

a) datele din formatul tiparit (numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia, data si locul nasterii titularului, semnatura olografa a titularului, imaginea faciala, C.N.P.-ul, adresa de domiciliu), cu exceptia semnaturii olografe a titularului;

b) prenumele parintilor titularului;

c) un certificat si, dupa caz, certificate calificate, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 455/2001;

d) datele biometrice ale titularului, constând în imaginea faciala si, dupa caz, imaginile impresiunilor papilare a doua degete (adica amprente).

Proiectul de lege propune modificarea conceptului anterior privind continutul de date al cartii electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informatiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurarilor sociale de sanatate.

Astfel, „functionalitatea” de card de sanatate va fi asigurata de certificatul digital emis de MAI, înscris în cip.

Cardul national de sanatate îsi înceteaza valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronica de identitate.

Si pentru adeptii conspiratiilor. LEGEA prevede posibilitatea obtinerii unei carti de identitate simple de catre persoanele care, din motive religioase sau de constiinta, refuza in mod expres obtinerea unei buletin electronic de identitate.

Cartea de identitate simpla si cartea electronica de identitate se elibereaza:

a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa între 0 si 14 ani;

b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa între 14 si 18 ani;

c) cu valabilitate de 10 ani, dupa implinirea varstei de 18 ani.
MAI POTI CITI