Treceți la conținutul principal

De ce Regimul Alimentar nu este POST - de la dieta de slabire la regim spiritual.

Cei care au analizat mai profund postul bisericesc constata ca acesta nu este acelasi lucru cu regimul alimentar recomandat de medic sau dieta data de nutritionist. 

Postul nu este un scop în sine, nu este dieta, regim alimentar sau alt motiv de slabit.

E adevarat ca in Post sunt impuse unele restrictii alimentare fiind interzis consumul de carne, oua, produse lactate, dar, mai presus de acestea postul este un exercitiu de cumpatare, de introspectie si autoanaliza, de împacare cu sine si cu cei din jur, de iertare, bunatate si rabdare.

Postul, cu ciupercute si andive, sau cu soia, care imita carnea, nu e post. 

Postul nu e regim alimentar. Postul schimba relatia ta cu Dumnezeu, daca stii sa-l tii, luptandu-te cu propria-ti pofta, prin vointa. 
pareri Regimul Alimentar nu este POST religios

Regimul alimentar nu este acelasi lucru cu postul, pentru ca el se aplica la nivel fizic, în timp ce postul religios se aplica si la nivelele superioare, ale sufletului.

Postul este de origine si instituire divina, de aceea il gasim practicat din vremuri stravechi, intalnindu-l aproape in toate religiile si la toate popoarele.

Asadar sa concluzionam raspunzand la "dilema": de ce regimul alimentar nu este Post

Regimul alimentar purifica organismul, postul purifica spiritul.  Postul determina întoarcerea atentiei de la oamenii si lucrurile din jur spre sine cu scopul autoevaluarii, caintei si corectarii tinzând spre autodepasire.

Adevaratul post este deci acela care imbina in mod fericit cele doua aspecte ale lui: aspectul trupesc si aspectul sufletesc, asadar cand retinerea de la bucate este impreuna cu retinerea de la pacate si cu efortul continuu spre virtute si progres duhovnicesc.

Este un exercitiu de vointa acela de a deveni mai bun, mai tolerant, mai iubitor.