BABELE in traditia romaneasca. Semnificatia si traditiile BABELOR. Rezumat Baba Dochia.

BABELE - REZUMAT LEGENDA BABA DOCHIA - SEMNIFICATII SI TRADITII ALE BABELOR

Babele vestesc si ele venirea primaverii, se spune ca in aceste zile Baba Dochia, cea care aduce iarna incepe sa-si dea jos cele 9 cojoace, cate unul in fiecare zi si astfel in fiecare si afara se face putin mai cald, iarna lasand loc primaverii sa vina.

Babele reprezinta o traditie pur romaneasca, de pe 1 pana pe 9 martie fiecare isi alege o zi, sau mai bine zis o baba, asa cum va fi vremea in asa zi asa este si firea omului respectiv spun unii batrani, altii spun ca asa cum este vremea in acea zi asa va fi si urmatorul an pentru omul respectiv.

Adica, daca vremea este frumoasa si soarele straluceste acel om este voios si bun la suflet sau ii va merge bine tot anul urmator, daca in schimb este intunecat atunci acela nu este un om bun la suflet si este cam suparacios.
Rezumat Legenda Baba Dochia Cum se alege baba

Tot in traditia romaneasca se spune ca daca ninge sau ploua in acea zi este semn de bogatie.

Traditia este atat de veche incat adevaratele ei origini nici nu se mai cunosc, la fel cum se intampla si cu interpretarea zilelor pentru care ezista mai multe variante la fel se intampla si cu alegerea babelor.

Aceste zile mai sunt cunoscute in traditia romanesca ca si zilele Dochiei sau Babele. Baba Dochia, potrivit legendei populare, si-a dus oile la munte în primele zile ale lunii martie si, dupa ce si-a lepadat pe rând cele noua cojoace îngreuiate de ploi, a înghetat sau s-a prefacut împreuna cu oile în stânci.

De legenda Babei Dochia sunt legate numele culmii Babele din masivul Bucegi si ale primelor noua zile ale lunii martie.

O varianta a legendei relateaza intentia Babei Dochia de a urca pe munte, dar de data aceasta alaturi de fiul sau, Dragobete.

Datorita ploii de 9 zile care le-a zadarnicit planurile, Dochia se hotarareste sa dea jos, pe rand, cojoacele a caror greutatea crescuse considerabil.

Astfel, se spune ca zilele schimbatoare de la inceputul lui martie se datoreaza exclusiv Babei Dochia, care isi scutura cojoacele de ploaie.

Cum iti alegi baba? Alegerea babei se poate face in doua moduri: alegerea unei zile oarecare intre 1 si 9 martie sau in functie de data nasterii.

Prima metoda de alegere a babelor este aceea de a-ti alege o zi oarecare intre 1 si 9 martie, pur si simplu se merge pe intuitie si pe sansa.

A doua metoda de alegere a Babelor este de a-ti alege baba in functie de ziua de nastere: daca ziua se afla intre 1 si 9 ale oricarei luni atunci si baba va fi in ziua respectiva, de exemplu daca este cineva nascut pe 6 august baba lui va fi pe 6 martie ; daca data nasterii este formata din doua cifre atunci se procedeaza astfel : de exemplu cineva este nascut pe17 decembrie, ziua in care ii pica baba se calculeaza astfel 1 + 7= 8, deci baba este pe 8 martie.