Cazierul soferului inscris din 2017 in baza de date CEDAM. Norma ASF nr. 39/2016 privind asigurarile auto.

Despre cazierul soferului se vorbea inca din 2014. Pe atunci se spunea ca baza de date cu istoricul soferilor reprezinta un deziderat de multa vreme al transportatorilor, dar crearea unei astfel de platforme continua sa fie considerata ilegala. Si era vorba doar de cazierul soferului profesionist.

Iata ca acum, la aproape doi ani, guvernul Ciolos ii anunta pe romani ca de Craciun toti soferii vor avea cazier. Toti soferii profesionisti si soferi amatori vor avea un cazier care va fi inregistrat in baza de date CEDAM.

In data de 23 decembrie 2016 intra in vigoare prevederile Normei pentru aplicarea Ordonantei 54/2016 privind politele RCA.

Urmare a acestei norme, asiguratorii isi anunta clientii, brokeri sau consumatori ca vor exista unele modificari in platforma de emitere web a politei RCA. Una dintre aceste, este cea referitoare la constituirea unui cazier al soferului care va conduce autovehiculul asigurat RCA.
Pareri Cazierul soferului din 2017 Norma ASF nr. 39 2016

Norma ASF nr. 39/2016 privind asigurarile auto din România (RCA) a fost publicata, joi - 8 decembrie 2016, în Monitorul Oficial, nr.986.

Norma ASF nr. 39/2016 pune în aplicare Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto si va intra în vigoare în 15 zile, respectiv din 23 decembrie.

Norma nr. 39/2016 a fost aprobata de ASF înca din 22 noiembrie a.c., dupa ce, în septembrie 2016, Guvernul României a emis OUG 54/2016 care a modificat substantial legislatia RCA, introducând, printre altele, si plafonarea tarifelor pe o perioada de 6 luni.

ARTICOLUL 7  Norma ASF nr. 39/2016 - Baza de date CEDAM
Asiguratorii RCA transmit prin sistem informatic catre baza de date CEDAM informatii complete referitoare la contractele RCA încheiate pentru vehiculele înmatriculate sau inregistrate si pentru cele care urmeaza a fi înmatriculate sau inregistrate în Romania, inclusiv:
a) valabilitatea contractului;
b) data de încetare a valabilitatii, denuntarii sau rezilierii contractului;
c) daunele înregistrate ca urmare a evenimentelor produse pe parcursul derularii contractului;
d) informatii referitoare la tipul daunei, inclusiv componenta de vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii ori decesul;
e) nume, prenume, CNP, serie si numar CI/BI ale conducatorilor auto declarati;
f) nume, prenume, CNP, serie si numar CI/BI ale conducatorului auto responsabil de producerea accidentului si atributul suplimentar daca este una dintre persoanele declarate în contractul RCA;
g) informatii privind compensarea directa, în situatia în care contractul RCA a fost emis cu agrearea de catre parti a mecanismului de compensare directa si daca dauna înregistrata
intra în aceasta categorie;
h) informatii privind rascumpararea în conformitate cu prevederile art. 2 pct. 18 din OUG nr. 54/2016.

Astfel asiguratorii anunta ca va exista o rubrica denumita simplu "Sofer" pentru care se pot transmite infomatii la apelarea Cerere Oferta si Emitere polita RCA.

La acesta rubrica, brokerul de asigurari va notifica, optional, numele, prenumele, CNP-ul, seria si numarul cartii de identitate a viitorului sofer.

Din fericire, este vorba de o cerinta optionala pentru ca, în multe cazuri, în special la anumite persoane juridice masina este utilizata de mai multi soferi, de vârste diferite.