Psihoterapie. Tehnici si proceduri Cognitiv-Comportamentale definitii si explicatii pe scurt.

Intr-o lume in care stresul cotidian este cel mai mare inamic al sanatatii psiho-somatice, gasirea echilibrului este esentiala pentru a avea o viata implinita si fericita.

De aceea de multe ori pe parcursul vietii s-ar putea sa aveti nevoie de un pic sau de mai multa psihoterapie care sa va ajute sa va gasiti echilibrul launtric si sa va eliberati de tensiunile interne. Asa ca un mic dictionar explicativ al principalelor Tehnici si proceduri Cognitiv - Comportamentale folosite in psihoterapie este binevenit.

Definitiile prezentate în continuare sunt definitii de lucru ale unor constructe (unele corelative) si tehnici si proceduri clasice  pentru terapia cognitiv-comportamentala.

Hipnoza - proceduri utilizate pentru modificari complexe, afectiionale/subiective, cognitive, comportamentale si psihofiziolog logice cu ajutorul sugestiei.

Mindfulness - procedura meditativa utilizata in principal pentru modificari afectiv emotionale / subiective, cognitive, comportamentale si psihologice/biologice.
Psihoterapie Wiki Tehnici si proceduri Cognitiv Comportamentale

Proceduri de restructurare cognitiva - modificarea cognitiilor prin înlocuirea celor disfunctionale si irationale cu cele functionale si rationale (de exemplu, prin tehnici empirice, logice, pragmatice, filosofice, metaforice, spirituale, umoristice, ironice etc).

Proceduri de antrenament asertiv si de abilitati sociale - modificarea problemei practice prin modificarea comportamentului de interactiune sociala (de pilda, prin tehnici de comunicare si negociere, tehnici de autocontrol emotional si comportamental etc).

Proceduri de rezolvare de probleme - modificarea problemei practice prin influentarea situatiilor din mediu (de pilda, prin tehnici de luare a deciziilor, prin experimente comportamentale etc).

Proceduri de inoculare a stresului - aceste proceduri implica invatarea de mecanisme de coping adaptative care înlocuiesc mecanismele de coping dezadaptative (de exemplu, prin tehnica de autodialog etc).

Proceduri de relaxare - echilibrarea balantei vegetative (reducerea starii de activare fiziologica, adeseori cu dominanta parasimpatica, prin raspunsul de relaxare) prin tehnici psihologice (de pilda, tehnica antrenamentului autogen, tehnica de relaxare progresiva Jacobson, tehnica de biofeedback, tehnici de control al respiratiei etc).

Proceduri de activare fiziologica - influentarea balantei vegetative prin controlul respiratiei (de exemplu, tehnica expunerii interoceptive, tehnica aplicarii tensiunii etc).

Tehnica de desensibilizare - remiterea unui raspuns conditionat patologic (de pilda, frica) prin mecanismul inhibitiei conditionate (de exemplu, inhibitie reciproca).

Tehnica de expunere (flooding) - remiterea unui raspuns conditionat patologic (de exemplu, frica) prin mecanismul inhibitiei conditionate (de stingere).

Tehnica de modelare - asimilarea unui pattern comportamental prin „copierea" unui model care îl executa.

Proceduri de accelerare comportamentala - tehnici de achizitie a unui comportament operant pe baza manipularii antecedentelor si consecintelor sale.

Proceduri de decelerare comportamentala - tehnici de eliminare a unui comportament operant pe baza manipularii antecedentelor si consecintelor sale.



Comentarii

Trimiteți un comentariu