Pareri DIETA pentru fertilitate un regim in topul celor mai eficiente diete.

Sa ne facem o parere despre dieta pentru fertilitate un regim alimentar si de viata care se adreseaza in mod particular femeilor care prezinta risc de infertilitate cauzata de existenta unor tulburari ale ovulatiei sau secundara altor afectiuni (sindromul ovarelor polichistice, polipilor si fibroamelor uterine, endometrioza, afectiuni imunologice etc.).

Pentru acestea a fost elaborat un program stiintific format din 10 pasi pentru îmbunatatirea fertilitatii.

Dieta pentru fertilitate reprezintă un plan alimentar conceput de Dr. Jorge Chavarro și Dr. Walter Willett din cadrul Harvard School of Public Health, pe baza unui amplu studiu prospectiv (The Nurses' Health II), care sunt de parare ca numeroase componente dietetice pot preveni cea mai comună cauză de infertilitate la femei.

Cartea „The fertility diet: Groundbreaking Research Reveals Natural Ways to Boost Ovulation and Improve Your Chances of Getting Pregnant” (Dieta pentru fertilitate: cercetarea inovatoare care dezvăluie pașii pentru a amplifica ovulatia și pentru a crește sansele de a ramane insarcinata) a fost publicată în anul 2007 în Statele Unite ale Americii.
Pareri DIETA pentru fertilitate pentru o sarcina sanatoasa

Principiile dietei pentru fertilitate sunt urmatoarele:

1. Evitarea grăsimilor de tip trans. Aceste grasimi trans sunt grasimi puternic aterogene și se găsesc în margarină, produse de patiserie, de tip fast-food și alte alimente procesate din comerț.

2. Consumul de uleiuri vegetale mono- și polinesaturate. Pe langa beneficiile asupra sănătății și a aportului nutrițional considerabil pe care uleiurile vegetale nesaturate le oferă organismului, aceasta recomandare se refera de asemenea la reducerea in paralel a consumului de grasimi saturate (carne grasa, unt, branzeturi grase etc.).

3. Creșterea consumului de proteine de origine vegetală. Dr. Jorge Chavarro și Dr. Walter Willett  recomanda a fi consumate predominant surse de proteine vegetale, leguminoase și alune, în detrimentul celor de origine animală. Desi proteinele de origine vegetala nu sunt complete, acestea au o valoare nutritionala crescuta prin aportul de mineralele, vitamine si fibre pe care le aduc în organism.

4. Consumul zilnic de lichide. Deși termenul de dietă este utilizat ca sinonim pentru alimente, dieta pentru fertilitate include și consumul zilnic de lichide, mai ales dacă unele dintre băuturile consumate pot aduce un surplus caloric. Este recomandat consumul de cafea și de alcool cu moderație, în schimb, este indicată limitarea consumului de băuturi carbogazoase și necarbogazoase îndulcite la mai puțin de o porție pe saptamana sau chiar deloc.

5. Aportul dietetic de fier non-heminic. Sursele de fier non-heminic sunt reprezentate de vegetalele verzi, leguminoasele și fructele oleaginoase. Recomandarea se referă în special la reducerea consumului de carne roșie. Deși este foarte bogată în fier, în urma acestui studiu, consumul excesiv a fost asociat cu tulburări de fertilitate. De asemenea, pe lângă fierul non-heminic, aceste alimente conțin cantități semnificative de vitamine și minerale care pot avea de asemenea un impact pozitiv asupra organismului.

6. Aportul dietetic de cereale integrale. Cerealele integrale reprezintă surse de carbohidrați complecși, cu absorbție lentă, care ajută la menținerea echilibrului glicemic. Această recomandare se referă și la reducerea consumului de alimente bogate în zaharuri rafinate care, din cauza absorbției rapide, conduc la creșterea alarmantă a glicemiei și a insulinei, fapt care poate afecta starea de sănătatea, implicit posibilitatea de reproducere.

7. Consumul zilnic al unei porții de lactate integrale. Deși autorii nu au reușit să ofere o explicație clară pentru beneficiile consumului de produse lactate integrale în detrimentul celor degresate sau semi-degresate, concluziile studiului reflectă o asociere pozitivă între consumul acestora și creșterea fertilității.

8. Administrarea conform recomandării medicale de suplimente de multivitamine. Administrarea de acid folic este recomandată a se realiza cu minimum 1-3 luni înainte de concepție. Pe lângă beneficiile asupra fertilității, suplimentarea cu acid folic este utilă pentru prevenirea unor anomalii congenitale asociate cu deficitul de folați. Se recomandă ca aportul in alimentatie de acid folic să fie de minimum 200 micrograme, acesta fiind completat cu aproximativ 400 micrograme prin administrarea suplimentelor cu folați. Dr. Jorge Chavarro și Dr. Walter Willett  propun și includerea vitaminelor din complexul B. 

9. Managementul greutatii. Un alt obiectiv important de realizat inaintea unei sarcini este reprezentat de atingerea unei greutăți sănătoase. Un indice de masă corporală intre 20 și 24 kg/m² este ideal. În cazul unei valori sub 18,5 kg/m² poate fi afectata capacitatea de reproducere. Pentru persoanele supraponderale sau obeze este recomandată scaderea în greutate care să fie echivalentă cu 5- 10% din greutatea actuală, mai precis, cartea propune reducerea cu 7,5% a greutății comparativ cu cea actuală. 

10. Activitatea fizică zilnică. O etapă nelipsită în cadrul planurilor dietetice sănătoase este reprezentată de desfășurarea activităților fizice, cum sunt mersul pe jos, realizarea activităților casnice, aerobicul, înotul, yoga etc.. minimum 30 de minute pe zi, de cel puțin 3 ori pe saptămână. Nu se recomandă antrenamentul excesiv, deoarece o scădere semnificativă a grăsimii corporale poate afecta in mod negativ procesul de reproducere.

In principal parerea generala este ca dieta pentru fertilitate este mai mult decât o simplă dietă deoarece conține pe langaă planul alimentar echilibrat și un set de recomandări pentru o viată mult mai sanatoasă si mai activa si este un regim alimentar si de viata ce poate fi urmat de întreaga familieComentarii

Trimiteți un comentariu