De ce am cosmaruri? Pot cosmarurile sa imi faca rau?


Inainte de a incerca sa raspundem la intrebarea legitima, "de ce am cosmaruri" sa vedem  daca COSMARURILE ne pot face RAU.

Din punct de vedere stiintific VISELE sunt  practic un complex sistem cognitiv de feedback cu privire la modul in care functioneaza creierul si cosmarurile, mai mult decat alte vise, dau feedback cu privire la ceea ce se întampla in mintea noastra.

Contrar parerii generale, in loc sa ne faca rau, cosmarurile ajuta de fapt sa ne intelegem propriul psihic si din acest motiv poate fi de fapt extrem de benefic, mai ales în ceea ce priveste deblocarea creativitatii noastre interioare.

Unii cercetatori considera ca oamenii cu cosmaruri frecvente tind sa aiba personalitati mult mai creative fata de restul.

Cu toate acestea, exista specialisti care avertizeaza ca prea multe cosmaruri deranjante pot agrava Sindromul de Stres Posttraumatic, care, la randul sau, creste masiv riscul unei persoane de a se sinucide.
de ce am cosmaruri noaptea cauze si tratament

Mai mult decat atat, unele persoane pot de asemenea suferi de tulburari de comportament si actioneaza fizic in visele lor, in timp ce dorm.

Intr-un mod straniu, aceasta conditie este cea mai frecventa in randul barbatilor de varsta mijlocie si apare atunci cand o zona a creierului care paralizeaza muschii in timp ce dormim nu functioneaza corect, determinandu-ne sa ne ridicam si sa ne deplasam.

Revenind la prima intrebare, "de ce am/avem cosmaruri", trebuie sa stiti ca TEROAREA nocturna, de tinde sa apara la jumatatea ciclului de somn, in timpul fazei de somn profund si nu are nici o forma clara sau intriga, ci pur si simplu ii face pe oameni sa se trezeasca cu un sentiment intens si inexplicabil de frica, asta in timp ce COSMARURILE  sunt observate în timpul fazei de miscare rapida a ochilor (REM), care are loc la sfarsitul ciclului de somn.

Cosmarurile se numesc in termen medical parasomnii – experiente neplacute care apar în timpul somnului.

85% dintre adulti au parte de cosmaruri: intre 8% si 29% dintre oameni afirma ca au cosmaruri o data pe luna, iar 2%-6% spun ca au cosmaruri o data pe saptamana.

Multi cauze pot declansa cosmarurile. Uneori stresul zilnic, precum problemele de acasa sau de la scoala poate declansa cosmarurile. O schimbare majora, de exemplu mutatul sau moartea unei persoane dragi, poate avea acelasi efect.

Cosmarurile apar frecvent dupa un accident, leziune sau alte evenimente traumatice. Cosmarurile sunt evidente in sindromul de stres posttraumatic.

Oamenii care au trecut prin experiente traumatice majore sunt adesea afectati de frica si anxietate, chiar în timp ce dorm. Un studiu recent a constatat ca 80% dintre cei care sufera de sindrom de stres posttraumatic raporteaza cosmaruri regulate.

Un studiu efectuat în 2004 a aratat ca persoanele care dorm pe partea stânga au parte de mai multe cosmaruri decât cele care dorm pe partea dreapta.

De asemenea, persoanele care dorm pe burta (pozitia cea mai putin populara) au parte de cele mai multe vise intense.

Cosmarurile aparute ocazional nu sunt un motiv de ingrijorare asupra starii de sanatate, insa este indicat sa discutati cu doctorul daca cosmarurile apar frecvent si persista în timp si conduc la aparitia fricii de a dormi.


Comentarii