ORA de IARNA 2016, cand se trece si in ce mod ne afecteaza trecerea la ora de iarna.


Romania se pregateste sa treaca la ora de iarna si in 2016. Insa exista si alte tari care au renuntat la trecerea la ora de iarna. Cel mai recent exemplu este cel al Turciei care a anuntat ca incepand din 2016, se va renunta la ora de iarna si tara va ramane la ora de vara pe tot parcursul anului.

Turcia se alatura astfel unui grup de tari care au renuntat la trecerea la ora de iarna din care fac parte: Rusia, Ucraina, Japonia, Coreea de Sud, Columbia etc. (vezi harta)

Revenind la Romania, sa vedem in ce data se va trece la ora de iarna in anul 2016. Trecerea la ora de iarna 2016 se va face anul acesta in ultimul week-end din luna octombrie, mai precis in noaptea dintre 29 si 30 octombrie 2016.

Astfel, ora 4:00 a diminetii de duminica va deveni ora 3:00.

Ziua de duminica, 30 octombrie 2016, va fi in acest mod cea mai lunga zi din an, avand 25 de ore.

care tari o renuntat la ora de iarna ora de vara

Daca v-ati intrebat de ce se tot schimba ora inainte si înapoi, aflati ca principalul motiv al acesti schimbari a ceasului are la baza ratiuni pur economice.

In Romania, ora de vara a fost introdusa pentru prima data în 1932, cu scopul de a profita caât mai mult de lumina naturala însa, în 1943, practica trecerii la ora de vara a fost suspendata.

Trecerea de la ora de vara la ora de iarna si invers a fost adoptata oficial la nivel european la trei ani de la primul soc petrolier mondial din 1973, schimbarea fusului orar cu o ora a vizat reducerea consumului de energie electrica.

Conventia internationala a fost aplicata în România sase ani mai târziu, iar din anul 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost din nou corelat cu cel practicat în tarile Uniuniii Europene, dupa ce acestea au hotarat prelungirea orarului de vara cu inca o luna, pana în luna martie.

Un studiu din 2012 la care au participat peste 3.000 de adulti din Marea Britanie a demonstrat ca, odata cu schimbarea trecerea la ora de iarna în luna octombrie, calitatea somnului dispare.

Cei mai multi dintre participantii la aceasta cercetare au declarat ca se simt mai energici si mai fericiti decât înaintea trecerii la ora oficiala de iarna.

Insa efectele aparent benefice ale unei ore în plus de somn dispar rapid, multi spunand ca se simt mai rau ca atunci cand dormeau mai putin.

Pentru a profita de toate PROMOTIILE eMAG, intrati aici.

Comentarii