Prepara o SALATA sanatoasa care nu INGRASA! Sfaturi si trucuri culinare de la nutritionisti.

Parerea generala este aceea ca salatele sunt sanatoase, pline de vitamine si ca nu prezinta niciun pericol pentru greutatea noastra. Insa contrar parerilor, multe salate pot fi adevarate bombe calorice care pot produce ingrasare.

Cea mai simpla metoda de a evita consumul de salate care ingrasa este prepararea lor in propria bucatarie, prin tehnici care asigura un aport satisfacator de nutrienti, in absenta caloriilor excedentare.

Sfaturile nutritionale si trucurile culinare de mai jos va ajuta in acest sens.

1. In primul rand trebuie sa alegeti pentru prepararea salatelor doar ingrediente sarace in grasimi. Atunci cand utilizati smantana, maioneza sau iaurt gras pentru asezonarea unei salate, adaugati calorii excedentare care maresc considerabil valoarea nutritionala a salatei.
SALATA sanatoasa care nu INGRASA

In acest sens, puteti folosi fie alternativele degresate ale acestor produse, fie le puteti inlocui intru totul, cu piure din legume coapte si alte sosuri constituite tot din nutrienti de provenienta vegetala.

2. Intotdeauna masurati cu atentie cantitatea ingredientelor folosite. Migdalele, alunele caju, nucile si alunele sunt adaosuri extrem de delicioase in orice salata, intrucat sunt bogate in proteine si microelemente importante cum ar fi zincul si fierul.

Atentie insa la calorii pe care acestea le aduc cu ele. Folositi cantitati reduse de migdale, alune etc. pentru a nu va expune riscului ingrasarii.

3. Reduceti cantitatea de ulei folosita la prepararea salatelor. Un dressing pentru o salata sanatoasa ar trebui sa contina preponderent otet si suc de lamaie si foarte putin ulei. De aceea, poate fi utila adaptarea retetelor standard de salate, care recomandata folosirea de cantitati mai mari de grasimi, decat este necesar.

4. Cand pregatiti o salata, concentrati-va pe diversificarea ingredientelor sanatoase pentru intensificarea aromei, in locul adaugarii grasimilor in plus.

Incercati sa utilizati ca si ingrediente otet balsamic, otet de cirese, otet de cidru, seminte de susan, nuci si masline. Ierburile aromatice proaspete pot contribui decisiv la imbunatatirea gustului, furnizand totodata si o doza sanatoasa de antioxidanti, atat de necesari functionarii optime a organismului.

5. Limitati cantitatea de sare. Retetele sanatoase de salate impun  folosirea dressingurilor cu cantitati cat mai mici de sare. Sosul de rosii, de pilda, poate inlocui integral adaosul de sare.

6. Combinati cu atentie salata cu alte garnituri. Salatele pot fi consumate cu orez, cartofi sau paine integrala, pentru a nu pune in pericol silueta.

7. Adaugati preponderent legume cu frunze verzi. Aceste alimente trebuie sa predomine in orice salata au putine calorii, furnizeaza fibre din plin, antioxidanti, potasiu si calciu.

Spanacul sau varza sunt doua exemple de legume cu frunze verzi care sunt ideale in acest sens.

Asadar, cu un pic de atentie si informatii, va veti bucura de o salata sanataoasa si delicioasa fara a va pune in pericol numarul de kilograme.
MAI POTI CITI