Cutitele Ceramice o Ascutire aproape Imposibil de facut acasa.


Se ascut cutitele ceramice sau nu se ascut? O intrebare tot mai des intalnita odata cu raspandirea utilizarii cutitelor din ceramica in bucatariile noastre.

Trebuie sa stiti ca aceste cutite cu lama ceramica sunt construite din oxid de zirconiu, un material dur, al doilea ca duritate dupa diamant. 

In general parerile cel mai des intalnite despre cutitele ceramice sunt acestea:

Avantaje:
 • cutitele ceramice se mentine ascutit mult timp
 • cutitul din ceramica nu rugineste
 • nu schimba gustul alimentelor taiate
 • cutitele cu lama ceramica sunt usoare
Dezavantaje principale:

cutitul ceramic se ascute sa nu se ascute
 • nu poti taia decat pe tocator de lemn sau plastic (interzis pe farfurie sau piatra)
 • cutitul din ceramica nu poate taia carne cu os
 • se ascut foarte greu, trebuie duse la service-ul lor de ascutire
 • daca scapi cutitul ceramic, ai 90% sanse sa se sparga lama

Materialul dens din care sunt confectionate cutitele ceramice permite taiarea cu precizie a diverselor alimente – ascutimea lamei ceramice este de 30 de ori mai mare ca cea a unei lame din otel. Ceea ce face ca aceste cutite sa fie genul de ustensile care nu au nevoie sa fie ascutite.

Insa... dupa cum spuneam si in inceputul articolului intrebarea cea mai des intalnita este:... cu ce se ascute un cutit ceramic?

Ei bine raspunsul este la fel de simplu! Cutitele ceramice se ascut doar la producator

De tinut minte ca firma Kyocera este prima care a scos pe piata cutitul cu lama ceramica, celelalte sunt doar copii mai mult sau mai putin de calitate. 

In acest moment datorita pretul mic la care au ajuns mai bine schimbi cutitele ceramice tocite cu unele noi daca tot preferi acest tip de cutit in bucataria ta.

Materialul de baza al cutitelor ceramice nu intra în reactie cu aciditatea alimentelor – ceea ce nu e cazul cuttitelor din otel. Prin urmare, lama cermaica nu se uzeaza repede pe masura utilizarii.

Asadar inainte de a cumpara un cutit (au un set de cutite) ceramic si va preocupa unde il veti ascuti atunci cand se va toci, nu uitati sa intrebati vanzatorul unde si cum se asigura aceasta intretinere.

Insa... de multe ori datorita pretului mic, mai nimeni nu se va complica sa va asigure ascutirea cutitului cu lama ceramica.


Comentarii

 1. Am ascutit cutit de ceramica cu polizor care are turatie foarte mica (se gaseste la orice magazin de bricolaj, e ieftin). Cu foarte mare atentie, multa apa, multa rabdare. Daca esti atent, iese foarte bine.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil pentru continutul parerilor trimise spre publicare.