Intoxicatia alimentara cu OUA simptome si remedii. Cum tratezi o intoxicatie alimentara neplacuta.

Perioada sarbatorilor Pascale este caracterizata de consumul masiv de oua. De aici si pericolul producerii intoxicatiei alimentare cu oua. Fie ea intoxicatie cu oua produsa la copii sau la adulti aceasta problema de sanatate trebuie tratata cu seriozitate.

Si nu uitati cele mai important sfat legat de aceasta intoxicatie alimentara: Gatiti ouale la temperaturile corespunzatoare pentru a evita riscul de contaminare cu Salmonella sau alte bacterii patogene.

Iata in principal, care sunt principalele simptome ale intoxicatiei alimentare cu oua si care sunt tratamentele specificie eficiente in intoxicatia cu oua.

Care sunt semnele si simptomele de baza ale intoxicatiei alimentare cu oua? 

In primul rand ai febra, frisoane si transpiri excesiv.
wiki intoxicatia alimentara cu oua simptome si tratamente

Cele mai multe persoane infestate cu Salmonella dezvolta aceste simptome la aproximativ 12-72 de ore de la consumarea oualor contaminate.

Febra nu depaseste 39 de grade si este deseori insotita de transpiratie si de frisoane. Poti experimenta aceste simptome de febra, frisoane si transpiratie timp de 3 zile.


Crampele stomacale insotite de greata pot fi de asemenea semnul unei intoxicatii alimentare cu oua.

Intoxicatia provocata de consumul de oua manifesta simptome similare oricarei alte intoxicatii alimentare, cele mai frecvente constand in greata si dureri de cap.

Durerile de cap fiind mai degraba un simptom indirect al intoxicatiei alimentare, declansat de deshidratare.

Diareea este un alt simptom al intoxicatiei alimentare cu oua. Diareea apare la scurt timp de la manifestarea crampelor abdominale.

Severitatea difera de la o persoana la alta; unele persoane experimenteaza diaree minora, in vreme ce altele elimina cantitati voluminoase de scaune lichide.

Ca si alte toxiinfectii alimentare si intoxicatia alimentara cu oua se rezolva de la sine, insa este necesar sa va vada de urgenta un doctor daca:
  • Aveti febra mare (in apropiere de 40 grade)
  • Aveti scaune cu sange
  • Starile de voma persista
  • Diareea dureaza mai mult de 3 zile
  • Prezentati semne de deshidratare acuta (gura uscata, ameteli, urinari rare si în cantitati mici)
Intoxicatiile alimentare se trateaza in functie de gravitate. Acasa medicatia este simptomatica, adica in functie de simptomele pe care le prezinta persoana in cauza. 

De exemplu, pentru varasturi sunt recomandate medicamentele antiemetice, pentru febra cele antitermice, pentru colici abdominale sunt indicate antispasticele etc.

Si nu in ultimul rand cateva sfaturi de bun simt legate de OUA

1) Nu spalati ouale inainte de depozitare, pentru ca prin spalare puteti indeparta uleiul mineral protector care inveleste oul favorizand astfel patrunderea bacteriilor in ou.

2) Ouale fierte, oua decojite sau nu, trebuie mancate nu mai tarziu de o saptamana de la fierbere.

3) Scoateti ouale din frigider numai in momentul utilizarii.