Biodintii mai buni decat implanturile dentare. „Biodintii” sau dintii hibrid care cresc in propria gura!

Renunta la implaturile dentare si foloseste biodintii care cresc in propria gura... insa trebuie sa mai astepti, pentru ca medicii sunt doar la inceputul cercetarilor.

Nu mai este mult si ne vom putea inlocui dintii lipsa si pe cei cariati cu unii noi, crescuti cu ajutorul celulelor prelevate din propria lor gura, anunta oamenii de stiinta.

Cercetatorii au folosit doua tipuri de celule pentru a concepe acesti dinti.

Celulele epiteliale au fost extrase din tesut uman provenit din gingie, iar celulele stem mezenchimale au fost extrase din embrioni de soarece.
implanturi dentale modenre sub forma de biodinti care cresc in gura

Biodintii vor fi net superiori actualelor implanturi dentare, intrucat acestia sunt obtinuti direct din celule stem, care pot genera dinti imaturi asemanatori celor embrionari.

Acesti dinti hibrizi pot fi transplantati ca mici „formatiuni celulare” in maxilarul adult al pacientului, pentru a se dezvolta ulterior in dinti total functionali, daca li se ofera toate circumstantele potrivite acestui proces de dezvoltare.

Celulele epitaliale din gingia umana au fost injectate în mezenchimul preluat de la soarece, combinarea fiind, desigur, tratata chimic si fizic pe parcursul a câteva zile.

A urmat transplantul complexului epiteliu-mezenchim în capsulele renale ale unor soareci, care au fost sacrificati dupa 6 saptamani de purtare a viitorului dinte. Specimenele au fost analizate si observate cu ajutorul unui microCT scanner.

Analiza  tesuturilor transferate în rinichiul de soarece a revelat aparitia tesutului dur, iar reconstructia 3D a ilustrat prezenta unor structuri evident asemanatoare dintilor.

Din 5 primordii dentare, a reiesit 1 dinte, ceea ce marcheaza un procent al succesului destul de slab, de 20%, insa foarte promitator.

Urmatoarea provocare a cercetatorilor este identificarea unei metode prin care celulele mezenchimale umane adulte sa fie cultivate pentru a stimula cresterea unui dinte, deoarece în acest moment putem reusi acest lucru doar cu ajutorul celulelor stem embrionare”

Aceasta descoperire legata de Bio-Dintii hibrizi ar putea înlocui implantul.

Trebuie doar sa se gaseasca o sursa umana adulta de celule care sa existe într-un numar suficient de mare pentru a se obtine un dinte BIO.