Traditii de Mos Nicolae . Mos Nicolae legenda si povestea zilei de 6 decembrie a Sfântului Nicolae.

Tradiții de Mos Nicolae - când vine Mos Nicolae "moșul" care EXISTĂ in fiecare din noi!


Mos Nicolae vine pe data de 6 decembrie, la copii cuminti desigur! Mos Nicolae legenda si povestea zilei de 6 decembrie a Sfantului Nicolae.

Noaptea cand este asteptat Mos Nicolae sa intre pe furis in casa si sa lase in ghetute cadourile mult asteptate este in fiecare an cea dintre 5 si 6 decembrie.

Nicolae este o personificare la varsta senectutii, a timpului imbatranit care a preluat din Calendarul crestin numele si data de celebrare ale Sf. Nicolae (6 decembrie), personaj real (episcop din Myra, mort probabil in anul 342), aparator al dreptei credinte in Iisus.
traditii cizmulita lui mos nicoale care exista

Legenda lui Moș Nicolae spune ca trei surori, fetele unui nobil sarac, nu se puteau marita datorita situatiei financiare precare. 

Se spune ca atunci când fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lasat noaptea, la usa casei nobilului, un saculet cu aur.

Dupa ce tatal fetelor a vazut cele intamplate, Nicolae l-a rugat sa pastreze secretul, însa acesta nu a rezistat tentatiei de a povesti mai departe.

De atunci, oricine primea un cadou neasteptat ii multumea lui Nicolae pentru el. Cei trei saculeti cu aur facuti cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur.

Ziua de 6 decembrie incheie ciclul de sarbatori si practici magice, dedicate in special lupilor si spiritelor mortilor-strigoi, inceput la mijlocul lunii Noiembrie (Filipii de Toamna, Filipul cel Schiop, Ovidenia, Lasatul Secului de Craciun, Noaptea Strigoilor si Santandrei) si incheiat la inceputul lunii decembrie (Zilele Bubatului, Varvara, Mos Andrei), specific unui stravechi inceput de an autohton, probabil Anul Nou dacic.

Aceasta legenda a Sfantului Nicolae a dus la obiceiul copiilor de a atarna ciorapei la semineu sau de a lasa ghetute langa o fereastra deschisa, in noaptea de Mos Nicolae, pentru a primi daruri.

Mesaje si urari de Mos Nicolae pentru cei care cred ca MOȘUL EXISTĂ (vorba unor celebre bomboane haioase)


1. Pregateste ghetutele!
Este noaptea lui Mos Nicolae, asa ca pregateste-ti ghetutele. In primul rand spaaalaaa-leeeeeeee!

2. Intrebare pentru Mos Nicolae
Mosule, daca las mai multe ghete primesc mai multi bani?

3. Vine Mos Nicolae
Pune-ti ghetutele la ferestra! Mos Nicolae e in drum spre tine!
MAI POTI CITI