Bharatanatyam - dansuri indiene traditionale, descoperirea spirituala prin corporal

Dansul Bharatanatyam este conceput ca si Natya Yoga, sau in traducere efort pentru descoperirea spirituala prin corporal. 

Mai ales ca ati vazut aceste dansuri indiene traditionale productia TV indiana, Suflete pereche.

Dansul traditional indian, Bharatanatyam este o forma de Yoga, pentru ca Yoga înseamna Uniune.

Desigur, aceasta veche arta este una dintre cele mai frumoase si satisfacatoare modalitati pentru a exprima aspiratia umana de comuniune cu Divinul.

Dansul Bharatanatyam a înflorit in templele hinduse din sudul Indiei. Dansatarele din templu (numite Devadasis sau servitoare ale zeului) au prosperat sub patronajul regal si datorita importantei practicii devotionale.
dansuri indiene traditionale suflete pereche

Sistemul Devadasi a devenit o parte integranta a ritualului de templu în sudul Indiei.

Ca forma de arta, dansul Bharatanatyam cere de întelegere constienta a corpului, spiritului si emotiilor.

Dansatorul de Bharatanatyam trebuie sa fie sincer,  si sa înteleaga natura lui Bhakti si a lui Jnana din dorul innascut în toate creaturile fata de Samadhi sau constiinta cosmica suprema.

Dansul "divin al energiei" din univers, atat de frumos reprezentate grafic prin Nataraja, pe Domnul dansului este sursa de inspiratie pentru Bharatanatyam, pentru ca artistii care sa înteleaga mai profund aspectele legate de arta lor.

Bharata Natyam este considerat a fi un "dans de foc" - manifestare mistica al elementului metafizic de foc in corpul uman.


Bharatanatyam - dansuri indiene traditionale de invatat

Este una dintre cele cinci stiluri majore (unul pentru fiecare element), care includ Odissi (element de apa), Mohiniattam (element de aer), Kuchipudi (element de pamant) si Kathakali (element de cer).

Meritul reinvierii si popularizarii dansului traditional indian Bharatnatyam în forma sa actuala îi revine lui Rukmini Devi, care i-a dat redat viata si l-a consacrat ca o forma spirituala de a miscarii pure.