Treceți la conținutul principal

Sf ANDREI acest Halloween romanesc cu vraji de dragoste si traditii cu grau si usturoi

Putem spune ca Noaptea Sf Andrei este corespondentul Halloween-ului occidental? Noaptea Sfantului Andrei (29 noiembrie) este momentul în care, dupa credintele si traditiile populare, se pogoara pe pamant sfintii patroni ai lupilor, Petru si Andrei, si se dezlantuie fortele malefice reprezentate de strigoi si de lupi.

Tot in Noaptea Sfant-ului Andrei se crede ca lupii incep sa vorbeasca cu grai de om si spun lucruri ingrozitoare, iar cei care vor fi atacati in aceasta noapte se vor transforma in varcolaci.

Spiritele mortilor care misunau pretutindeni la Santandrei, favorizau actele de divinatie.

Asemanator altor sarbatori sezoniere de peste an, cele mai preocupate sa valorifice ocazia oferita de Noaptea Strigoilor pareau tot fetele, cu nelipsita lor grija, casatoria.
vraji dragoste sf andrei halloween romanesc

In noaptea Sf. Andrei spiritele mortilor ies din morminte si se iau la bataie la hotare, raspantii de drumuri si prin alte locuri necurate, folosindu-se de limbile de melita si coasele furate din gospodariile oamenilor. Duelurile strigoilor si moroilor dureaza pâna la cantatul cocosilor, cand spatiul se purifica si strigoii si moroii se întorc la locul lor.

Intr-un fel sau altul, putem spune ca da exista asemanari intre Halloween si traditiile de Sf. Andrei. Dar a spune ca Sf. Andrei este un Halloween romanesc credem ca este prea mult.

Asa ca mai bine revenim la vrajile de dragoste si la superstitiile si traditiile cu grau care se practica de Sf. Andrei.

Noaptea Sf. Andrei este una dintre cele mai importante nopti magice de peste an, pentru vraji si farmece.

De Sf. Andrei fetele nemaritate masoara noua cescute cu apa pline, si le toarna intr-o strachina, care se pune sub icoana. A doua zi, in zori, se masoara din nou, cu aceeasi cescuta, apa din strachina. Daca va mai ramane pe fundul strachinii apa, fie si cateva picaturi, atunci vor avea noroc; dimpotriva, daca ultima cescuta va ramane neumpluta cum trebuie, atunci nu vor avea noroc si nu se vor marita.

In noaptea de Sf. Andrei, ca sa-si viziteze ursitul, fata isi pune sub cap 41 de boabe de grau si daca viseaza ca-i ia cineva graul, se va marita.

În noaptea Sf. Andrei (pe 29 noiembrie)  se organiza "pazitul usturoiului", o noapte de veghe în care tinerii petreceau si mancau, având în centrul mesei câteva capatâni de usturoi înconjurate de tamaie si resturi de la lumânarile de Pasti, aprinse.

Dimineata, pe lumina zilei, tinerii ieseau în curtea casei unde usturoiul era jucat în mijlocul horei, apoi era imparsit între participanti. Usturoiul privegheat, uneori dus la biserica si sfintit, se pastra la icoana, fiind folosit peste an în farmecele de dragoste si ca leac pentru vindecarea bolilor.

In noaptea de SFANTUL ANDREI, cei care vor sa afle dezlegarea unor mistere sau enigme din trecut trebuie sa participe la un ritual bizar in cimitir. Intr-un vas cu apa descantata, ei vor vedea tot ce s-a intamplat.
sf andrei vraji de dragoste cu apa si grau

In seara Sfantului Andrei, toti ai casei, mai ales fetele mari si baietii, seamana grau in cate o strachina sau glastra cu pamant. Aceluia ii va merge mai bine, va fi mai sanatos si mai norocos, caruia i-o rasari graul mai bine si o creste mai frumos.

Cateva Traditii si superstitii de Sf. Andrei

Cel care umbla cu pieptenele în aceasta zi, va fi mâncat de lup.

În ziua de Sf. Andrei oamenii nici nu rostesc cuvântul lup ca sa nu se întâlneasca cu el peste an.

Ziua se serbeaza prin nelucrare ca sa nu strice lupii vitele si pentru ca oamenii care pornesc la drum în aceasta zi sa nu fie atacati de lupi. Cine munceste în ziua Sfantului Andrei e chinuit de strigoi si are vise urâte sau îi omoara dracul copiii.

Femeile înclesteaza dintii pieptenilor cu care piaptana cânepa ca asa sa se înclesteze dintii salbaticiunilor peste iarna.