Treceți la conținutul principal

Screening initial al copiilor cu Autism si HELPLINE AUTISM la telefon 0800 500 288 plus TEST online

Daca esti parintele unui copil despre care crezi ca ar putea avea o afectiune din spectrul autist sau esti educatorul unui copil cu semne de autism poti de acum suna gratuit la Infoline Autism 0800 500 AUT(288) si consilierii SEARCH TSA sunt pregatiti sa te ajute.

Despre ce vorbim aici? Este vorba despre faptul ca de acum, parintii din România au la dispozitie o platforma de screening pentru a identifica un potential risc de tulburare din spectrul autist la copiii lor.

Prin efortul comun Fundatia Vodafone Romania si Asociatia Autism Baia Mare au lansat astazi proiectul ‘’SEARCH TSA’ – Screening, Evaluare, Interventie Personalizata si Informare pentru Tulburari din Spectrul Autist.

test online copii autism infoline autism

Proiectul SEARCH TSA vizeaza in principal trei arii importante din zona tulburarilor din spectrul autist:
  • crearea unei platforme cu teste de evaluare standardizate pentru evaluarea copiilor cu autism de catre psihologi;
  • crearea unei baze de date centralizate si platforma software necesara pentru screening-ul initial al copiilor pentru tulburari din spectrul autist;
  • infiintarea unui HELPLINE AUTISM pentru a veni in sprijinul familiilor care se confrunta cu aceasta problema, dar si a celorlalte categorii de actori sociali care vin in contact cu copiiin cu autism;
  • crearea de 50 de aplicatii speciale pentru tableta si telefon mobil care ofera o interfata foarte utila si motivanta in interventiile terapeutice si educationale destinate copiilor cu autism.
Deasemenea pe site-ul www.searchtsa.ro/vizualizeaza_chestionar se poate face online un test care te poate ajuta sa vezi daca copilul tau este autist.
Testul este adaptat dupa "Modified Checklist for Autism in Toddlers" (M-CHAT) (© 1999 Diana Robins, Deborah Fein & Marianne Barton). 

Acest test online are rolul de a depista autismul la copii intre 16 si 30 luni, insa nu ofera un diagnostic cert de autism la copil, ci doar o supozitie de diagnostic (probabilitate) de afectiune de tip autist.

ATENTIE! Daca testul online este pozitiv acest lucru nu garanteaza ca acel copil are autism. 

Este recomandata insa evaluarea copilului de catre psiholog/psihiatru pediatru.

WIKI: Autism este un nume generic pentru o serie de tulburari comportamentale fundamentale. Autismul se observa deja de la o varsta frageda (inainte de varsta de 3 ani), cu exceptia sindromului Asperger, care poate de obicei sa fie diagnosticat cand copilul merge la scoala

Cauzele autismului nu sunt înca intelese complet, dar se crede ca tulburarile se datoreaza unor defectiuni genetice, ale unor interactiuni între gene sau mutatii rare cu efecte majore.

In unele cazuri rare, autismul este asociat cu agenti teratogeni (care produc defecte natale).