CASTELUL BANFFY de la BONTIDA CLUJ, trecutul da mana cu prezentul iar strainii vin sa vada festivaluri si evenimente la castelul supranumit VERSAILLES de TRANSILVANIA

Avem o comoara la BONTIDA, castelul BANFFY admirat si vizitat de peste 10000 de turisti numai intr-un weekend. La BONTIDA langa CLUJ NAPOCA sta mandru de mii de ani castelul supranumit castelul VERSAILLES de TRANSILVANIA.

Locul in care istoria isi da mana cu prezentul gratie eforturilor mai multor institutii de afara dar mai ales gratie eforturilor printului CHARLES al MARII BRITANII. O minune de castel in care puteti admira stiluri arhitectonice de la cel renascentist, baroc, romantic. Se prea poate sa fie si bantuit dar castelul a fost loc de pelerinaj si vizite de la capete incoronate la muzicieni, compozitori precum LISZT.

CASTELUL BANFFY a fost donat de catre regele SIGISMUND DE LUXEMBURG familiei de romani BAN dar mai apoi regele a tinut sa maghiarizeze numele si asa a ajuns pe mainele baronului BANFFY. Mai multe generatii ai acestei familii au avut in grija castelul si fiecare a adus lucruri noi la constructia, reconstructia acestui castel. Pana sa existe castelul aici a fost o resedinta nobiliara ce data din secolul al XIV-lea.

poze vechi CASTELUL  BANFFY de la BONTIDA CLUJDupa baronul BANFFY ce-a ridicat cetatea in 1437 dupa ce a primit permisiunea de la regele ALBERT, DIONISIE BANFFY al doilea a inceput reconstructia castelului in 1745.Au fost construite curtea de onoare,manejul, grajdul, remiza si locuintele servitorilor.

JOSZEF BANFFY va ridica o mora pentru sateni. A remodelat micul si frumosul parc si a inlocuit stilul baroc pe care il considera greoi cu stilul romantic. In secolul al XVII-lea sculptorul JOHANNNACHTI va transpune "METAMORFOZA" de OVIDIU in statui de piatra ce vor decora poarta. In 1944 nemtii au evacuat proprietarul castelului si au transformat totul in spital militar. In acesta perioada castelul este ars, jefuit si se pierd mobilierul, pinacoteca,biblioteca.

Ultimul proprietar al castelului NICOLAE, MIKLOS BANFFY face o intelegere in care atat ROMANIA cat si UNGARIA sa intoarca armele impotriva germanilor. De ciuda nemtii au incendiat castelul.

Totusi au putut fi salvate o parte a statuiilor care astazi sunt pastrate in MUZEUL DE ISTORIE din CLUJ NAPOCA. Deloc surprinzator ce puteau face coministii cu acest castel? Il transforma in sediul CAP BONTIDA. Din nou sunt salvate o parte din statuiile din parcul casteluli care azi se afla in sediul MUZEULUI DE ARTA din CLUJ.

Dupa REVOLUTIE in 1999 castelul intra intr-un adevarat proces de renovare. Gratie acordului intre MINISTERUL CULTURII SI CULTELOR din ROMANIA, si "INSTITUTE OF HISTORIC BUILDING CONSERVATION din MAREA BRITANIE si OFICIUL PENTRU PROTECTIA PATRIMONIULUI CULTURAL din UNGARIA.
Printul CHARLES a fost cel care prin intermediul FUNDATIEI TRANSILVANIA TRUST s-a implicat in procesul de restaurare.

PRINTESA MARGARETA a acceptat in 2007 sa devina PATRON SPIRITUAL AL CENTRULUI DE SPECIALIZARE in REABILITAREA PATRIMONIULUI constituit la BONTIDA. Nu stim in ce stadiu se afla acest proces de resaturare pentru ca in 2007 ar fi fost necesari peste 7 milioane de dolari.
wiki poze vechi CASTELUL  BANFFY de la BONTIDA CLUJ

Cateva cuvinte despre localitatea BONTIDA. Situata pe malul drept al SOMESULUI MIC la numai 30 de kilometri de CLUJ NAPOCA.

Exista o legenda care ne spune ca aici a fost construit un pod, podul lui BONCZ. Acesta a fost construit pentru a stabili legatura cu armata lui TUHUTUM.

BONTIDA se intinde pe o suprafta de peste 8.083 hectare si are peste 5000 de locuitori. Langa BONTIDA mai sunt alte trei sate la fel de frumoase cum ar fi : RASCRUCI, COASTA si TANSENI.

Stiati ca pe ruinele castelului BANFFY s-a filmat "PADUREA SPANZURATILOR" regizat de LIVIU CIULEI.? Si tot aici in castel au locuit imparatii FRANCISC I, FRANZ JOSEPH DE HABSBURG si chiar compozitorul maghiar LISZT. Un asemenea castel a fost si resedinta al guvernatorului TRANSILVANIEI. In 1920 aici functiona un cinema, existau pravalii si cafenele. CASTELUL BANFFY a fost o vreme si sediul MUZEULUI DE ARTA.

Deasupra portii castelului se afla stema familiei de pe care coministii au taiat coroana grifonului heraldic.

Ce se intampla in zilele noastre cu mandrul castel BANFFY de la BONTIDA? A reusit sa atraga mii de turisti straini prin intermediul promovarii care i s-a facut. Aici se organizeaza super evenimente care nu au cum sa nu atraga un flux mare de turisti.

atractii turistice CASTELUL  BANFFY de la BONTIDA CLUJ
Tot la castel se organizeaza si ateliere de creatii, targuri de antichitati, concerte de muzica de jazz, pop rock,lucrari ale mesterilor. Iar noi ne dorim din suflet sa nu se piarda castelul BANFFY.Pentru ca a reusit sa supravietuiasca mai multor calamitati ar fi pacat ca generatiile viitoare sa nu cunoasca  sa nu mai aiba posibilitatea sa vada castelul BANFFY.

CASTELUL BANFFY din BONTIDA este doar unul din castele romanesti care merita atentia noastra. E pacat sa nu treceti prin zona.

Ar trebui sa existe mult mai multe campanii de promovare a acesui monument istoric de mare incarcatura emotionala. E sigur ca avem zone superbe in ROMANIA.

Si un ultim amanunt bine de stiut. Dupa ce vizitati castelul BANFFY de la BONTIDA, va asteapta alte castele BANFFY.

Mai exista castele BANFFY de la BARSA, RASCRUCI si GILAU.

Si cu aceasta ocazie aveti ocazia sa vedeti si orasul CLUJ NAPOCA care va astaepta sa ii descoperiti obiectivele turistice.
MAI POTI CITI