Atractia de la CASTELUL JIDVEI CETATEA DE BALTA, istorie, natura si degustari de vinuri de la nobili la proprietarul roman al castelului

In localitatea LUNCA, vechea CETATE DE BALTA,aici a fost ridicat in secolul al XII-lea un mandru castel ce a rezistat tuturor intemperiilor de la lupte sangeroase la faliment si ruina. CETATEA DE BALTA a fost atestata documentar in 1202 si primul nume al acestei cetati era VILLA CUCULENSIS CASTRI.

Pana in 1866 CETATEA DE BALTA a fost resedinta iar apoi a trecut in administratie si a fost mutata la TARNAVENI.

Insusi regele MATEI CORVIN a donat CETATEA DE BALTA domnitorului STEFAN CEL MARE. In 1556 a fost demolata din ordinul principelui SIGISMUND ZAPOLYA. CASTELUL JIDVEI a fost construit in perioada 1570-1580. A fost refacut in totalitate de contele STEFAN BETHLEN intre 1615-1624. Domnul conte si-a dorit un castel aidoma unia din FRANTA asa  ca modelul a fost castelul CHAMBORD din FRANTA.
CASTELUL JIDVEI CETATEA DE BALTA

In prezent castelul JIDVEI are un stil baroc s-a amenajat chiar si o poarta maiestuoasa demna de un castel si desigur un parc superb.

Langa castel gasim in vremurile de azi o minunata podgorie, un centru viticol si chiar si o ferma de animale.

CASTELUL JIDVEI este cunoscut ca locul ideal de organizare anaula a FESTIVALULUI STRUGURELUI.

Cunoscatorii in ale aromelor de vinuri stiu ca aici gasesti unele din cele mai bune si scumpe soiuri de vinuri romanesti. Vinuri si sampanii ca JIDVEI va suna cunoscut?

CASTELUL JIDVEI a devenit simbolul celei mai importante firme producatoare de vinuri. De indata ce treci de poarta de acces spre castel te lasi coplesit de frumusetea locului bine pus in evidenta de castel. Alei pline de flori, copaci si aer incarcat de miresme ce poarta toata istoria acestui loc. In departare poti zari plantatia de vii din podgoria TARNAVEI.

CASTELUL JIDVEI isi poarta semet povestea fabuloasa. A apartinut  mai mult de 150 de ani unor familii de nobili maghiari. Apoi a fost donat si in cele din urma a ajuns la faliment fiind pierdut la un joc de carti. Si nu numai familiile nobile maghiare si-au trecut in proprietate castelul dar si o gramada de principi.

Unul din proprietar idin familia grofului HALLER a construit frontispiciul castelului si a trecut la amenajatrea celor opt camere de primire. In perioada comunista castelul a trecut in proprietatea IAS. A existat chiar si o statie de sampanizare. Comunistii au reu,cred fara a se stradui prea mult sa distruga castelul pana la a-l pune la pamnat. Ca dupa un eveniment  produs de furia naturii au disparut toate din castel. De parca HARRY POTTER ar fi trait in acele vremuri totul a disparut incepand cu mobila,argintaria,matasurile, tesaturile. Pana si poarta a fost daramata.

CASTELUL JIDVEI CETATEA DE BALTA ATRACTII TURISTICE

Dupa REVOLUTIE castelul JIDVEI a fost retrocedat familiei HALLER. Apoi ultimul descendent al acestei familii l-a vandut unei familii din Romania.

Norocosul proprietar se numeste NECSULESCU. LIVIU NECSULESCU s-a nascut la BRAILA in 1930 si toata viata s-a ocupat de agricultura. In perioada comunista s-a ocupat de culturile de orez din tara noastra. Acum i-a predat afacerea fiului sau CLAUDIU NECSULESCU. In anul 2003 s-a trecut la lucrarile de renovare ale castelului.

Au inceput de la zero mai intai pivnita apoi parterul si mai apoi cele doua etaje ale castelului. S-au perindat echipe de designeri de interior, arhitecti si specialisti. A fost zidita si tencuita poarta castelului. Ba chiar s-a gasit sub tencuiala o usa autentica .

Scara interioara are forma unui evantai. Castelul detine o colectie impresionanta de 45 de ceasuri. Actualul proprietar fiul domnului NECSULESCU, CLAUDIU este mandru sa aduage colectiei inca o colectie de ceasuri.

Viata sa a fost marcata de momente importante ca ale oricarui om. In fiecare etapa a primit cate un ceas. Mai intai 7 ceasuri ce semnifica cei 7 ani de acasa.

Apoi terminarea liceului, a facultatii, casatoria si nasterea fiecarui copil au fost sarbatorite printr-un cadou CEAS.

E important de stiut ca la CETATEA DE BALTA a fost descoperit chiar un vechi blazon de familie. Si culmea a stat in apa o vreme indelungata.

E uimitor cum a existat aceasta cetate inca inainte de patrunderea feudalismului maghiar in TRANSILVANIA.

Dar ce vorbim de asta cand in zona s-au gasit urme ale civilizatiei din perioada neolitica.
CASTELUL JIDVEI CETATEA DE BALTA WIKI TURISTIC

CASTELUL JIDVEI poate fi vizitat dar este folosit exclusiv pentru evenimente, actiuni caritabile si festivaluri. Sunt cateva camere amenajate pentru cazare. Din pacate se pare ca functioneaza intr-un circuit inchis.

Dar tot puteti ajunge sa vizitati locurile si sa va delectati cu soiuri de vin nemaipomenite.

Domnul NECSULESCU seniorul a cumparat dealuri de la tarani pentru a le planta cu vita de vie.

A adus castelului vechea stralucire si a reusit sa faca din asta nu numai o afacere pentru sine si familie. A creat locuri de munca. Isi iubeste angajatii le ofera tot ce e necesar unui trai decent. Omul asta a mers mereu pe mana principiilor si spune ca in ciuda functiei care ii permitea multe in afara extravagantelor nu a vrut sa traga "tunuri".

"BANII SE FAC PAS CU PAS. AS FI PUTUT FI MILIARDAR, DAR AM VRUT SA CASTIG REZONABIL SI SA DAU OAMENILOR POSIBILITATEA UNUI TRAI si a UNEI SLUJBE".

Aproape toata suflarea din zona are o munca legata de vie dar si de ferma de animale. La CASTELUL JIDVEI se desfasoara evenimente  si e musai ca esti norocos daca te numeri printre invitati. SARBATOTRILE in aceasta zona sunt spectaculoase. Cred ca toata zona  merita vizitata. Pentru frumusetea unui castel care te arunca in istorie pentru ca in celalat moment sa te aduca cu picioarele in prezentul anilor pe care ii traim.

Clar zona CETATEA DE BALTA este un loc pe care trebuie sa il treceti in agenda voastra a vacantelor ce vor veni.

Daca vreti sa respirati altfel si sa va incarcati sufletul de bucurie o vizita la CASTELUL JIDVEI este un MUST TO DO.
MAI POTI CITI