WIKI: Cum sa va casatoriti la Ambasada - Incheierea casatoriei la Ambasada Romaniei informatii utile

Cateva sfaturi utile pentru cei care doresc sa se casatoreasca in afara Romaniei, la o Ambasada.

Ambasadorul roman poate incheia casatorii atat intre doi cetateni romani, cat si intre un cetatean roman si un cetatean strain, daca legea statului acelui cetatean nu se opune.

Oficierea casatoriei va avea loc dupa trecerea unui termen de 10 zile de la data depunerii cererii insotite de celelalte acte mentionate in cele ce urmeaza.

Pentru a se putea casatori la Ambasadele Romaniei, cetatenii romani trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- barbatul sa fi implinit varsta de 18 ani, iar femeia sa fi implinit varsta de 16 ani;
- sa nu fie deja casatoriti;
- sa prezinte documente de identitate valabile (pasapoarte sau carti de identitate).

Acte necesare pentru casatoria la Ambasada :

acte casatorie ambasada romaniei
1. Declaratia de casatorie (11.5.c), semnata de viitorii soti la sediul Ambasadei. Din declaratie rezulta: vointa de a se casatori; faptul ca indeplinesc cerintele prevazute de art. 4-10 din Codul familiei, cu privire la indeplinirea conditiilor de fond si lipsa impedimentelor la casatorie; declaratia ca au luat cunostinta reciproc de starea lor de sanatate; numele purtat in timpul casatoriei;

2. Pasapoartele sau cartile de identitate valabile, originale si fotocopii;

3. Certificatele de nastere, originale si fotocopii;

4. Declaratie scrisa personal, semnata la sediul Ambasadei privind situatia casatoriilor anterioare, insotita, cand este cazul, de:
- copia sentintei de divort sau a hotararii de anulare a unei casatorii anterioare, definitiva si irevocabila;
- certificatul de deces al fostului sot;
- certificatul de casatorie anterior, cu mentiunea desfacerii casatoriei;

5. Certificate medicale (prenuptiale), originale, in care sa se precizeze daca viitorii soti sunt sau nu apti pentru a incheia casatoria; aceste certificate sunt valabile 14 zile de la data emiterii.

Actele prezentate de solicitanti care sunt redactate intr-o limba straina este necesar sa fie insotite de traducerea corespunzatoare in limba romana, efectuata de un traducator autorizat, legalizata de un notar si, daca este facuta intr-o tara a Uniunii Europene, prevazuta cu apostila Conventiei de la Haga (in Luxemburg eliberata de Ministerul Afacerilor Externe, in Germania de Ministerul de interne de Land, in Franta de Prefectura etc).

Traducerea actelor necesare casatoriei se poate de asemenea efectua direct la Ambasada Romaniei.

De exemplu pentru a fi oficiata casatoria la Ambasada României la Haga, trebuie ca cel putin unul dintre viitorii soti sa detina permis de sedere în Olanda sau sa faca dovada înscrierii la o primarie din Olanda.

Casatoriile se oficiaza vineri, dupa ora 15:00, iar actele trebuie depuse la Sectia Consulara cu cel putin 10 zile înainte, adica în ziua de miercuri a saptamânii anterioare, între orele 9:00-12:00.

Reamintim ca certificatele medicale sunt valabile numai 14 zile, iar aceasta perioada trebuie sa includa si ziua în care este oficiata casatoria.

Pentru traducere, taxa consulara este de 40 euro/pag, iar legalizarea traducerii este de 30 euro pentru fiecare document.
MAI POTI CITI