Padurea de Piatra din Galgaul Almasului - Gradina Zmeilor o atractie turistica unica in Romania

In judetul Salaj, la doar 10 km de localitatea Jibou, se afla un loc mirific, de o frumusete deosebita, rezervatia naturala geologica Gradina Zmeilor. 

Padure de Piatra din Muntii Meses se gaseste pe teritoriul comunei Balan, iar în satul Gâlgaul Almasului exista un indicator spre Gradina Zmeilor, care se afla la o distanta de aproximativ un kilometru.

Padurea de Piatra din Gâlgaul Almasului, prea putin cunoscuta la nivel national, este considerata de specialisti un loc unic în Europa, deoarece în întreaga lume exista doar trei astfel de locuri, numite "fund de mare cu roci vulcanice".

wiki turistic gradina zmeilor salaj

Un loc unic atat ca peisaj si frumusete cat si ca origine, Gradina Zmeilor este o rezervatie naturala geologica si peisagistica, considerata unica în Europa. 

Aici te asteapta o lume desprinsa parca din basme, cu forme bizare, un adevarat hatis de coloane, ciuperci, poduri, figuri zoomorfe si antropomorfe, printre care te poti plimba si “pierde” ore în sir: “Capitanul si soldatii”, “Dorobantul”, “Calugarii”, “Horia, Closca si Crisan”, “Acul Cleopatrei”, “Mosul”, “Zmeul si Zmeoaica”.

La o simpla privire stancile arata ca niste "Meteore" si chiar daca nu sunt de marimea celor din Grecia, cele din Salaj sunt de o frumusete rapitoare.

Practic, nicio stanca nu seamana cu alta, fiecare are o alta forma, înaltime si dimensiuni, iar aceasta varietate stimuleaza imaginatia vizitatorului.

Poti descoperi astfel un turn, o ciuperca sau poate chiar un animal mitologic.

cum se ajunge la gradina zmeilor din galgau salaj

Gradina Zmeilor este denumirea ce apare în ghidurile turistice însa localnicii îi mai spun si “Fata Catanii”, dupa legenda ce povesteste despre o fata îndragostita de o catana si transformata în stana de piatra de blestemul mamei vitrege.

De altfel, pana la alunecarile de teren din anul 1971, una dintre aceste stanci avea forma unei fete cu parul lung, cu un ulcior în mana si o donita în spate.

Gradina Zmeilor se afla la doar 70 km de municipiul Cluj-Napoca.

Pentru a ajunge la Gradina de Piatra de la Cluj se merge spre Zalau, pe E81, pâna la Sâmnihaiu-Almasului, unde se vireaza dreapta spre Hida. Se merge mai departe spre Baica, Racas (aici se afla Rezervatia naturala Poiana cu narcise de la Racas-Hida), Chendrea, Balan, Chechis, ajungându-se în sfârsit în Gâlgaul Almasului, locul de intrare în Gradina Zmeilor.
MAI POTI CITI