CASTELUL CORVINILOR declarat de straini cel mai infriscosator loc, atractie si istorie si promovare pentru turismul romanesc

HUNEDOARA adica VAJDAHUNYAD in limba maghiara, EISENMARKT adica TARGUL FIERARULUI in limba germana,acest oras al ROMANIEI a jucat un rol deosebit in istoria romanilor. Si daca nu ar fi fost criza care a disponibilizat mai mult de 10 000 de oameni si tot supravietuieste acest oras. Pentru ca ISTORIA respira in fiecare coltisor. Peisajele, vestigiile istorice te cheama sa le vizitezi pana nu este prea tarziu.

Din 2010, emblema HUNEDOAREI, castelul CORVINILOR se tot afla in renovare si lucrurile merg incet pentru ca e mereu nevoie de BANI, BANI, si promovarea turistica a ROMANIEI.... Poveste fara sfarsit cred.

Cine poate purta pe umeri un blazon care sa fie capabil sa reprezinte un oras ca HUNEDOARA? Desigur un castel. CASTELUL CORVINILOR, al CORVINESTILOR, al HUNIAZILOR reprezinta cetatea medievala cea mai reprezentativa a HUNEDOAREI.

castelul corvinilor atractii turistice hunedoara

Un obiectiv turistic care trebuie bifat de orice turist roman si strain care se respecta. Langa castelul HUNIAZILOR sta si MUZEUL HUNIAZILOR si multe obiective turistice impresionante.

CASTELUL CORVINILOR este unul dintre monumentele semnificative care poarta cu mandrie stilul baroc. Nu imi imaginez de ce in urma unui sondaj facut de specialisti straini acest castel al CORVINILOR a fost declarat de catre straini drept unul din cele mai infricosatoare locuri din EUROPA. Se crede ca acest mandru castel ar fi in continuare bantuit si sute de lilieci traiesc inca prin podurile castelului. Ca sa nu mai vorbim de fantomele trecutului, de mii de oameni care au fost torturati si inchisi in temnitele castelului. In ciuda acestei faime CASTELUL CORVINILOR isi traieste istoria. Pe cea trecuta si pe cea prezenta.

Prima fortificatie de piatra de la HUNEDOARA ar fi avut loc in secolul al XIV-lea dupa unii,altii cred in secolul al XV-lea.

CASTELUL CORVINILOR a fost ridicat de IOAN (IANCU) de HUNEDOARA in secolul al XV-lea. Un castel impuntor cu turnuri, bastioane si un donjon. In 2010  un numar de 71.000 de oameni au vizitat castelul.

Accesul la CASTELUL CORVINILOR unde fete vestite de vedete si politicieni organizeaza nunti se face pe DN7 E15 pana in dreptul localitatii SANTUHALU dinspre est si vest iar de aici pe DJ 687 pana in orasul HUNEDOARA. Intrarea se face dinspre localitatea SANTUHALU si apoi pe bulevardele TRAIAN, REPUBLICII si LIBERTATII.

Se povesteste ca in interioara curte a castelului au fost torturati si executati oameni si au ajuns prizonieri taranii care au organizat rascola iobagilor ce a fost condusa de HOREA. RASCOALA a avut loc in anul 1784. CASTELUL CORVINILOR a intrat in posesia statului roman in anul 1918.

La 18 octombrie 1409 regele UNGARIEI, SIGISMUND DE LUXEMBOURG a daruit domeniul HUNEDOAREI lui VOICU si celor trei veri ai sai : MOGOS, RADU si IOAN ,IANCU cel tanar ca drept rasplata si recunoastere pentru meritele militare ale familiei.



Video CASTELUL CORVINILOR atractii turistice din Romania

IOAN DE HUNEDOARA a reusit sa faca din castel unul dintre cele mai faimoase monumente istorice pe care ni le-a lasat mostenire. Ceea ce a inceput IANCU a fost finalizat de fiul sau MATEI CORVIN.

CASTELUL CORVINILOR are 42 de camere si se intinde pe o suprafata de 7000 de metri patrati. Dispune de 2 terase si doua poduri.

CASTELUL a fost punct strategic si resedinta feudala. GALERIA si donjonul adica ultimul turn de aparare adica turnul NE BOISA ceea ce inseamna NU TE TEME,precum si turnul CAPISTRANO numit dupa numele unui calugar vestit in acea vreme sunt doua din cele mai importante turnuri ale castelului. Mai avem TURNUL BUZDUGANELOR, BASTIONUL ALB ce serveau ca depozit pentru mancare.

IN SALA DIETA regasim medalioane pictate pe pereti. Putem zari chiar  portrete ale domnitorilor VASILE LUPU din MOLDOVA si MATEI BASARAB din TARA ROMANEASCA. In aripa MATIA se gasete o pictura ce face referire la legenda corbului. Se povesteste ce de aici si-au tras numele urmasii lui IOAN DE HUNEDOARA.
detalii poze castelul corvinilor hunedoara

Directorul MUZEULUI CORVINILOR din HUNEDOARA, NICOLAE CERIS despre IOAN DE HUNEDOARA: In mediile istoriografice se considera ca IOAN DE HUNEDOARA era cel mai MARE STRATEG MILITAR al EUROPEI CENTRALE si DE SUD-EST. Era pomenit in mediile renascentiste italiene. Cariera sa este legata de razboaiele purtate impotriva turcilor. Este cea mai reprezentativa figura istorica a romanilor ce sta cu mandrie alaturi de alti domnitori precum MIHAI VITEAZUL si STEFAN  CEL MARE.

IANCU, IOAN de HUNEDOARA a castigat batalia de la BELGRAD in 1456 impotriva lui MUHAMMAD al doilea cel care era cuceritorul CONSTANTINOPOLULUI. IOAN DE HUNEDOARA l-a fortat pe MUHAMMAD sa abandoneze ofensiva spre vestul EUROPEI. Ciuma izbucnita apoi l-a facut sa moara pe al nostru IOAN DE HUNEDOARA. A fost inmormantat la CATEDRALA CATOLICA din ALBA IULIA. Pe piatra sa funerara sta scris : S-A STINS LUMINA LUMII. Insusi PAPA CALIXT al treilea l-a numit ATLETUL cel mai puternic, unic a lui CHRISTOS.

IOAN DE HUNEDOARA  este ROMAN si ca sa vedeti de cata pretuire s-a bucurat in timpul vietii si apoi  aflati ca in fiecare zi pentru a-i omagia memoria TOATE CLOPOTELE BISERICILOR CATOLICE DIN LUME bat la ora 12 pentru EL! IN TOATA LUMEA!


Vizualizare adresa castelul corvinilor - hartă mărită

Dupa ce IOAN de HUNEDOARA a devenit guvernator se incheiase deja prima etapa de constructie a castelului.

De vazut SALA CAVALERILOR si SALA DIETEI precum si SCARA IN SPIRALA. Arhiectura rafinata, sali cu plan dreptunghiular si impartite in doua nave cu 5 piloni.Despre mobila ce a existat la origini in castel se stie ca a fost trimisa in GERMANIA la ANSPACH. Apoi a ajuns direct in colectiile imperiale. Actualul mobilier apartine unor scoli diverse de la cea renascentista la cea gotica si cea realizata in stil ecclectic. De admirat sunt si cele doua prasele de cutit decorate cu reperezentari de costume nobiliare din secolele XVI-XVII.

Instalatiile de foc originale au fost distruse,acestea erau sobe de caramida pentru bucatarii si camere de dormit ca si pentru spatiile rezervate soldatilor.

In urma cercetarilor din GROAPA URSILOR a fost descoperita o cahla smaltuita si reperezenta un cavaler in turnir. Unul dintre cele mai frumoase seminee se gaseste in turnul CAPISTRANA.

Orasul HUNEDOARA a fost atestata la 1265 sub numele de HUNGNOD comform registrelor de dijme papale. Vechimea orasului este si mai mare daca stam sa ne gandim cum au descoperit arheologii in vatra orasului si in satele din jur urme de locuire ce dateaza din neolitic.

Dupa cucerirea DACIEI  romanii si in special de cele de fier.Au fost atrasi in aceasta zona de numeroasele bogatii, fapt ilustrat de descoperirile de la TELIUC,pe dealul SANPETRU si in sate ca"NANDRU si GHELARI, CINCIS, MANERAU.

Daca vorbim de atractiile turisrice atunci aveti de alesintre rezervatia naturala CHIZID,lacul CINCIS aflat la 8 kilometri de HUNEDOARA. Manastirea PRISLOP este o buna alegere. Mai avem gradina zoologica si nu in ultimul rand FURNALUL GOVAJDIC.

Tineti minte acest furnal pentru ca da  cea mai mare parte a otelului din care a fost facut turnul EIFFEL  a fost luat aici de aici din ROMANIA.

castelul-corvinilor-poze-interior

CASTELUL CORVINILOR este minunat si de aceea trebuie sa mergeti sa il vedeti. Si nu in ultimul rand toate peisajele,obiectivele turistice. In orice caz HUNEDOARA si imprejurimile sunt de vis.Pentru cei care viziteaza castelul reamintim ca lunea nu se poate vizita. Tarifele nu sunt mari iar elevii,pensionarii au parte de reduceri.

CASTELUL CORVINILOR face parte din patrimoniul nostru cultural si daca straini sunt impresionati noi ce mai asteptam? Vin altii de la sute de kilometri iar noi sa nu il vedem?

Vorbind de prezentla castel se organizeaza tot felul de evenimente. Aici la castel o firma si-a organizat o filmare pentru promovarea unui produs. Si primul festival de opera in aer liber tot aici s-a organizat. Recitaluri de muzica,vernisaje, expozitii toate prind vita la castelul CORVINILOR. Anul asta nu prea au fost bani sau nu stiu din ce motive nu prea s-au organizat evenimente dar speram ca la anul sa fie mult mai multe evenimente.

Cu siguranta castelul CORVINILOR este o modalitatea de a promova turismul nostru. E pacat de cate frumuseti exista in zona. Nu ar fi mult mai bine ca ele sa fie cunoscute de straini?
MAI POTI CITI