Test de somn OBLIGATORIU: soferii vor avea nevoie de un AVIZ medical pentru APNEE de la 1 ianuarie 2016

Stirea despre testele de somn la soferi nu este noua si este partial corecta . Inca din 2014 se vorbea ca UE vrea ca toti soferii profesionisti sa fie testati pentru apnee în somn.

Zilele acestea stirea cu UE care vrea sa le ”taie” permisul soferilor care au probleme cu somnul (sindromul de apnee in somn) a reaparut. Un fel de ciorba reincalzita, despre "pretul" testului de apnne in somn pentru un profesionist in ale volanului.

Insa multi au omis sa precizeze ca  prevederea UE se refera doar la soferii profesionisti.

Nu vorbim ca in Romania are doar 50 de laboratoare pentru tulburarile de somn, majoritatea laboratoarelor fiind private si neacreditate de stat, care nu a recunoscut înca aceasta specialitate.

De fapt bunul simt si un pic de cercetare ne-ar arata ca nicio tara din UE nu are o astfel de posibilitate tehnica si umana sa isi teste TOTI soferii pentru apnee in somn.
soferi teste de somn obligatorii de la 1 ianuarie

Stirea corecta este ca de la 1 ianuarie 2016, Parlamentul European a decis ca soferii profesionisti vor avea nevoie de un aviz medical care sa ateste ca nu sufera de apnee.

Dar ce este APNEEA in somn?

Apnea in somn este “O afectiune care afecteaza 5 pana la 8 la suta din populatie. Ea este mai frecventa la barbati decât la femei si se manifesta prin aparitia în timpul somnului a unor pauze în respiratie, pauze care dureaza minim 10 secunde si care au o frecventa, de multe ori, de 30, 40, 50, 80 pe ora. 

Obezitatea si factorii genetici se afla pe lista cauzelor responsabile pentru apneea in somn”.

Somnolenta excesiva la volan, care e data de apneea in somn, este principala cauza de accidente pe soselele din Europa, spun oficialii de la Bruxelles. 

Soferilor profesionisti diagnosticati cu un grad sever de sindromul de apnee in somn li se va retrage permisul de conducere, pe care îl vor putea primi înapoi doar în urma unui tratament si al unui examen medical serios. 

Specialistii UE considera ca principala modificare pe care o vor resimti cei care sufera desindromul de apnee in somn se va resimti la valabilitatea permisului de conducere: este de asteptat ca perioada de valabilitate sa scada la maximum 2-3 ani, o reinnoire a acestuia urmand a fi posibila doar în urma unor examene medicale mult mai serioase decât cele de acum.

Asadar, dupa ce au reglementat cu succes de cata de cata apa este nevoie la WC, acum specialistii cu mintile odihnite de la UE vor sa reglementeze care este somnul corect pe care trebuie sa il presteze zilnic un membru mandru al Europei unite!
MAI POTI CITI