1 iunie 2015 este Zi Libera - Rusalii 2015. 1 iunie, zi libera pentru toti romanii

Prima si a doua zi de Rusalii 2015 sunt declarate zile de sarbatoare legala, potrivit legii, iar salariatii care vor lucra duminica, 31 mai, sau luni, 1 iunie 2015, au drept de compensare cu timp liber corespunzator în urmatoarele 30 de zile.

Romanii vor avea parte de un weekend prelungit de Rusalii 2015.

Potrivit calendarului ortodox, a doua zi de sarbatoare pica luni pe 1 iunie si este declarata sarbatoare legala.

Dupa cum spuneam si mai sus angajatii care nu au liber de sarbatorile legale – unii salariati din mediul privat sau cei din sectoarele de activitate bugetara în care trebuie asigurata permanenta – au drept de compensare cu timp liber corespunzator în urmatoarele 30 de zile.
1 iunie 2015 zi libera wiki zile libere legale in acest an

Daca, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata în zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru.

Urmatoarea zi de sarbatoare legala care pica în zilele de lucru este abia pe 30 noiembrie, cu ocazia Sfantului Andrei, care pica într-o luni.

Pâna la sfarsitul anului 2015, romanii mai au inca doua zile de sarbatoare legala care vor pica în timpul saptamanii: Ziua Nationala a Romaniei (marti, pe 1 decembrie) si prima zi de Craciun (vineri, pe 25 decembrie).

Rusaliile semnificatie religioasa ortodoxa
Sarbatoarea de Rusalii cade întotdeauna la zece zile dupa Inaltare si la 50 de zile dupa Pasti, când a avut loc evenimentul sarbatorit si când evreii îsi serbau si ei praznicul Cincizecimii. 

Rusaliile sunt sarbatoarea intemeierii Bisericii crestine, pentru ca, în aceeasi zi, în urma cuvântarii însufletite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcatuit cea dintâi comunitate crestina din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

In aceasta zi, Duhul Sfant s-a pogorat peste apostoli, sub forma unor limbi de foc, si le-a oferit acestora puteri nebanuite. 

Cei 12 au inceput sa vorbeasca in lmbi straine, necunoscute pana atunci. Astfel, au putut sa impartaseasca invataturile lui Iisus Hristos in intreaga lume, crestinand mii de pagani.
MAI POTI CITI