CV de sef DIICOT: Giorgiana Hosu, Ioana-Bogdana Albani si Constantin Horodniceanu concureaza pentru postul Alinei Bica

Sase procurori vor sa isi treaca in CV functia de procuror sef al DIICOT.

Pentru functia de de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism candideaza inclusiv adjunctul procurorului - sef al DIICOT, Giorgiana Hosu, cea care asigura interimatul postului dupa arestarea Alinei Bica.

Functia de procuror-sef al DIICOT a ramas vacanta dupa ce Alina Bica a fost arestata in dosarul de coruptie privind retrocedarea ilegala a unui teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro.

Astfel, in cursa pentru conducerea DIICOT au ramas:
  • Nicolae Lupulescu, procuror militar sef adjunct sectie in cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari, din Directia Nationala Anticoruptie
  • Adrian Gluga, procuror sef al DIICOT Craiova
  • Catalin-Laurentiu Borcoman, seful DIICOT Brasov
  • Daniel-Constantin Horodniceanu, procurorul sef al DIICOT Iasi
  • Ioana-Bogdana Albani, procuror sef in cadrul Serviciului de prevenire si combatere a criminalitatii informatice, de la Structura centrala a DIICO
angajari procurorii diicot posturi vacante

Biografiile profesionale a celor 6 procurori ii recomanda pentru a ocupa sefia Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Cum se va face alegerea castigatorului?

Asadar, conform legii in vigoare, procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii lui sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de zece ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Astazi, Ministrul Justiei, Robert Cazanciuc, cu avizul CSM va trebui sa inainteze Presedintelui Iohannis numele celui sau celei pe care il/o consider(a) cel/cea mai calificata pentru aceasta functie extrem de importanta.

Si daca este sa ne refeim la biografiile celor 6 candidati la sefia DIICOT, va putem spune ca procurorul Catalin Borcoman a fost consilierul Laurei Codruta Kovesi on 2006, când aceasta a devenit Procuror General.

Acesta a fost si anul cand  Catalin Borcoman a început activitatea la DIICOT Brasov.

In 2009 a ajuns adjunct la DIICOT structura centrala.

In 2012 a fost numit sef la DIICOT Brasov. 

Catalin Borcoman a lucrat la cazuri precum cel de spionaj al militarului Floricel Achim, care furniza secrete unui spion bulgar, catre Ucraina, sau cel al furtului de arme de la Ciorogarla.