Biografie MARIAN VANGHELIE - wiki surprinzator al Primarului "Almanahe" Nascut pe 28 februarie 1968 si care a copilarit pe un maidan din Ferentari

Marian Vanghelie o biografie, o poveste de viata pe care un wiki sumar cu greu ar putea sa o cuprinda.

Un CV a lui Marian Vanghelie,  nu poate decat sa surprinda vag traiectoria fabuloasa a celui care a condus Sectorul 5, parintele "Vanghelionului" si politicianul PSD care il ameninta pe Ponta ca ii rupe picioarele.

Primul contact al lui Marian Vanghelie cu Bucurestiul a avut loc în urma cu 35 de ani, cand actualul primar a ajuns în Capitala de la Oltenita, impreuna cu mama sa.

Au locuit alaturi de bunicii sai în demisolul unei cladiri din zona Unirii, acolo unde a si început sa isi dezvolte abilitatile de negustor liber profesionist.

Grupul Scolar Industrial "Alexandru Sahia", actualul liceu teoretic "Lucian Blaga" din cartierul Pantelimon, scoala în care Vanghelie si-a început studiile liceale era, în perioada comunista, un liceu din categoria celor prost cotate.
marian vanghelie biografia sot oana mizil
Marian Vanghelie CV-ul unui primar "care este"

Foaia matricola din acea perioada arata ca, dupa ce a terminat anul I cu media 5,45, Marian Vanghelie si-a intrerupt studiile.

Desi Marian Vanghelie a copilarit pe un maidan din Ferentari, "primarul almanahe" spune ca nu este rrom, asa cum l-a prezentat presa.

"Provin dintr-o familie normala, mai degraba saraca, din cartierul Ferentari", povesteste Vanghelie. "Am un frate vitreg pe nume Paul". Marian a primit numele de Vanghelie de la un iubit al mamei sale, parintele fratelui sau vitreg Paul.

Tatal sau este de origine evreu. "A divortat de mama cand eram mic si a emigrat in Israel. Astazi este om de afaceri acolo", adauga Vanghelie. Insa cum la evrei descendenta se stabileste pe linie materna, Vanghelie nu este recunoscut a fi evreu.

De mic copil, Vanghelie a fost pasionat de fotbal. "Am jucat la Metalul si as fi vrut sa intru si la Steaua, dar imi aduc aminte ca pe atunci accesul la clubul militar il aveau doar cei cu pile. M-am dus acolo, dar nu m-a bagat nimeni in seama", povesteste Vanghelie.

A continuat clasa a X-a in 1984, dupa un an de pauza, si a incheiat-o cu media 5,21. Din nou cel mai bine a stat la purtare, cu media 6,33.

In 1997, la aproape 30 de ani, Daniel Marian Vanghelie se inscrie la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, in clasa a XI-a, la seral, pe care le termina trei ani mai tarziu, odata cu castigarea Primariei Sectorului 5.

Ajuns primar, Vanghelie incearca sa dea bacalaureatul la Liceul agricol “Cezar Nicolau” din Branesti, dar este eliminat din examen dupa ce e prins cu niste copiute. Varianta oficiala a lui Vanghelie este ca nu s-a prezentat la examen.

A mai incercat sa dea Bac-ul, la Liceul “Mihail Kogalniceanu”, din Snagov, si a reusit, la 33 de ani, sa-si obtina diploma.

S-a inscris apoi la doua facultati particulare, de Drept si Stiinte Economice, dar la ultima renunta din lipsa de timp.

Trecand de CV-ul studiilor lui Marian Vanghelie iata ca ne apropiem si de partea de cancan din biografia sa, si anume wiki-ul sentimental.

Marian Vanghelie a trait, de la 18 ani, cu Charlotte, pe care a cunoscut-o in zona in mahalaua unde traia, amandoi locuind pe aceeasi strada.

Amandoi erau la varsta majoratului cand s-au intilnit, iar de atunci au ramas impreuna. In prezent, Charlotte se ocupa de afacerile familiei pentru ca Vanghelie e ocupat cu politica.

Impreuna cu Charlotte, Vanghelie are un fiu, Alexandru (nascut in anul 1994).

In ianuarie 2012, Vanghelie recunoaste in direct, la o televiziune ca in viata s-a a aparut o alta femeie.

"Da, este adevarat, nu ma ascund", a spus atunci Marian Vanghelie, despre relatia lui cu deputata PSD Oana Niculescu-Mizil, nepoata fostului demnitar comunist, Paul Niculescu-Mizil.

Tot atunci primarul Sectorului 5 a precizat ca a clarificat lucrurile cu sotia sa, Charlotte, alaturi de care a stat 28 de ani, fara acte.

Presa timpului a mai scris pe larg despre faptul ca Marian Vanghelie si Oana Mizil au avut o vacanta de lux la Megeve, unde au închiriat vila Chalet Indigo.

Întregul sejur a fost estimat la 120.000 de euro. Conform site-ului de închirieri, citat de revista Ciao, cei doi social-democrati deveniti iubiti au platit suma de 80.000 de euro doar pentru vila, cea mai luxoasa si mai bine dotata vila, situata chiar la baza partiei de schi.
wiki marian vanghelie oana mizil

Dar cum ajuns Marian Vanghelie mare om de afaceri si politician cu influenta in PSD.

De la un pusti care vindea biletele la cinema, blugi sau masini vechi, Vanghelie a devenit patron de magazine datorita unui unchi care era bun prieten cu Iliescu si sef la UCECOM.

Totul a fost construit de la nivel de chiosc.

"Dupa 1990 am inceput cu un numar de chioscuri, dupa care am infiintat o retea de 12 magazine gen consignatie si am avut diverse afaceri. Am vandut materii prime”, povesteste  Vanghelie.

Aceasta "viziune" in afaceri l-a facut pe Vanghelie sa "inventeze" magazinele tip economat.

Vanghelie a cheltuit multi bani pentru dezvoltarea acestui tip de comert. In perioada 2004-2006, cifrele arata ca sectorul 5 a cheltuit 73 de milioane de lei, peste 11% din bugetul cumulat, cand pentru dezvoltarea retelei de canalizare a fost alocat aproape un milion, iar pentru asfaltari, aproape 5 milioane.

Potrivit declaratiei de avere din 17 martie 2006, Daniel Marian Vanghelie detinea un apartament în Bucuresti, pe numele sau, dobândit prin cumparare, în 2001, cu o valoare impozabila de 60.000 euro. Nu detinea alte bunuri imobile, cladiri sau terenuri. Avea si doua autoturisme, Mercedes, respectiv Audi fabricate în 2000 si dobândite prin cumparare. Avea un depozit bancar în valuta cu o valoare de 100.000 USD. Veniturile obtinute în 2006 erau de 324.000 RON, reprezentand salariul de primar al Sectorului 5.

Usor, usor, a intrat în politica, iar din anul 2000 ocupa functia de primar al sectorului 5 al Bucurestiului, acum fiind la al treilea mandat.

In 2004, Vanghelie s-a aflat in atentia procurorilor anticoruptie in legatura cu infiintarea magazinelor Economat, organizarea petrecerilor de Revelion 2003 si cu privatizarea Magazinului Bucuresti.

Atunci nu s-a inceput niciodata urmarirea penala impotriva sa.

Insa acum, in martie 2015, Marian Vanghelie a fost retinut pentru 24 de ore.

Vanghelie este acuzat ca a primit comisioane de 20% din contractele acordate de Primaria Sectorului 5, a caror valoare este de 2 miliarde de lei. 

In circuitul de spalare a banilor a fost cooptata si Oana Mizil. Edilul a fost denuntat de un fost prieten, Marin Dumitru, arestat in alt dosar.

Si nu putem termina scurta biografie a lui Vanghelie Marian prin a cita din putul gandirii: "Nu incerc sa fiu nici Tony Blair, nici Adrian Nastase. Eu incerc sa fiu Vanghelie si cred ca reprezint ceva aparte. Sunt multumit de ce-am facut. Sunt bun, dar sunt si-al dracului. Si nu mi-e frica nici de Nastase, nici de Basescu. Ma bat cu amandoi odata".


Comentarii