BIOGRAFIE Costel Comana: patronul Regiotrans Comana Costel a murit la varsta de 53 de ani

Inainte de a vedea in mare care a este biografia lui COSTEL COMANA (varsta 53 de ani), va spunem ca patronul Regiotrans s-a sinucis în toaleta unui avion care plecase din Brazilia cu destinatia Costa Rica.

Gestul terbil facut de Costel Comana se datoreaza, se pare, faptului ca la inceputul acestui an procurori DNA au inceput o ancheta în cazul societatii Regiotrans, cel mai mare operator privat de transport feroviar pentru calatori, dezvaluie cum statul era pacalit de zeci de milioane de euro prin acordarea unor subventii ilegale.

Asociatul acestuia, Iorgu Ganea, a fost arestat pentru 30 de zile, saptamâna trecuta, în dosarul unor subventiilor acordate ilegal pentru compania Regiotrans.

Milionarul Costel Comana era urmarit în acest caz, fiind acuzat de dare de mita.

Revenind la biografia lui Costel Comana va spune ca acesta a fost angajat al CFR pâna în 2000, când a decis sa-si deschida propria afacere in domeniul transporturilor feroviare.
biografie costel comana cv de fost sef de gara
Costem Comana Regiotrans Wiki trist

Potrivit unui interviu acordat în 2008 pentru „Ziarului Fianciar”, Costel Comana si-a povestit cariera de când a ocupat functia de def al statiei CFR Brasov Triaj.

Lui Comana se pare ca ii placeau zilele cand se înzapezea gara si se blocau, pe cele cateva linii, zeci de vagoane si vreo 15 locomotive, pe care trebuia sa le descurce pentru a pleca în ordine din gara.

Insa cariera profesionala a lui Costel Comana era doar la inceput.

Din Sef de gara la Brasov Triaj, Comana a fost avansat sef de gara la Brasov Calatori, si apoi director de divizie la CFR. 

Fiind director la CFR, lui Comana i-a venit ideea sa isi deschida si o afacere.

Ca partener de afaceri l-a ales pe Iorgu Ganea, care avea un spatiu închiriat pentru jocuri electronice în incinta garii Brasov.

Si asa Comana si partenerul sau de afaceri au început afacerea cu trei automotoare frantuzesti, cumparate cu bani împrumutati de la banca. Automotoarele Keolis au fost cumparate din Franta, la mana a doua, fiind fabricate in anii '70.

Cum a ajuns Regiotrans din ope­rator privat, unul dintre cei mai mari concurenti ai CFR Calatori, sustinut chiar de statul român? Simplu.

Printr-o legislatie unica în Uniunea Europena, întocmita în asa fel încât sa satisfaca interesele private si nu pe ale statului român.

Astfel ca în nici o alta tara europeana nu se stabileste cuantumul subventiei la numarul de kilometri parcursi de un tren, ci la numarul de pasageri transportati!

Cum Regiotrans a închiriat 3.000 de kilometri de cale ferata si este platita în functie de turele pe care le face între statii, calculul succesului este simplu.

Cea mai importanta parte a anchetei demarata de DNA vizeaza chiar modul în care Regiotrans a primit subventii de la Ministerul Transporturilor.

Este vorba despre banii pe care statul îi da societatilor de transport feroviar de persoane pentru a mentine în circulatie anumite rute, considerate nerentabile.

Regiotrans detine în prezent cea mai mare parte de rute nerentabile pentru CFR. Procurorii DNA arata ca subventiile încasate de Regiotrans, în anul 2011, au fost de 182,96 milioane de lei, 81% din totalul veniturilor anuale a acestei firme.
MAI POTI CITI