BIOGRAFIE dr. Horatiu Suciu Medic primar chirurgie cardiovasculara Clinica de Chirurgie Cardiovasculara din Targu Mures

CV-ul dr. Horatiu Suciu, biografia "Doctorului inimilor de copii" de la Targu Mures se îmbogățește astazi cu primul implant de inima artificiala din Romania.

Primul implant de inima artificiala din România are loc, în aceasta dimineata, la Institutul Inimii din Tg Mures, de o echipa condusa de  dr. Horatiu Suciu.

Daruit de la Dumnezeu cu vocația de a repara inimi de copii, dar si de adulti, chirurgul Horatiu Suciu povestea, în ianuarie 2014, cu satisfactia profesionistului nerabdator de a face bine semenilor, despre reînfiintarea Institutului Inimii din Tg Mures si reacreditarea acestuia pentru transplantul de cord.

Sute de pacienti, între care aproape 300 de copii, au gasit aici ajutorul de care aveau nevoie. Un ajutor pe care medicul Horatiu Suciu vrea sa-l extinda in viitorul apropiat.
biografie horatiu suciu medic cardiolog tg mures

In datele Institutului National de Statistica, Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures este pe locul intai la toti indicatorii de management sanitar.

Asta inseamna ca performanta medicala este cea mai ridicata, iar mortalitatea, morbiditatea si complicatiile postoperatorii sunt cele mai mici din tara - sub 3%.

Biografie dr. Horatiu Suciu

Data nasterii: 12 septembrie 1967 la Targu-Mures

Studii: Liceul Bolyai Farkas, Universitatea de Medicina si Farmacie Târgu-Mures

Stare civila: casatorit , doua fete

Dr Horatiu Suciu intrat în specialitate în 1994, a terminat specialitatea în 2001, apoi a parcurs toate gradele, medic primar, sef de sectie, iar pe partea universitara a parcurs alte etape, preparator, asistent universitar, sef de lucrari, si din 2009, conferentiar la UMF.

Dupa ce prof.univ.dr. Radu Deac a avut ideea înfiintarii unui centru de chirurgie cardiovasculara pediatrica la Târgu-Mures, medicul Horatiu Suciu a plecat la specializare la o clinica similara din Milano.

S-a dus în Italia pentru ca în Romania, pâna în 2004, aceste patologii nu se opearau în mod constant.

Spre deosebire de alti tineri medici romani care au plecat în strainatate la specializare, Horatiu Suciu a avut sansa sa se întoarca pe un teren fertil.

Dr Horatiu Suciu s-a intors in Romania pentru ca are familia aici si simte ca aici este locul unde poate sa faca ceea ce stie, si , mai ales, ca este nevoie aici sa faca ceea ce stie. 

In Italia spune ca era doar unul dintre sutele de chirurgi români care opereaza si nu prea mai au ce sa opereze, pentru ca sunt foarte multe centre cardiovasculare, practic, este bataie pe pacienti,
cv_medic_suciu_horatiu_cardiolog_tg_mures

Pentru ca renumele sau a trecut demult granitele, n-au întârziat sa apara nici ofertele de lucru din strainatate sau din mediul medical privat din tara.

Le-a refuzat cu gandul mai ales la micii pacienti cu inima cat o capsuna de trei-patru centimetri, pe care parintii nu au nici timp, nici bani sa îi duca la operatie în strainatate. Iar chirurgul Horatiu Suciu spune ca este o operatie ca pictura pe bobul de orez.

Chiar daca stie doar ora la care intra în operatie, nu si cea când aceasta se încheie, medicul Horatiu Suciu îsi gaseste timp si pentru familie

Cele doua fiice, Cassiana si Daria, dar si sotia sa îl înteleg si-l sprijina.

Acestora li se adauga catelul Happy, un golden retriever, care îsi însoteste stapanul peste tot.
MAI POTI CITI