Biografia pictorului IONEL MATASAREANU geniului boem al CONSTANTEI gasit mort in casa, inghetat
IONEL MATASAREANU, DUMNEZEU SA TE ODIHNEASCA! A murit pictorul emblema al orasului Constanta. A fost gasit in dimineata zilei de sambata 10 ianuarie 2015 in locuinta sa intins pe pat si inghetat. Fara suflare.
Cine a fost cetateanul de onoare al orasului de la malul marii? Avea 86 de ani. Era considerat un "fenomen social" pentru ca reusise sa "rupa" toate barierele si era evident ca nu se incadra in tipare.
S-a nascut la ORAVITA in 1929 iar din 1960 se stabilise in CONSTANTA,oras pe care l-a iubit cu toata puterea fiintei sale. Provenea dintr-o familie de artisti. Mama ,sora si fratele toti cantau la vioara.
Si nici IONEL nu facea nota aparte. Si el canta la vioara. Iubea muzica cu tot sufletul sau. Ar fi putut ajunge si un reputat muzician. Dar pictorul IONEL MATASAREANU se considera pictor si nu muzician.
Dar nu putea trai fara muzica. Recunostea ca nu ar putea picta fara vioara sa. Si nu si-ar fi dat vioara pe niciuna nici chiar pe cea mai renumita vioara din lume.
Avea vioara inca din timpul liceului. Acest instrument l-a apropiat si mai mult de unul din marii sai profesori si totodata unul din cei mai mari pictori romani CORNELIU BABA.
Pictorul CORNELIU BABA il invita deseori in atelierul sau si amandoi obisnuiau sa cante la vioara. Multi il invidiau si spuneau ca IONEL MATASAREANU dorea sa "fure" din secretele MAESTRULUI sau.
Ce secrete? Pictorul spunea ca ARTA NU SE FURA. Iar despre ce considera dansul a fi un secret al artei veti citi in randurile urmatoare.
IONEL MATASAREANU a fost considerat COPILUL GENIAL AL ORASULUI sau de bastina ORAVITA. MAESTRUL IONEL MATASAREANU desi ii displacea profund sa fie numit asa a parasit locurile de bastina dupa terminarea liceului.
Acest geniu boem al CONSTANTEI a inceput sa picteze de la 3-4 ani asa cum spunea intr-unul din interviurile date. Profesorii din liceu i-au incurajat entuziasmul aratat fata de pictura.
A plecat de acasa dupa terminarea liceului. A venit in Bucuresti pentru ca devenise student al INSTITUTULUI De ARTE PLASTICE "NICOLAE GRIGORESCU" din Bucuresti. A absolvit sectia de pictura a INSTITUTULUI.
Este repartizat la CONSTANTA. O perioada a fost profesor de scoala primara apoi profesor la COLEGIUL DE ARTE, in prezent actualul COLEGIU DE ARTA "REGINA MARIA" din CONSTANTA.
Avea sa paraseasca catedra in urma unui incident neplacut dar trecem peste asta.
Mai apoi cand talentul sau urias a razbatut precum soarele pe cer intr-o zi de vara multi l-au considerat ca fiind nu doar "domn profesor" dar si mentorul.
In studentie profesori i-au fost mari artisti precum ALEXANDRU CIUCURENCU, CORNELIU BABA, ION MARSIC,TITINA CALUGARU. Fiecare din acestia l-au sprijinit si l-au apreciat.
IONEL MATASAREANU avea acea calitate rara de OM. Era muncitor si perseverent. Atat CORNELIU BABA cat si ALEXANDRU CIUCURENCU il invitau in atelierele lor.
IONEL MATASAREANU isi amintea cu duiosie cum doamna CIUCURENCU avea grija ca tanarul student sa manance cum trebuie.
Anii studentiei nu au fost usori. Manca la cantina facultatii dar acolo ce putea sa manance? Mancare modesta spunea IONEL MATASAREANU.
Cui ii pasa prea mult de ce mananca atunci cand ai un crez mai puternic decat orice altceva?
Cursurile incepeau la ora 7 de dimineata. Ce vremuri!
As fi tare curioasa cati studenti din Romania s-ar trezi la o asa ora matinala pentru a merge la cursuri.Mai mult decat atat studentul IONEL MATASARU se trezea la ora 3 pentru a putea ajunge in GARA DE NORD. Apoi de acolo se indrepta spre cursuri.
Ce facea MAESTRUL la GARA DE NORD? Obisnuia sa faca crochiuri altfel spus exersa si iar exersa. De aceea nici mai tarziu nu a abndonat obiceiul din studentie. Nu exista zi in care pictorul sa nu se trezeasca pentru a fi prezent la intalnirea cu MAREA.
In anul al doilea s-a imbolnavit de stomac. Medicii i-au spus ca sunt de-a dreptul fericiti ca i-au putut salva viata. Asta in contextul in care nu reusisera sa faca la fel cu viata poetului NICOLAE LABIS.
I-au fost acordate toate ingrijirile si MAESTRUL s-a recuperat. Inainte de a-l externa unul din medici l-a intrebat ce obisnuia sa manance pentru ca nu mai vazuse in viata lui un asa stomac curat.
Raspunsul pictorului i-a lasat muti de uimire. IONEL MATASAREANU studentul la acea vreme obisnuia sa sara peste mese iar cand isi aducea aminte sa manance se hranea doar cu mamaliga si cafea.
Ii placea tare mult sa isi bea cafeaua la malul marii. Marea pe care a iubit-o cu tot ce avea cu inima si suflet. Maestrului ii placea sa mearga in CONSTANTA in doua locuri sa isi "gandeasca " cafeaua".
Da, obisnuia sa spuna ca aceasta licoare trebuie "gandita". In timp ce facea acest lucru privea marea.
Ii placea sa isi bea cafea la binecunoscutul restaurant "VRAJA MARII" atat de cunoscut constantenilor.
Mai apoi cand s-au deschis cele doua restaurante "ON PLONGE" mergea si acolo evident la cel situat in port.
Studentul IONEL MARTASAREANU a facut opt ani de facultate in loc de sase. Asta pentru ca a repetat anii al doilea si al patrulea.
Asta nu l-a impiedicat sa devina mai apoi unul din cei mai legendari oameni ai orasului de la malul marii. Ba mai mult a devenit in urbe ceea ce numin "un personaj".
A pictat marea in toate ipostazele ei. In ipostaze diurne dar si nocturne. A fost un pictor al marii si al naturii. Ce amintiri pastra in sufletul sau din anii copilariei?
Ii placea mult sa se plimbe prin gradina casei unde uita notiunea timpului. Statea si citea cam sase ore pe zi. Si apoi se relaxa cantand la vioara.
Maestrul din facultate ALEXANDRU CIUCURENCU trecea pe langa sevaletul sau si ii spuea :
MATASARENE, tie nu am ce sa iti spun. TU AI CEVA INASCUT IN TINE. TE LAS SA LUCREZI.
Dar care sa fi fost secretul cu care reusea sa puna pe panza culorile intr-un mod atat de uluitor?
Iata ce spunea pictorul " IAU PALETA SI INCEP SA IAU DIN CULORI. ASA APAR IMAGINI. Nu E NIMIC SECRET MAI DEGRABA AS SPUNE CA E CEVA FANTASMAGIC."
"CULOAREA ESTE IN SCHIMB UN MISTER, UN INCONNU. SE FACE CUNOSCUTA DAR DEVINE NECUNOSCUTA PENTRU CA EA STIE SA SE ASCUNDA.
NU EXISTA O STIINTA EXACTA A CULORII. IN TOT CE EXISTA IN JURUL NOSTRU ESTE CULOARE,CHIAR SI IN GRIURI. IN CULOARE SUNT MULTE SECRETE.
CULOAREA ESTE UN ATRIBUT FUNDAMENTAL AL LUMII,O INSUSIRE GENERALA A LUCRURILOR."
Ati mai auzit ceva mai minunat decat asta? Cine stie astazi, asa ca fapt de cultura generala cate contraste exista in pictura?
Cine se ocupa sa citeasca sa se instruiasca sa afle despre minunata lume a picturii?Prea putini oameni si e tare pacat!
Cine se duce la un vernisaj de pictura din simpla bucurie de a-si hrani sufletul din CULOARE?
Magicele culori ale frumoaselor tablouri ale genialului pictor roman au impodobit de-a lungul vremii casele unor oameni ilustri de la politicieni precum SILVIO BERLUSCONI la cantareti precum JULIO IGLESIAS.
Ba chiar in casa unui fost presedinte al ITALIEI se odihnesc cu mandrie lucrarile pictorului MATASARU. Cu cat umor povestea MAESTRUL despre plata pe care o primea pentru munca sa. Un ex presedinte al ITALIEI l-a indragit mult pe IONEL si ii spunea cu multa caldura : GIOVANNI, ramai la noi.
Maestrul era tare mandru de perechea de pantaloni oferiti ca dar. Si spunea ca si acum ii poate purta pentru ca erau facuti dintr-un material bun. Asta se intampla acum cativa ani de zile (povestea pantalonului oferit in dar).
Pictorul avea gusturi de artist. De pilda adora sa bea un pahar de vin bun intotdeauna insotit de o felie de cozonac. Ce mari meastri ai picturii indragea?
De la ANDREESCU,GRIGORESCU,PALLADY,EUSTATIU STOENESCU,LUCHIAN, SATMARY, CIUCURENCU, BABA si nu in cele din urma TONITZA. Desi credea ca TONITZA prea era ridicat in slavi de parca alti pictori nu ar mai fi existat.
Avea parerile lui clare despre munca altor pictori. De pilda despre cei plecati prin strainataturi obisnuia sa spuna ca s-au pervertit de diverse curente si s-au pliat pe elicubratiuni abstracte.
"Multi fac tablouri in serie ca sa isi hraneasca iubitele. Dar ei nu mai vand aceste tablouri.
Unii oameni s-au imbolnavit de bola MANDRIEI" spunea MAESTRUL.
Una din prieteniile de suflet a fost cea legata intre doi oameni dedicati ARTEI.
De pilda IONEL MATASARU obisnuia sa isi deseneze prietena in timpul spectacolelor acesteia. Vorbim de frumoasa prietenie intre pictorul IONEL MATASARU si mezzo-soprana ELENA CERNEI.
Din respect si prietenie ELENA CERNEI in ultimii ani i-a cumparat culori ba chiar si perdele la ferestre. ELENA CERNEI ii spunea cu duiosie si afectiune : Ce ma fac eu cu tine IONELE? Daca ma marit cu tine am sa mor de foame."
Cu multa delicatete a incercat sa isi ajute prietenul de-o viata fara sa ii raneasca sufletul. Dar ce au facut mai marii CONSTANTEI pentru acest om minunat?
In semn de respect si aleasa pretuire i-au inmanat in 2012 cu ocazia unui eveniment" 10 pentru CULTURA" o placheta de aur. O placheta in semn de pretuire pentru intreaga activitate si pentru serviciile imense aduse orasului CONSTANTA.
Apoi i s-a inmanat titlul de CETATEAN DE ONOARE al orasului CONSTANTA. Dar pentru a i se imbunatati macar un pic conditiile de viata in ultimii ani ce s-a facut?
Un om atat de valoros pentru romani si pentru CONSTANTA! Stiati de pilda ca pictorul IONEL MATASARU a fost nominalizat la premiile PULITZER? Pictorul spunea despre oameni ca reprezinta adevarate opere de arta.
ELENA CERNEI prietena de suflet a MAESTRULUI i-a dedicat acestuia spectacolul CARMEN. E atat de induiosator ca MAESTRUL inca pastra in studioul in care locuia desene si picturi inca de la varsta de patru ani. Primele sale lucrari.
A fost un om credincios. In timpul studentiei din cauza faptului ca era de religie baptist a avut mult de suferit. Colegii strigau dupa el : IEZUITULE si PIEI SATANA.
Dar IONEL MATASARU nu a fost doar un pictor special si un muzician . Avea o memorie extraordinara. Stia PSALMII din BIBLIE. Cel mai mult ii placea PSALMUL 119 care are nu mai putin de 176 de versete.
"PRIN PORUNCILE TALE MA FAC MAI PRICEPUT. DE ACEEA URASC ORICE CALE A MINCIUNII.
CAND URMEZ INVATATURILE TALE,MA BUCUR DE PARCA AS AVEA TOATE COMORILE."
Pictorului ii placeau rasariturile de soare. Ii dadeau forta si energie. A iubit orasul CONSTANTA cu toata fibra fiintei sale sensibile si puternice in acelasi timp.
"IUBESC CONSTANTA. IUBESC MAREA, DIMINETILE, RAZELE SOARELUI, SCLIPIRILE SOLARE PRINTRE VALURI."
Cred ca si natura a plans pentru acest suflet de artist. Pentru OMUL si ARTISTUL IONEL MATASARU. Ca si cum si -ar fi luat adio natura i-a facut un ultim dar. Ieri, duminica 11 ianuarie 2015 de dimineta si pana pe la ora 16 a fost soare.
Pe faleza pe care o indragea atat de mult oamenii s-au plimbat bucurosi de un asa soare neasteptat. Razele soarelui sclipeau printre valuri. ASA CUM II PLACEA MAESTRULUI.
Cat a trait pe acest pamant IONEL MATASARU vedea cerul.
"VAD CERUL SENIN, CONFLICTELE ATMOSFERICE DINTRE NORI, VALUL,SCLIPIRILE MARII, PENETRABILITATEA MARII, VAD SCLIPIRILE PERSPESTIVISTIC.
UNA E SCLIPIREA DIN ULTIMUL PLAN SI ALTA DIN APROPRIEREA OCHIULUI TAU.
ASTA E UNUL DIN MARILE SECRETE ALE ARTEI. NICI EU NU LE CUNOSC. LE INTUIESC."
Mergea cu bucurie sa vada rasaritul si apoi se intorcea acasa unde il asteptau cuminti sevaletul si vioara. De astazi MAESTRUL a plecat intr-o lume pe care toti o vrem mai buna.
A plecat dintre noi cel supranumit VRAJITORUL CULORILOR. Ultima sa expozitie a fost exact cu un an in urma mai precis pe 15 ianuarie 2014. I-au fost alaturi oameni de cultura si multi iubitori ai artei.
Artisti plastici precum GHEORGHE CARUTIU, ADRIAN DRAGUT,ALEXANDRU BALAN presedinte al ORDINULUI ARHITECTILOR din ROMANIA-filiala DOBROGEA, renumitul critic de arta al CONSTANTEI DOINA PAULEANU directoarea MUZEULUI DE ARTA CONSTANTA.
Dar si consilieri locali PDS . I-au fost alaturi. Astazi cand MAESRTRUL a fost inmormantat nu stiu cati au mai fost prezenti.
EXPOZITIA "TARAMURI INSORITE" avea sa fie ultima expozitie a MAESTRULUI. Poate cu un titlu un pic premonitoriu. Stia, intuia ca la numai un an diferenta avea EL insusi sa se indrepte spre alte taramuri? TARAMURI INSORITE?
Poate macar cativa care i-au fost studenti si elevi, pictorii EUGENIA LICA,GABRIEL STATULAT, DUMITRU CEARA mi-ar placea sa cred ca s-au aflat azi la inmormantarea MAESTRULUI lor.
DOINA PAULEANU si-a exprimat profunda mahnire despre plecarea in eternitate a pictorului IONEL MATASARU.
Iata ce declara:
DISPARITIA LUI IONEL MATASARU este O MARE PIERDERE pentru fiecare dintre NOI,pentru viata culturala a orasului si pentru municipiul CONSTANTA, al carui cetatean de onoare a fost.
A fost un pictor daruit artei sale un OM care a trait IN si PENTRU PICTURA, care a daruit bucurie artei cromatice. A fost un mare liric al naturii un pictor dedicat muncii sale.
CONSTANTA VA FI MAI SARACA FARA IONEL MATASARU,pentru ca EL nu era doar un pictor care deja intrase in casele oamenilor prin creatiile sale. IONEL MATASARU A FOST UN PERSONAJ.
NE VA FI DOR DE EL SI NE VA LIPSI. PIERDEREA NOASTRA ESTE UNA DIN CELE MAI INSEMNATE. DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA.!
Cat de mult s-a bucurat IONEL MATASARU la ultima sa expozitie anul trecut. "NU MA ASTEPTAM la un public atat de numeros si la un astfel de atasament fata de mine. NU AS FI CREZUT CA POT FI INTAMPINAT CU O ASEMENEA CALDURA."
Impresionant si la fel de emotionant!ACEST OM de-a lungul vietii a avur un singur CREZ si anume PICTURA. Acum CONSTANTA este mai trista si natura cu resursele ei nestiute azi de ziua inmormantarii pictorului e rece si friguroasa.
Ce ramane in urma vietii unui OM? Raman lucrarile sale ,oamenii pe care i-a iubit, prietenii colegii.Cum vom fi in stare sa ii cinstim opera? Doar pastrandu-i AMINTIREA VIE.
Raman in urma sa operele sale ,"copiii sai" tablourile. Tabluri spectacol cum le numea DOINA PAULEANU. Raman marinele sale.
A fost un pictor care va ramane in istoria CONSTANTEI. Tot DOINA PAULEANU spunea ca impactul asupra vietii CONSTANTEI a MAESTRULUI este unul covarsitor.
IONEL MATASARU s-a implicat si in viata sociala a orasului care l-a adoptat si pe care MAESTRUL l-a iubit cu ardoare. Si-a iubit semenii desi formele de manifestare erau originale si personale.
IONEL MATSARU si-a dorit un climat elevat artistic pentru CONSTANTA. A intretinut acest climat cu toata forta ardoarea si energia personalitatii sale.
A fost si va ramane un DESCHIZATOR DE DRUMURI pentru sine dar mai ales pentru ALTII. Este de neinteles de ce la MUZEUL DE ARTA nu sunt multe tablouri ale pictorului IONEL MATASARU.
Explicatia ne-o ofera tot doamna DOINA PAULEANU care a spus ca in muzeul constantean nu sunt expuse tablouri ale artistilor contemporani. Dar ele exista si sunt valorificate in diverse expozitii.
Si totusi cum sa intelegi ca acest OM EMBLEMA al orasului CONSTANTA a pierit in frig?
De ce oare nimeni nu s-a interesat mai din vreme de starea sa?
Cum o fi petrecut aceste sarbatori ce aveau sa fie ultimele din viata sa? A fost si SFANTUL ION. Cine i-a calcat pragul pentru a-i spune LA MULTI ANI DE ZIUA NUMELUI.?
Anul 2015 a debutat cu o vreme extrem de friguroasa.
Meteorologii au declarat ca este cea mai friguroasa iarna din ultimii 50 de ani. Chiar pe 7 ianuarie era un frig la CONSTANTA de crapau si pietrele. Aici la tarm de mare bate crivatul si asta face ca oamenii sa simta u frig mai mare ca in alte parti.
Nu am avut la CONSTANTA temperaturi de minus 25-35 de grade celsius dar a fost frig tare. O intrebare aflata pe buzele multora in aceste zile.
De ce usa locuintei MAESTRULUI era inchisa pe interior cu un lacat? Azi 12 ianuarie 2015 MAESTRUL IONEL MATASARU a fost inmormantat la CIMITIRUL MUNICIPAL din CONSTANTA.
Autoritatile s-au implicat pentru a sprijini inmormantarea celui de care de azi vorbim si vom vorbi la timpul trecut.
Avea 86 de ani dar iubea viata. E sfasietor ce povestea IONEL MATASARU despre modul in care se purtau unii oameni. Pe cand avea doar 82 de ani unii il intrebau : MAI TRAIESTI? MAI TRAIESTI INCA?
Atat de cruzi pot fi oamenii!
DAR pictorul emblema IONEL MATASARU a trait pentru credinta sa PICTURA. Pentru MUZICA si pentru OAMENI carora le-a daruit ARTA sa. Carora le-a daruit bucuria CULORII.
Cum sa nu fi impresionat si adanc miscat de vorbele unui OM care spunea ca picteaza si in somn?
"Cand dorm, pictez in somn iar plaeta lucreaza singura. Cand stau de vorba cu cineva vin niste ingeri necunoscuti pe razele solare. Patrund in atelier si combina culorile."
In data de vineri 10 ianuarie 2015 acesti ingeri necunoscuti au venit sa il ia pe MAESTRU. Nu a fost nimeni prin preajma sa dea alarma mai devreme. Poate viata sa ar fi putut fi salvata in ultima clipa.
Au sosit doar pompierii constanteni alarmati de un vecin care nu il mai vazause de cateva zile pe IONEL asa cum ii placea MAESTRULUI sa i se spuna. IONEL simplu. Fara MAESTRU fara alte formalisme de tipul domnul, domnul MATASARU.
Pe strada ELISABETA din CONSTANTA acolo unde locuia pictorul emblema al CONSTANTEI pompierii l-au gasit inghetat. Murise de frig si inima incetase sa ii mai bata. Din pacate pompierii au facut tot ce mai ramasese de facut in aceste situatii.
Au constatat decesul. Trist si sfasietor moment. Acela al mortii. Toti vom ajunge in "ghearele ei necrutatoare". Ce face diferenta intre VIATA si MOARTE? Modul in care traim si pretuim VIATA.
Si le aratam dragostea apropiatilor,prietenilor, familiei dar mai ales OAMENILOR de langa noi. IN timpul VIETII noastre aici pe pamant daca se poate.
Dupa raman regretele. Si poate in ultimul ceas ne dam seama cat de firava si pretioasa este viata. Si cat de fragila! Unde va ramane vioara MAESTRULUI? Sper ca ea sa ajunga intr-un muzeu si nu in casa cuiva.
LAS NU LAS CEVA IN URMA MEA,EU Mi-AM FACUT DATORIA spunea IONEL MATASAREANU. A plecat cel putin cu inima impacata. De a-si fi facut datoria. Fata de tara, fata de meseria iubita.
MAGICIANUL CULORILOR este de azi intr-o lume mai buna. RAMAS BUN, IONEL MATASAREANU! CONSTANTA iti multumeste pentru tot ce ai facut pentru ORASUL NOSTRU!
SA ITI FIE SOMNUL LIN! NE VEI LIPSI MAESTRE!
Cine a fost cetateanul de onoare al orasului de la malul marii? Avea 86 de ani. Era considerat un "fenomen social" pentru ca reusise sa "rupa" toate barierele si era evident ca nu se incadra in tipare.
S-a nascut la ORAVITA in 1929 iar din 1960 se stabilise in CONSTANTA,oras pe care l-a iubit cu toata puterea fiintei sale. Provenea dintr-o familie de artisti. Mama ,sora si fratele toti cantau la vioara.
Si nici IONEL nu facea nota aparte. Si el canta la vioara. Iubea muzica cu tot sufletul sau. Ar fi putut ajunge si un reputat muzician. Dar pictorul IONEL MATASAREANU se considera pictor si nu muzician.
Dar nu putea trai fara muzica. Recunostea ca nu ar putea picta fara vioara sa. Si nu si-ar fi dat vioara pe niciuna nici chiar pe cea mai renumita vioara din lume.
Avea vioara inca din timpul liceului. Acest instrument l-a apropiat si mai mult de unul din marii sai profesori si totodata unul din cei mai mari pictori romani CORNELIU BABA.
Pictorul CORNELIU BABA il invita deseori in atelierul sau si amandoi obisnuiau sa cante la vioara. Multi il invidiau si spuneau ca IONEL MATASAREANU dorea sa "fure" din secretele MAESTRULUI sau.
Ce secrete? Pictorul spunea ca ARTA NU SE FURA. Iar despre ce considera dansul a fi un secret al artei veti citi in randurile urmatoare.
IONEL MATASAREANU a fost considerat COPILUL GENIAL AL ORASULUI sau de bastina ORAVITA. MAESTRUL IONEL MATASAREANU desi ii displacea profund sa fie numit asa a parasit locurile de bastina dupa terminarea liceului.
Acest geniu boem al CONSTANTEI a inceput sa picteze de la 3-4 ani asa cum spunea intr-unul din interviurile date. Profesorii din liceu i-au incurajat entuziasmul aratat fata de pictura.
A plecat de acasa dupa terminarea liceului. A venit in Bucuresti pentru ca devenise student al INSTITUTULUI De ARTE PLASTICE "NICOLAE GRIGORESCU" din Bucuresti. A absolvit sectia de pictura a INSTITUTULUI.
Este repartizat la CONSTANTA. O perioada a fost profesor de scoala primara apoi profesor la COLEGIUL DE ARTE, in prezent actualul COLEGIU DE ARTA "REGINA MARIA" din CONSTANTA.
Avea sa paraseasca catedra in urma unui incident neplacut dar trecem peste asta.
Mai apoi cand talentul sau urias a razbatut precum soarele pe cer intr-o zi de vara multi l-au considerat ca fiind nu doar "domn profesor" dar si mentorul.
In studentie profesori i-au fost mari artisti precum ALEXANDRU CIUCURENCU, CORNELIU BABA, ION MARSIC,TITINA CALUGARU. Fiecare din acestia l-au sprijinit si l-au apreciat.
IONEL MATASAREANU avea acea calitate rara de OM. Era muncitor si perseverent. Atat CORNELIU BABA cat si ALEXANDRU CIUCURENCU il invitau in atelierele lor.
IONEL MATASAREANU isi amintea cu duiosie cum doamna CIUCURENCU avea grija ca tanarul student sa manance cum trebuie.
Anii studentiei nu au fost usori. Manca la cantina facultatii dar acolo ce putea sa manance? Mancare modesta spunea IONEL MATASAREANU.
Cui ii pasa prea mult de ce mananca atunci cand ai un crez mai puternic decat orice altceva?
Cursurile incepeau la ora 7 de dimineata. Ce vremuri!
As fi tare curioasa cati studenti din Romania s-ar trezi la o asa ora matinala pentru a merge la cursuri.Mai mult decat atat studentul IONEL MATASARU se trezea la ora 3 pentru a putea ajunge in GARA DE NORD. Apoi de acolo se indrepta spre cursuri.
Ce facea MAESTRUL la GARA DE NORD? Obisnuia sa faca crochiuri altfel spus exersa si iar exersa. De aceea nici mai tarziu nu a abndonat obiceiul din studentie. Nu exista zi in care pictorul sa nu se trezeasca pentru a fi prezent la intalnirea cu MAREA.
In anul al doilea s-a imbolnavit de stomac. Medicii i-au spus ca sunt de-a dreptul fericiti ca i-au putut salva viata. Asta in contextul in care nu reusisera sa faca la fel cu viata poetului NICOLAE LABIS.
I-au fost acordate toate ingrijirile si MAESTRUL s-a recuperat. Inainte de a-l externa unul din medici l-a intrebat ce obisnuia sa manance pentru ca nu mai vazuse in viata lui un asa stomac curat.
Raspunsul pictorului i-a lasat muti de uimire. IONEL MATASAREANU studentul la acea vreme obisnuia sa sara peste mese iar cand isi aducea aminte sa manance se hranea doar cu mamaliga si cafea.
Ii placea tare mult sa isi bea cafeaua la malul marii. Marea pe care a iubit-o cu tot ce avea cu inima si suflet. Maestrului ii placea sa mearga in CONSTANTA in doua locuri sa isi "gandeasca " cafeaua".
Da, obisnuia sa spuna ca aceasta licoare trebuie "gandita". In timp ce facea acest lucru privea marea.
Ii placea sa isi bea cafea la binecunoscutul restaurant "VRAJA MARII" atat de cunoscut constantenilor.
Mai apoi cand s-au deschis cele doua restaurante "ON PLONGE" mergea si acolo evident la cel situat in port.
Studentul IONEL MARTASAREANU a facut opt ani de facultate in loc de sase. Asta pentru ca a repetat anii al doilea si al patrulea.
Asta nu l-a impiedicat sa devina mai apoi unul din cei mai legendari oameni ai orasului de la malul marii. Ba mai mult a devenit in urbe ceea ce numin "un personaj".
A pictat marea in toate ipostazele ei. In ipostaze diurne dar si nocturne. A fost un pictor al marii si al naturii. Ce amintiri pastra in sufletul sau din anii copilariei?
Ii placea mult sa se plimbe prin gradina casei unde uita notiunea timpului. Statea si citea cam sase ore pe zi. Si apoi se relaxa cantand la vioara.
Maestrul din facultate ALEXANDRU CIUCURENCU trecea pe langa sevaletul sau si ii spuea :
MATASARENE, tie nu am ce sa iti spun. TU AI CEVA INASCUT IN TINE. TE LAS SA LUCREZI.
Dar care sa fi fost secretul cu care reusea sa puna pe panza culorile intr-un mod atat de uluitor?
Iata ce spunea pictorul " IAU PALETA SI INCEP SA IAU DIN CULORI. ASA APAR IMAGINI. Nu E NIMIC SECRET MAI DEGRABA AS SPUNE CA E CEVA FANTASMAGIC."
"CULOAREA ESTE IN SCHIMB UN MISTER, UN INCONNU. SE FACE CUNOSCUTA DAR DEVINE NECUNOSCUTA PENTRU CA EA STIE SA SE ASCUNDA.
NU EXISTA O STIINTA EXACTA A CULORII. IN TOT CE EXISTA IN JURUL NOSTRU ESTE CULOARE,CHIAR SI IN GRIURI. IN CULOARE SUNT MULTE SECRETE.
CULOAREA ESTE UN ATRIBUT FUNDAMENTAL AL LUMII,O INSUSIRE GENERALA A LUCRURILOR."
Ati mai auzit ceva mai minunat decat asta? Cine stie astazi, asa ca fapt de cultura generala cate contraste exista in pictura?
Cine se ocupa sa citeasca sa se instruiasca sa afle despre minunata lume a picturii?Prea putini oameni si e tare pacat!
Cine se duce la un vernisaj de pictura din simpla bucurie de a-si hrani sufletul din CULOARE?
Magicele culori ale frumoaselor tablouri ale genialului pictor roman au impodobit de-a lungul vremii casele unor oameni ilustri de la politicieni precum SILVIO BERLUSCONI la cantareti precum JULIO IGLESIAS.
Ba chiar in casa unui fost presedinte al ITALIEI se odihnesc cu mandrie lucrarile pictorului MATASARU. Cu cat umor povestea MAESTRUL despre plata pe care o primea pentru munca sa. Un ex presedinte al ITALIEI l-a indragit mult pe IONEL si ii spunea cu multa caldura : GIOVANNI, ramai la noi.
Maestrul era tare mandru de perechea de pantaloni oferiti ca dar. Si spunea ca si acum ii poate purta pentru ca erau facuti dintr-un material bun. Asta se intampla acum cativa ani de zile (povestea pantalonului oferit in dar).
Pictorul avea gusturi de artist. De pilda adora sa bea un pahar de vin bun intotdeauna insotit de o felie de cozonac. Ce mari meastri ai picturii indragea?
De la ANDREESCU,GRIGORESCU,PALLADY,EUSTATIU STOENESCU,LUCHIAN, SATMARY, CIUCURENCU, BABA si nu in cele din urma TONITZA. Desi credea ca TONITZA prea era ridicat in slavi de parca alti pictori nu ar mai fi existat.
Avea parerile lui clare despre munca altor pictori. De pilda despre cei plecati prin strainataturi obisnuia sa spuna ca s-au pervertit de diverse curente si s-au pliat pe elicubratiuni abstracte.
"Multi fac tablouri in serie ca sa isi hraneasca iubitele. Dar ei nu mai vand aceste tablouri.
Unii oameni s-au imbolnavit de bola MANDRIEI" spunea MAESTRUL.
Una din prieteniile de suflet a fost cea legata intre doi oameni dedicati ARTEI.
De pilda IONEL MATASARU obisnuia sa isi deseneze prietena in timpul spectacolelor acesteia. Vorbim de frumoasa prietenie intre pictorul IONEL MATASARU si mezzo-soprana ELENA CERNEI.
Din respect si prietenie ELENA CERNEI in ultimii ani i-a cumparat culori ba chiar si perdele la ferestre. ELENA CERNEI ii spunea cu duiosie si afectiune : Ce ma fac eu cu tine IONELE? Daca ma marit cu tine am sa mor de foame."
Cu multa delicatete a incercat sa isi ajute prietenul de-o viata fara sa ii raneasca sufletul. Dar ce au facut mai marii CONSTANTEI pentru acest om minunat?
In semn de respect si aleasa pretuire i-au inmanat in 2012 cu ocazia unui eveniment" 10 pentru CULTURA" o placheta de aur. O placheta in semn de pretuire pentru intreaga activitate si pentru serviciile imense aduse orasului CONSTANTA.
Apoi i s-a inmanat titlul de CETATEAN DE ONOARE al orasului CONSTANTA. Dar pentru a i se imbunatati macar un pic conditiile de viata in ultimii ani ce s-a facut?
Un om atat de valoros pentru romani si pentru CONSTANTA! Stiati de pilda ca pictorul IONEL MATASARU a fost nominalizat la premiile PULITZER? Pictorul spunea despre oameni ca reprezinta adevarate opere de arta.
ELENA CERNEI prietena de suflet a MAESTRULUI i-a dedicat acestuia spectacolul CARMEN. E atat de induiosator ca MAESTRUL inca pastra in studioul in care locuia desene si picturi inca de la varsta de patru ani. Primele sale lucrari.
A fost un om credincios. In timpul studentiei din cauza faptului ca era de religie baptist a avut mult de suferit. Colegii strigau dupa el : IEZUITULE si PIEI SATANA.
Dar IONEL MATASARU nu a fost doar un pictor special si un muzician . Avea o memorie extraordinara. Stia PSALMII din BIBLIE. Cel mai mult ii placea PSALMUL 119 care are nu mai putin de 176 de versete.
"PRIN PORUNCILE TALE MA FAC MAI PRICEPUT. DE ACEEA URASC ORICE CALE A MINCIUNII.
CAND URMEZ INVATATURILE TALE,MA BUCUR DE PARCA AS AVEA TOATE COMORILE."
Pictorului ii placeau rasariturile de soare. Ii dadeau forta si energie. A iubit orasul CONSTANTA cu toata fibra fiintei sale sensibile si puternice in acelasi timp.
"IUBESC CONSTANTA. IUBESC MAREA, DIMINETILE, RAZELE SOARELUI, SCLIPIRILE SOLARE PRINTRE VALURI."
Cred ca si natura a plans pentru acest suflet de artist. Pentru OMUL si ARTISTUL IONEL MATASARU. Ca si cum si -ar fi luat adio natura i-a facut un ultim dar. Ieri, duminica 11 ianuarie 2015 de dimineta si pana pe la ora 16 a fost soare.
Pe faleza pe care o indragea atat de mult oamenii s-au plimbat bucurosi de un asa soare neasteptat. Razele soarelui sclipeau printre valuri. ASA CUM II PLACEA MAESTRULUI.
Cat a trait pe acest pamant IONEL MATASARU vedea cerul.
"VAD CERUL SENIN, CONFLICTELE ATMOSFERICE DINTRE NORI, VALUL,SCLIPIRILE MARII, PENETRABILITATEA MARII, VAD SCLIPIRILE PERSPESTIVISTIC.
UNA E SCLIPIREA DIN ULTIMUL PLAN SI ALTA DIN APROPRIEREA OCHIULUI TAU.
ASTA E UNUL DIN MARILE SECRETE ALE ARTEI. NICI EU NU LE CUNOSC. LE INTUIESC."
Mergea cu bucurie sa vada rasaritul si apoi se intorcea acasa unde il asteptau cuminti sevaletul si vioara. De astazi MAESTRUL a plecat intr-o lume pe care toti o vrem mai buna.
A plecat dintre noi cel supranumit VRAJITORUL CULORILOR. Ultima sa expozitie a fost exact cu un an in urma mai precis pe 15 ianuarie 2014. I-au fost alaturi oameni de cultura si multi iubitori ai artei.
Artisti plastici precum GHEORGHE CARUTIU, ADRIAN DRAGUT,ALEXANDRU BALAN presedinte al ORDINULUI ARHITECTILOR din ROMANIA-filiala DOBROGEA, renumitul critic de arta al CONSTANTEI DOINA PAULEANU directoarea MUZEULUI DE ARTA CONSTANTA.
Dar si consilieri locali PDS . I-au fost alaturi. Astazi cand MAESRTRUL a fost inmormantat nu stiu cati au mai fost prezenti.
EXPOZITIA "TARAMURI INSORITE" avea sa fie ultima expozitie a MAESTRULUI. Poate cu un titlu un pic premonitoriu. Stia, intuia ca la numai un an diferenta avea EL insusi sa se indrepte spre alte taramuri? TARAMURI INSORITE?
Poate macar cativa care i-au fost studenti si elevi, pictorii EUGENIA LICA,GABRIEL STATULAT, DUMITRU CEARA mi-ar placea sa cred ca s-au aflat azi la inmormantarea MAESTRULUI lor.
DOINA PAULEANU si-a exprimat profunda mahnire despre plecarea in eternitate a pictorului IONEL MATASARU.
Iata ce declara:
DISPARITIA LUI IONEL MATASARU este O MARE PIERDERE pentru fiecare dintre NOI,pentru viata culturala a orasului si pentru municipiul CONSTANTA, al carui cetatean de onoare a fost.
A fost un pictor daruit artei sale un OM care a trait IN si PENTRU PICTURA, care a daruit bucurie artei cromatice. A fost un mare liric al naturii un pictor dedicat muncii sale.
CONSTANTA VA FI MAI SARACA FARA IONEL MATASARU,pentru ca EL nu era doar un pictor care deja intrase in casele oamenilor prin creatiile sale. IONEL MATASARU A FOST UN PERSONAJ.
NE VA FI DOR DE EL SI NE VA LIPSI. PIERDEREA NOASTRA ESTE UNA DIN CELE MAI INSEMNATE. DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA.!
Cat de mult s-a bucurat IONEL MATASARU la ultima sa expozitie anul trecut. "NU MA ASTEPTAM la un public atat de numeros si la un astfel de atasament fata de mine. NU AS FI CREZUT CA POT FI INTAMPINAT CU O ASEMENEA CALDURA."
Impresionant si la fel de emotionant!ACEST OM de-a lungul vietii a avur un singur CREZ si anume PICTURA. Acum CONSTANTA este mai trista si natura cu resursele ei nestiute azi de ziua inmormantarii pictorului e rece si friguroasa.
Ce ramane in urma vietii unui OM? Raman lucrarile sale ,oamenii pe care i-a iubit, prietenii colegii.Cum vom fi in stare sa ii cinstim opera? Doar pastrandu-i AMINTIREA VIE.
Raman in urma sa operele sale ,"copiii sai" tablourile. Tabluri spectacol cum le numea DOINA PAULEANU. Raman marinele sale.
A fost un pictor care va ramane in istoria CONSTANTEI. Tot DOINA PAULEANU spunea ca impactul asupra vietii CONSTANTEI a MAESTRULUI este unul covarsitor.
IONEL MATASARU s-a implicat si in viata sociala a orasului care l-a adoptat si pe care MAESTRUL l-a iubit cu ardoare. Si-a iubit semenii desi formele de manifestare erau originale si personale.
IONEL MATSARU si-a dorit un climat elevat artistic pentru CONSTANTA. A intretinut acest climat cu toata forta ardoarea si energia personalitatii sale.
A fost si va ramane un DESCHIZATOR DE DRUMURI pentru sine dar mai ales pentru ALTII. Este de neinteles de ce la MUZEUL DE ARTA nu sunt multe tablouri ale pictorului IONEL MATASARU.
Explicatia ne-o ofera tot doamna DOINA PAULEANU care a spus ca in muzeul constantean nu sunt expuse tablouri ale artistilor contemporani. Dar ele exista si sunt valorificate in diverse expozitii.
Si totusi cum sa intelegi ca acest OM EMBLEMA al orasului CONSTANTA a pierit in frig?
De ce oare nimeni nu s-a interesat mai din vreme de starea sa?
Cum o fi petrecut aceste sarbatori ce aveau sa fie ultimele din viata sa? A fost si SFANTUL ION. Cine i-a calcat pragul pentru a-i spune LA MULTI ANI DE ZIUA NUMELUI.?
Anul 2015 a debutat cu o vreme extrem de friguroasa.
Meteorologii au declarat ca este cea mai friguroasa iarna din ultimii 50 de ani. Chiar pe 7 ianuarie era un frig la CONSTANTA de crapau si pietrele. Aici la tarm de mare bate crivatul si asta face ca oamenii sa simta u frig mai mare ca in alte parti.
Nu am avut la CONSTANTA temperaturi de minus 25-35 de grade celsius dar a fost frig tare. O intrebare aflata pe buzele multora in aceste zile.
De ce usa locuintei MAESTRULUI era inchisa pe interior cu un lacat? Azi 12 ianuarie 2015 MAESTRUL IONEL MATASARU a fost inmormantat la CIMITIRUL MUNICIPAL din CONSTANTA.
Autoritatile s-au implicat pentru a sprijini inmormantarea celui de care de azi vorbim si vom vorbi la timpul trecut.
Avea 86 de ani dar iubea viata. E sfasietor ce povestea IONEL MATASARU despre modul in care se purtau unii oameni. Pe cand avea doar 82 de ani unii il intrebau : MAI TRAIESTI? MAI TRAIESTI INCA?
Atat de cruzi pot fi oamenii!
DAR pictorul emblema IONEL MATASARU a trait pentru credinta sa PICTURA. Pentru MUZICA si pentru OAMENI carora le-a daruit ARTA sa. Carora le-a daruit bucuria CULORII.
Cum sa nu fi impresionat si adanc miscat de vorbele unui OM care spunea ca picteaza si in somn?
"Cand dorm, pictez in somn iar plaeta lucreaza singura. Cand stau de vorba cu cineva vin niste ingeri necunoscuti pe razele solare. Patrund in atelier si combina culorile."
In data de vineri 10 ianuarie 2015 acesti ingeri necunoscuti au venit sa il ia pe MAESTRU. Nu a fost nimeni prin preajma sa dea alarma mai devreme. Poate viata sa ar fi putut fi salvata in ultima clipa.
Au sosit doar pompierii constanteni alarmati de un vecin care nu il mai vazause de cateva zile pe IONEL asa cum ii placea MAESTRULUI sa i se spuna. IONEL simplu. Fara MAESTRU fara alte formalisme de tipul domnul, domnul MATASARU.
Pe strada ELISABETA din CONSTANTA acolo unde locuia pictorul emblema al CONSTANTEI pompierii l-au gasit inghetat. Murise de frig si inima incetase sa ii mai bata. Din pacate pompierii au facut tot ce mai ramasese de facut in aceste situatii.
Au constatat decesul. Trist si sfasietor moment. Acela al mortii. Toti vom ajunge in "ghearele ei necrutatoare". Ce face diferenta intre VIATA si MOARTE? Modul in care traim si pretuim VIATA.
Si le aratam dragostea apropiatilor,prietenilor, familiei dar mai ales OAMENILOR de langa noi. IN timpul VIETII noastre aici pe pamant daca se poate.
Dupa raman regretele. Si poate in ultimul ceas ne dam seama cat de firava si pretioasa este viata. Si cat de fragila! Unde va ramane vioara MAESTRULUI? Sper ca ea sa ajunga intr-un muzeu si nu in casa cuiva.
LAS NU LAS CEVA IN URMA MEA,EU Mi-AM FACUT DATORIA spunea IONEL MATASAREANU. A plecat cel putin cu inima impacata. De a-si fi facut datoria. Fata de tara, fata de meseria iubita.
MAGICIANUL CULORILOR este de azi intr-o lume mai buna. RAMAS BUN, IONEL MATASAREANU! CONSTANTA iti multumeste pentru tot ce ai facut pentru ORASUL NOSTRU!
SA ITI FIE SOMNUL LIN! NE VEI LIPSI MAESTRE!