Biografia Maria Ciobanu, Wiki-ul unei cantarete de muzica populara care s-a nascut la 3 septembrie 1937 in comuna Rosiile din judetul Valcea

Inainte de a trece la biografia Mariei Ciobanu, nu putem sa nu mentionam ca in ultimul timp au aparut diverse zvonuri despre starea de sanatate a Mariei Ciobanu. S-a speculat ba ca este pe moarte, ba ca este grav bolnava etc.

Camelia Ciobanu Filip a venit in tara si, in weekend, a fost invitata, la un post de televiziune muzical, pentru a vorbi despre mama ei. Fata a dezmintit ca Maria Ciobanu este grav pe bolnava si e pe moarte, ba chiar a aratat cu degetul inspre presa care raspandeste astfel de zvonuri.

Biografie Maria Ciobanu, wiki artistic

Maria Ciobanu s-a nascut intr-o familie de iubitori ai cantecului popular. Tatal sau, Ion Ciobanu, era un instrumentist popular, iar mama sa, Nicolita, a avut o extraordinara voce. In aceasta atmosfera s-a dezvoltat talentul muzical nativ al Mariei Ciobanu.
biografia maria ciobanu wiki artistic

Maria Ciobanu a invatat sa cante de la lautarii renumiti din zonã, de unde culegea doine, balade si cantece specifice locurilor.

Oamenii din sat ii spuneau `Ciocarlia` din Rosiile. Toti o indrageau si devenise `zana satului`, fiind invitata sa cante la nunti, botezuri si la hora din Ciobanesti sau din fata Primãriei.

In anul 1961 s-a înscris la un concurs pentru ocuparea a doua posturi la Ansamblul "Ciocârlia" al Ministerului de Interne la Bucuresti.

Din cei 400 de înscrisi la concurs doar doi concurenti au trecut proba de foc: Irina Loghin si Maria Ciobanu.

“Asta este cântareata care-mi va calca pe urme”, a zis cu foc Maria Lataretu, vocea de aur a românilor care face parte din comisia de examen.

In aprilie 1962, Maria Ciobanu este primita in Ansamblul "Ciocarlia" din Bucuresti. Aici, printr-o bogata activitate concertistica, isi desavarseste calitatile vocale si interpretative.

Maria Ciobanu a facut apoi parte din Ansamblul "Doina Ilfovului" si a colaborat cu alte numeroase ansambluri de cantece si dansuri populare din capitala si din cele mai de seama orase ale Romaniei.

Calitatile artistice incontestabile ale Mariei Ciobanu au fost încununate de înalta consacrare: este laureata a Festivalului national “Cântarea României”, cucerind primul loc la concursul pe tara al solistilor profesionisti de muzica populara, în 1977.

Presedintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Maria Ciobanu la 29 noiembrie 2002 Crucea nationala Serviciul Credincios clasa a III-a.

Tot Ion Iliescu i-a conferit la 7 februarie 2004 si Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiter, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activitati si pentru daruirea si talentul interpretativ pus în slujba artei scenice si a spectacolului”

În data de 23 octombrie 2014, intr-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peles din Sinaia Maria Ciobanu a primit din partea Casei Regale a Romaniei decoratia Ordinul Coroana României în grad de Cavaler cu ocazia celei de-a 93-a aniversari a Regelui Mihai I al României, decoratie inmânata de Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei

Maria Ciobanu are trei copii, cele trei minunatii ale sale – Liliana Ciobanu (cunoscuta si ca Leontina Vaduva), Camelia Ciobanu si Ionut Dolanescu.

Liliana Ciobanu semana atât la chip cat si la glas izbitor de mult cu mama sa!  Insa spre deosebire de mama sa, Liliana Ciobanu a decis sa imbratiseze genul clasic, devenind una dintre marile voci ale muzicii de opera în întreaga lume!
wiki maria ciobanu viata si moartea cantaretei de muzica populara

Absolventa a Conservatorului, Leontina Ciobanu Vaduva a plecat din România în 1988 si a devenit faimoasa pe scenele internationale.

Camelia Ciobanu este sora mai mica si, deci, singura dintre fete care calca pe urmele mamei sale, interpretând muzica populara.

Ionut Dolanescu este mezinul dintre cei trei. Baiatul pe care Maria Ciobanu si l-a dorit enorm.  Tatal sau este Ion Dolanescu.

S-a casatorit de tanara cu un barbat din zona natala, insa nu a dus-o prea bine cu acesta.

Casatoria cu Ion Dolanescu n-a durat decat patru ani. 

Ulterior, Maria Ciobanu s-a recasatorit cu Mircea Campeanu, fost antrenor de baschet la Steaua si fostul sot al altei interprete indragite, Ileana Sararoiu.

Aceasta a fost scurta si incompleta biografie Maria Ciobanu, povestea unei vieti dedicate cantecului popular autentic din Romania.
MAI POTI CITI