Sfantul Andrei Vraji de Dargoste. TRADITII, OBICEIURI si SUPERSTITII: sarbatoarea strigoilor si a vrajilor de dragoste de Sf Andrei

Superstitiile din noaptea Sf Andrei se leaga de vraji facute pentru dragoste, de strigoii vii  care bantuie casele oamenilor, precum si de lupii care se aduna in haite si vorbesc la ceas de taina. 

In traditia populara, noaptea Sfântului Andrei este considerata Noaptea strigoilor, a persoanelor care au trecut în nefiinta si nu-si gasesc linistea.

In acelasi timp, în noaptea de Sf Andrei, spiritele rele poposesc în casele oamenilor si aduc paguba si boala.

In noaptea Sfântului Andrei, fetele nemaritate isi pot afla sotul ursit.

SFANTUL ANDREI:  Vraja cu Imaginea din oglinda - cum sa iti vezi sotul ursit de Sf Andrei

Unele tinere mai încearca sa îsi vada viitorul sot la miez de noapte.

vraji de dragoste cu lumanarea si oglinda de sf andrei

Fetele complet dezbracate se aseaza intre doua oglinzi, în camera întunecoasa, cu cate o lumanare în fiecare mana, incearca sa priveasca în oglinda din fata pentru a vedea imagini reflectate din oglinda din spate.

Se crede, si unele fete chiar au avut aceasta iluzie, ca prin fata ochilor încep sa se perinde scene de viata, ca tanara  fata isi vede viitorul sot sau, în unele cazuri, ca i se dezvaluie scene din viitor.

Oricat de periculoase li se par unora spiritele care, zice-se, bantuie în aceasta noapte, se spune ca tocmai mesagerii intunericului pot fi pusi la treaba pentru a dezlega secretele.

Exista credinta ca în asemenea noapte magica de Sf Andrei se pot afla autorii unor crime sau furturi ori unde se afla persoane ori bunuri disparute fara urma sau de unde a pornit o nenorocire abatuta asupra unei case.

Toata magia de Sf Andrei se desfasoara în cimitir, în miez de noapte, asa ca putini au nervii suficient de tari pentru a experimenta asa ceva.

Ingredientele vrajilor de Sf Andrei sîut lumanari, apa sfintita, un vas nou cu gura larga si cateva monede de argint, care sunt asezate deasupra unui mormant vechi si parasit.

Practicantul acestei vraji de Sf Andrei trebuie sa fi postit trei zile si se crede ca, in lumina lumanarilor, dupa ce a rostit anumite rugaciuni, poate vedea în apa turnata în vas filmul evenimentelor enigmatice pe care le dorea dezvaluite.

Prin alte parti, este obiceiul ca fetele de maritat sa faca o turta subtire ca o placinta din faina de grâu, foarte sarata – denumita Turtuca de Andrei, pe care o manânca la culcare.

Baiatul pe care-l viseaza ca le aduce apa ca sa le astâmpare setea se crede ca este viitorul sot.

Un alt obicei, în alte regiuni: fetele ghicesc ursitul cu ajutorul parilor de la gard, astfel, noaptea pe întuneric ating un par, de la care numara în continuare pâna la al noualea par, pe care leaga o sfoara sau lâna rosie.

A doua zi merg sa vada cum le va fi alesul.

Daca parul este drept si neted, viitorul sot va fi tânar si frumos, dar sarac.

Daca parul va fi scurt si noduros, sotul va fi batrân si sarac, iar de va avea coaja groasa, va fi bogat. Daca parul este cu multe craci, ursitul va fi vaduv cu multi copii.

In satele din Bucovina, fetele, ca sa-si vada ursitul apeleau la urmatoarea vraja de dragoste. Isi puneau seara sub perna 41 de fire de grâu, iar când se culcau, spuneau: „Voi, 41 de fire de grâu / Eu voi adormi / Si voi hodini / Dar eu ma rog lui Dumnezeu / Sa-mi trimita îngerul meu / Cel ce mi-e dat de Dumnezeu” .

Un alta vraja de dragoste de Sf Andrei este ca fetele nemaritate sa mearga noaptea la fântâna cu lumânarea de Paste, pe care o aprind si o afunda cu ajutorul ciuturei, spunând: „Sfinte Andrei / Scoate-i chipul în fata apei / Ca în vis sa-l visez / Ca aievea sa-l vaz!

In traditia germana, fetele nemaritate erau sfatuite sa ceara ajutorul Sfantului Andrei. Astfel, se spunea ca daca in noaptea de 29 noiembrie se culcau dezbracate, urmau sa isi vada in vis sotul ursit.

Lasand la o parte vrajile si descantecele de dragoste de Sf Andrei, in Biserica Ortodoxa credinciosii orotodocsi îl praznuiesc pe 30 noiembrie pe Sfantul Apostol Andrei, crestinatorul neamului romanesc, el fiind numit "Cel dintai chemat", întrucât a raspuns primul chemarii lui Hristos la apostolat, ziua fiind totodata Sarbatoare Bisericeasca Nationala.

Sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei apare, deopotriva, în 30 noiembrie în calendarul ortodox, romano-catolic, lutheran si anglican.
MAI POTI CITI