Biografia Nicolae Corneanu Mitropolitul Banatului internat de urgenta la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara

Inainte de spicui din lunga si impresionanta biografie a I.P.S Nicolae Corneanu,  Mitropolitul Banatului, avem insa o stire de ultima ora.

Mitropolitul Banatului, Inaltpreasfintitul Nicolae Corneanu, in varsta de 90 de ani,  a fost internat, astazi, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara.

Alaturi îi stau PS Paisie Lugojanul si maica Mihaela. Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a fost, de asemenea, înstiintat pe aceasta tema si i-a trimis Mitropolitului Nicolae Corneanu urari de grabnica însanatosire.

Mitropolitul Banatului a fost internat la Sectia ATI a Institutului de Boli Cardiovasculare, unde va ramane sub supraveghere medicala cateva zile.

BIOGRAFIE NICOLAE CORNEANU MITROPOLITUL BANATULUI

Nicolae Corneanu s-a nascut la 21 noiembrie 1923 la Caransebes într-o familie preoteasca (unchiul sau a fost secretarul episcopului Miron Cristea iar tatal preot la biserica “Sf. Ioan” din Caransebes).
Biografie_Mitropolitul_Banatului_Inaltpreasfintitul_Nicolae_Corneanu
Wiki IPS Nicolae Corneanu

Între anii 1934-1942 Nicolae Corneanu urmeaza scoala elementara si liceul în Caransebes.

Pleaca apoi la Bucuresti unde va urma cursurile Facultatii de Teologie, între anii 1942-1946. Înca din anul I publica articole pe teme patristice.

In anul 1943 Nicolae Corneanu este hirotonit diacon celibatar de catre episcopul Veniamin Nistor al Caransebesului, în biserica parohiei Obreja, judetul Caras-Severin.

In anul 1946 Corneanu este declarat licentiat în Teologie.

Dupa absolvirea facultatii se înscrie la doctorat, iar la 30 iunie 1949 îsi va sustine teza cu titlul: “Viata si petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului crestin pe Valea Nilului” s

Intre anii 1952-1956 Nicolae Corneanu ocupa functia de consilier cultural al Arhiepiscopiei Timisoarei si Caransebesului. 

Din anul 1956 Inaltpreasfintitul Nicolae isi reia activitatea în învatamantul teologic ca profesor la Seminarul din Caransebes, unde preda greaca si franceza, pâna la 1 martie 1959 când devine conferentiar universitar la catedra de Îndrumari misionare a Institutului teologic din Sibiu predând Teologia simbolica si Limba greaca.

În anul 1960 va fi hirotonit preot de catre viitorul patriarh Teoctist Arapa?u pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie Colegiul Electoral Bisericesc îl alege episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului.

Nicolae Corneanu se calugareste la manastirea Cernica din apropierea Bucurestilor la 12 ianuarie 1961, pastrând numele de Nicolae.

Este hirotonit arhiereu în biserica “Sfântul Spiridon Nou” din Bucuresti la data de 15 ianuarie 1961, de catre patriarhul Justinian Marina împreuna cu al?i doi ierarhi, instalarea în functia de episcop al Aradului având loc la 22 ianuarie acelasi an în catedrala episcopala din Arad.

La 17 februarie 1962, acelasi Colegiu Electoral al Patriarhiei Române, îl alege în scaunul vacant de Arhiepiscop al Timisoarei si Caransebesului si Mitropolit al Banatului.

Instalarea s-a facut Duminica 4 martie 1962 în catedrala mitropolitana din Timisoara de catre patriarhul Justinian Marina si alti membri ai Sfântului Sinod în prezenta multor preoti si credinciosi din Banat.

Intre anii 1978-1981 a activat ca membru în Comitetul central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor.

Nicolae Corneanu a fost de asemenea delegatul Patriarhiei Române la instalarea papilor Ioan Paul I si Ioan Paul II.

Intre aprilie-iunie 1967 Nicolae Corneanu a fost loctiitor de mitropolit al Ardealului, iar în perioada octombrie 1977- aprilie 1978 loctiitor de mitropolit al Olteniei.

I-a fost acordat titlul de Doctor HonorisCausa de catre Institutul teologic protestant din Cluj (1978), Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad (2003), Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara (2003), Universitatea de Stiinte Agricole ale Banatului (2003) si Universitatea de Vest din Timisoara (2003).

Urmare neobositelor preocupari carturaresti, I.P.S. Nicolae Corneanu este ales în anul 1992 membru de onoare al Academiei Romane. 

In anul 1992 este ales membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. I s-a conferit de asemenea titlul de “cetatean de onoare” al oraselor Timisoara, Lugoj si Caransebes.

In 1997 primeste premiul conferit de Grupul pentru Dialog Social “pentru întreaga viata închinata adevarului, dreptatii si libertatii”.

In anul 2000 i se confera ordinul national “Pentru Merit” în grad de Mare Cruce conferit de Presedintia României.

In anul 2008 I.P.S. Nicolae Corneanu a primit din partea Majestatii Sale Regele Mihai I ordinul ”Crucea Casei Regale a Romaniei”.

Nicolae Corneanu, o viata dedicata in totalitate credintei, manata de de dragoste de oameni si de Dumnezeu!
MAI POTI CITI