Biografia MOTILOR din SATUL HOREA, EROII care nu se considera EROI: ARGENTIN TODEA, GHEORGHE GIURGIU, GHEORGHE TRIF

Trei oameni au iesit sa se alature satului HOREA, da un intreg sat a iesit sa caute oamenii care se aflau intr-un avion prabusit pe varful PETREASA. 

Romanii au stat cu sufletul la gura asteptand sa vada cum se desfasoara lucrurile cum actioneaza autoritatile in cazul unui accident de asemenea proportii.

De saisprezece zile de cand a avut loc tragedia aviatica subiectul este pe buzele tuturor.

Declaratii, interviuri, lumea s-a grabit sa ni-i arate pe SALVATORII accidentului aviatic.

Era o zi care nu anunta nimic deosebit dar 20 ianuarie 2014 va ramane de-a pururi in memoria satenilor din comuna HOREA din judetul ALBA. Trebuie sa spunem ca in afara satenilor din HOREA s-au mobilizat si cei din satele alaturate.

ARGENTIN  TODEA-sat PETREASA

GHEORGHE GIURGIU-sat PETREASA

GHEORGHE TRIF-sat DARLESTI
biografie moti salvatori apuseni
foto www.ziarulunirea.ro

IOAN NEAG-sat DARLESTI

IOAN CIPRIAN TRIF-sat DARLESTI

SORIN TRIF-sat DARLESTI

ARDELEAN TODEA-SAT ZANZESTI

PETRU TRIF- ZANZESTI

CORNELIU OLAR-comuna HOREA

NICOLAE ONETIU-comuna HOREA

VALENTIN NICOLA-primarul comunei HOREA

CORNELIU OLAR- comuna HOREA

ACESTIA sunt bravii MOTI care au participat in prima linie in operatia de cautare si salvare a  echipajului avionului prabusit in  zona lor.

OAMENII acestia si-au lasat treburile si au plecat in cautarea unor oameni care aveau nevoie de AJUTOR.
Imediat ce au auzit de accident au reusit printr-o mobilizare exemplara sa ii gaseasca pe MEDICII care salveaza vieti. Au ajuns la locul accidentului  intr-un timp record de 90 de minute dupa ce au infruntat frigul, ceata deasa si au facut asta cu mainile goale.


Cu putinele indicatii dar si cu coordonatele pe care le aveau de la seful de post din ALBAC au reusit ceea ce nicio autoritatea a statului NU A REUSIT.

GHEORGHE TRIF unul dintre SALVATORI isi aminteste cum i-au gasit pe medici.

"ERAU INGHETATI BOCNA, FOCUL ABIA PALPAIA, ZAPADA, SANGE, FRIG PATRUNZATOR. ERAU SPERIATI, CU DURERI MARI."

GHEORGHE GIURGIU crede ca pur si simplu doar DUMNEZEU i-a purtat spre locul accidentului. DUMNEZEU i-a trimis ca sa ii SALVEZE

Rar iti este dat in Romania vremurilor noastre sa auzi cum oamenii acestia vorbesc despre cele intamplate. CU MODESTIE ei spun ca nu SE CONSIDERA EROI.

" DUMNEZEU NE-A TRIMIS SA II GASIM. AM FOST OAMENII POTRIVITI LA LOCUL POTRIVIT."

Acesti oameni au dat dovada de SOLIDARITATE, SPIRIT DE SACRIFICIU si DARUIRE,
ARGENTIN TODEA nu s-a pierdut cu firea. Impreuna cu GHEORGHE TRIF si GHEORGHE GIURGIU au facut tot ce au putut sa ii ajute pe cei raniti. Si-au dat hainele de pe ei pentru a-i incalzi pe medici. Au facut focul si apoi s-au mobilizat sa faca targi pentru a putea sa duca ranitii.

Pur si simplu MOTII i-au purtat pe brate pana la masinile care trebuiau sa ii preia.

Se mergea greu, era noapte era frig. ARGENTIN TODEA a reusit sa povesteasca cu un calm demn de admiratie tabloul tragediei. AURA ION   si ADRIAN IOVAN erau morti. Pentru ADRIAN IOVAN  nu se putea face nimic intrucat era prins in mansa avionului. AURA era inghetata, inerta alba la fata  si cu lacrimile inghetate pe obraz.

Copilotul RAZVAN GABRIEL PETRESCU era intins pe zapada cu picioarele rupte.


Ceilalti medici, RADU ZAMFIR, CATALIN PIVNICERU, VALENTIN CALU, SORIN IANCEU erau si ei raniti.

Motii i-au adus pe toti pana in satul HOREA. Au fost preluati de ambulante. Apoi zilele s-au transformat in nopti si noptile in zi. Au venit la Bucuresti sa participe la inmormantarea pilotului ADRIAN IOVAN si a AUREI ION. A fost nevoie sa faca turul televiziunilor si sa explice cum au trait evenimentul si cum s-au desfasurat evenimentele.

ROMANIA i-a cunoscut pe EROII  care au salvat EROII. Oameni simpli cu inima mare, vrednici, si modesti. Impresionat de sacrificiul lor chiar GIGI BECALI le-a oferit drept rasplata o suma de bani.

Oamenii acestia au facut totul pentru ca asa AU SIMTIT. Nu au venit la Bucuresti sa cerseasca bani.

Asta pentru ca lucrurile au degenerat si acum MOTII SALVATORI sunt epuizati de  atatea declaratii si telefoane si interviuri.

ARGENTIN TODEA a fost chemat sa ridice banii dati de BECALI. El a declarat ca a pus banii la posta si cand va intra in posesia lor atunci le va da si consatenilor suma care li se cuvine. A spus ca  are 3 copii. Si nu e normal ca oamenii acestia sa foloseasca ei banii? Pentru folosul lor nu pentru a repara drumurile. Sa nu uitam ca acesti oameni muncesc din greu sa iaba ce pune pe masa copiilor, familiei. EI NU SUnT BOGATI  in AVERI dar au ceea ce nicio suma de bani nu poate cumpara. OMENIE!

GHEORGHE GIURGIU spune ca nu a primit banii si e necajit  de turnura pe care au luat-o lucrurile.

"NU AM FOST LA BUCURESTI PENTRU A CERSI BANI. Nu MAI REZIST. SUNT TOT LA AUDIERI. DIN CE CAUZA? CA AM SALVAT VIETI? TOATE ABERATILE DE LA TELEVIZIUNE IMi FAC FAMILIA Sa SUFERE. AM VENIT LA ORADEA LA FAMILIE SI LA COPII PENTRU CA ERAM DISPERAT De Ce Se AUDE IN PRESA.''

La randul sau GHEORGHE TRIF a spus ca nu a fost contactat de nimeni pentru a i se da bani.

GHEORGHE TRIF, ARGENTIN TODEA si GHEORGHE GIURGIU au primit din partea CONSILIULUI JUDETEAN CLUJ  titlul de CETATENI De ONOARE ai JUDETULUI CLUJ. Toti au declarat emotionati ca se bucura de aceasta onoare dar ei au facut ceea ce era  necesar. Regretul lor sta in faptul ca nu au reusit sa ajunga mai devreme la locul tragediei. Poate reuseau sa ii salveze pe toti supravietuitorii.

HOREA UIOREANU  presedintele CONSILIULUI JUDETEAN CLUJ a spus ca acesti oameni sunt repere morale ale unei tari intregi. MOTII merita aprecierea romanilor.

INALT PREA SFINTITUL IRINEU arhiepiscopul ALBEI IULIA in semn de pretuire si adanc respect pentru a-i omagia pe cei 11 oameni care au participat la salvarea oamenilor le-a inmanat tuturor CRUCEA ARHIEPISCOPALA cea mai inalta distinctie oferita mirenilor.

Motii fac inca un gest impresionat si pleaca la CLUJ pentru a le face o vizita medicilor. O intalnire emotionanta. Motii din comuna HOREA le-au adus medicilor bucate traditionale, un tort cu inscriptia de SANATATE si carti de rugaciuni de la INALT PREA SFINTITUL IRINEU.

"LE-AM SPUS CA SUNTEM FRATII LOR De ASTA AM VENIR SA II VEDEM CUM SE SIMT.
STAREA LOR DE SANATATE FIZICA SI PSIHICA PUTEM SPUNE CA ESTE BUNA SI ZICE, NU SUNTETI FRATII NOSTRI, SUNTETI PARINTII NOSTRI.', CORNEL OLAR sat HOREA.

Dr. VALENTIN CALU si-a manifestat dorinta de a primi un nume de mot. Ce nume i-ar pune motii? "HOREA NE REPREZINTA PE TOTI ROMANII"- CORNEL OLAR.

S-au despartit plini de emotie si si-au promis sa se reintalneasca  cat de curand. Medicii RADU ZAMFIR, DR CATALIN PIVNICERU, DR. SORIN IANCEU, Dr. VALENTIN CALU si pilotul RAZVAN GABRIEL PETRESCU se vor intalni cu motii din HOREA pentru a sta de vorba si pentru a cinsti memoria camarazilor ADRIAN IOVAN si AURA ION.


Ecourile accidentului  nu s-au stins, inca nu s-au elucidat lucruri. Cine e vinovat si de ce au murit doi oameni?

De ce era sa fie vorba de mai multi morti ? Asa s-ar fi intamplat daca nu ar fi existat OAMENI CU SUFLET MARE ca motii dni HOREA si cei de la SMURD CLUJ, ALBA, cei de la OFF ROAD TRANSILVANIA.

Sa ne inclinam cu respect in fata acestor oameni ARGENTIN TODEA, GHEORGHE TRIF, GHEORGHE GIURGIU. EROII care au SALVAT OAMENII  care SALVEAZA VIETI. Din salvatori medicii au devenit victime. Dar au avut SANSA ca urmasi de-ai lui HOREA, CLOSCA si CRISAN sa porneasca in cautarea lor. Si i-au salvat.

De atunci 20 ianuarie 2014 a devenit  o doua zi de nastere. Pentru MEDICII a caror nobila profesie se indrepta spre oameni.

Solidaritatea si iubirea fata de aproape, credinta i-a facut pe moti sa reuseasca. Sa salveze oamenii. Ceea ce nu au putut autoritatile  cu aparatura si personal  au reusit ei, MOTII DIn COMUNA HOREA.

Sa pretuim ceea ce au facut. SUNT OAMENI CINSTITI  si intelepti.

Stim ca "A FI OM E LUCRU MARE."

Comentarii