Biografia actorului CONSTANTIN GHENESCU, asasinat in casa sau Cronica unei morti tragice

Actorul CONSTANTIN GHENESCU ,profesorul, dascalul dedicat meseriei , OMUL a murit. De fapt A FOST OMORAT in propria casa. Se retrasese in orasul PIATRA NEAMT acolo unde a trait mai bine de 25 de ani.

Locuia singur intr-un apartament din PIATRA NEAMT intr-un bloc la ultimul etaj. Joi 5 septembrie 2013 a fost gasit mort. O moarte violenta si suspecta. In 2007 atunci cand a iesit la pensie pentru ca avea o o suferinta care-i afectase puterea de a mai juca pe scena spera sa gaseasca forta de a se insanatosi si de a reveni pe scena. In ciuda bolii, avea auzul afectat si o boala a sistemului nervos CONSTANTIN isi ducea zilele cu demnitate.
Biografia actorului CONSTANTIN GHENESCU

Nu prea mai tinea legatura cu prietenii in ultima perioada. Una dintre rudele sale a incercat sa il sune dar vazand ca nu reuseste sa ia legatura a sunat alertat la POLITIE. Si cea mai neagra presimtire s-a adeverit. LUMEA TEATRULUI este in doliu. Colegii si prietenii sunt uluiti. Cum sa fie gasit mort in casa? Sa fi fost victima unui jaf sau victima unei razbunari?

CINE A FOST ACTORUL CONSTANTIN GHENESCU?

Un om de o rara delicatete ,un profesor iubit, un camarad deosebit. S-a nascut la 14 februarie 1944 in satul poetului LUCIAN BLAGA. Parintii sai erau ardeleni. La inceput nu a fost actoria dar si-a ales o meserie pentru a fi langa oameni. A terminat SCOALA TEHNICA SANITARA din capitala si a lucrat la SPITALUL FUNDENI un an de zile.

A dat la UNIVERSITATEA DE ARTA TEATRALA SI CINEMATOGRAFICA si a absolvit in 1969 ca sef de promotie la clasa profesorului MONI GHELERTER.

Si-a dorit sa fie actor la una dintre cele mai prestigioase institutii teatrale si asa a ajuns sa faca parte din colectivul Teatrului TINERETULUI din PIATRA NEAMT. Vreme de 25 de  ani si-a adus contributia la prestigiul teatrului. Unii sunt de parere ca ACTORUL si-a jucat viata intr-un mod tragic. De pe scena in viata si inapoi. Ii placea poezia si indeosebi poezia lui LUCIAN BLAGA.

Iubea oamenii si sute de studenti ii datoreaza formarea. Ii pregatea pentru una din cele mai frumoase meserii, actoria. De aceea a fost solicitat sa faca asta la IATC. Pentru trei ani de zile CONSTANTIN GHENESCU a fost si rector.

Cata ironie a sortii,daca in ultimul sau rol in CAII SUNT VERZI PE PERETI a dat viata personajului,un batran care se temea sa nu fie jefuit si asa sa isi gaseasca sfarsitul. Si asta s-a intamplat in viata reala. ACTORUL a fost omorat, fie ca a fost jefuit, asta pentru ca politia spune ca usa apartamentului era intredeschisa.
wiki CONSTANTIN GHENESCU o moarte violenta

Moartea sa a fost una violenta si s-a datorat unor plagi cervicale survenite prin lovituri de cutit. Slava DOMNULUI politia are un suspect.

CONSTANTIN GHENEA a colaborat cu actori din toate generatiile de la GHEORGHE DINICA, RAZVAN VASILESCU, MAIA MORGENSTERN, ANDI VASLUIANU, TUDOR ISTODOR, MAGDA CATONE, GEORGE MIHAITA, VICTOR REBENGIUC, FLORIN ZAMFIRESCU, HORATIU MALAELE.

A debutat la TEATRUL TINERETULUI PIATRA NEAMT in "CRONICA PERSONALA A LUI LAONIC" de PAUL CHITIC in regia MAGDEI BORDEAIANU.
Se intampla in 22 august 1969. Personajul sau era IRACHIE.

Au urmat alte roluri in "RAFUIALA","PROCESUL" si cine ar putea sa uite  rolurile memorabile ca RICA VENTURIANO sau CRACANEL? In 1997 s-a transferat la TEATRUL BULANDRA unde a activat vreme de zece ani.

Si marele ecran l-a iubit dovada stau rolurile si regizorii de marca cu care a lucrat.

Si el a castigat multe distinctii si premii pentru profesionalismul cu care isi facea meseria. Si publicul l-a iubit. Si va continua sa o faca. Pentru ca raman filmele in care a jucat. Pentru a ne aduce aminte ce fel de ACTOR si ma ales ce fel de OM era.

Un alt mare actor ne va privi de sus. ODIHNEASCA-SE In PACE!

LIVIU TIMUS directorul TEATRULUI PIATRA NEAMT: "E greu sa gasesti cuvinte pentru ceea ce a insemnat CONSTANTIN GHENESCU. A FOST O LECTIE DE VIATA SI DE TEATRU. Un om de o modestie rara si de un profesionalism desavarsit. Un om cu o capacitate extraordinara de a te scoate din momente grele si de  a te face sa zambesti indiferent de cat de greu era. ERA O POEZIE."

"CONSTANTIN GHENESCU ,Un prieten, un actor care a luptat cu suferintele lumesti si cele nelumesti. SI-A JUCAT PROPRIUL ROL TRAGIC." - LIVIU HARBUZ - deputat PSD

FILMOGRAFIE CONSTANTIN GHENESCU
CONSTANTIN GHENESCU CV DE ARTIST

 • Si caii sunt verzi pe pereti-2012
 • Cealalta Irina-2009
 • Weekend cu mama-209
 • Cronica unei morti amanate-2008
 • Legiunea straina-2008
 • Margo-2006
 • Haker-2004
 • NIKI ARDELEAN colonel in rezerva-2004
 • Marilena de la P7-2000
 • OCCIDENT-2002
 • Entre chiens et loups-2002
 • Garcea si oltenii-2002
 • Trenul vietii-1998
 • Schimbarea la fat-1995
 • Stare de fapt -1996
Ramas bun, CONSTANTIN GHENEA! Pentru OMUL si actoru, trenul vietii s-a oprit. In loc sa se mai bucure de liniste in ultima parte a vietii a primit boala care il macina si moartea i-a fost apriga. Dar nu a fost doborat de boala ci de o mana criminala. De la moartea lui LUCHIAN MIHALEA nu am mai auzit de un ACTOR omorat chiar in propria casa.
MAI POTI CITI