Biografie NICHITA STANESCU si un scurt Interviu de Arhiva cu poetul Nichita Stanescu

Daca tot am prezentat doua poezii de dragoste pentru Sf. Valentin, poezii scrise Nichita Stanescu , va prezentam si o scurta biografie, un rezumat biografic, a lui Nichita Stanescu.

Nichita Hristea Stanescu s-a nascut la 31 martie 1933, la Ploiesti, Judetul Prahova.


nichita stanescu biografie scurta blog vedete

Tata: Nicolae H. Stanescu - nascut la 19 aprilie 1908. În linia paterna, Nichita Stanescu se trage dintr-o s olida familie de mici mestesugari si comercianti români, la origine tarani prahoveni veniti în Ploiesti pe la începutului secolului nouasprazece

Mama: Tatiana Cereaciuchin - nascuta în 16 februarie 1910, la Voronej, intr-o familie de conditie nobila din partile Donetului, refugiata apoi în România. Se muta la Ploiesti unde va intâlni pe Nicolae Stanescu. Nicolae si Tatiana se vor casatori la 6 decembrie 1931

Nichita Stanescu a murit la  13 decembrie 1983, Bucuresti

Nichita Stanescu a fost casatorit cu Magdalena Petrescu, iubirea sa din adolescenta, în 1952, dar tinerii se despart dupa un an. La 6 iunie 1962 se casatoreste cu Doina Ciurea, a carei dragoste de aproape zece ani va fi subiectul volumului "O viziune a sentimentelor"

Poetul a intalnit-o pe ultima sa sotie, Dora ( Teodora Tarata), cand aceasta era studenta la Filologie, la sectia de limba franceza, in 1978.

Dora avea 22 de ani, el 45. Nichita era casatorit cu Doina Ciurea, trecuse printr-o alta relatie extraconjugala ce durase 10 ani, cu poeta Gabriela Melinescu. Dora a fost adierea proaspata din viata lui. Au invitat-o cativa colegi de facultate sa mearga acasa la Nichita, sa-l cunoasca. Cei cu care venise i-au citit poetului versurile lor, ea nu scria.

Nichita Stanescu si Teodora Tarata s-au indragostit la prima vedere si a durat un an pana se se apropie, desi el i-a spus de la a doua intalnire ca ii va fi sotie. S-au casatorit in 1982. Nichita i-a dedicat Dorei in fiecare zi un poem.

wiki biografic nichita stanescu
poze de arhiva nichita stanescu andrei plesu

La un an de la casatorie, Nichita a murit si Dora s-a retras cu discretie din viata publica, apoi s-a mutat la Paris. Unde s-a ocupat de o mare parte din volumele postume ale marelui poet.

Revenind la wiki-ul vietii poetului, este bine de stiut ca in anul 1975 îi este atribuit premiul Herder, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare. 

O încununare a intregii sale cariere, care nu a trecut neobservată nici peste hotare, este nominalizarea în 1980 la premiul Oscar pentru literatura.


La cutremurul din 1977, poetul a încercat, in zadar, să-l salveze pe amicul său, Nicolae Ştefănescu, dar a fost lovit de prabusirea unui zid, în urma căruia a suferit o scurtă paralizie a parţii stangi a corpului.

În ultimii ani de viaţă, boala poetului se agravează, iar în iarna anului 1983, Nichita Stanescu se stinge din viata.Nichita Stãnescu se înscrie firesc în evolutia literaturii, preluând si asimilând sugestii ale înaintasilor, dar mai ales, dezvoltându-le într-o viziune particularã, inconfundabilã.

Toatã viata, poetul  Nichita a fost obsedat de posibilitatea de a-si lãmuri siesi gândurile în cuvinte, de a-si stabili raporturile cu predecesorii, contemporanii sau succesorii si de a-i convinge de sinceritatea rostirilor sale.
MAI POTI CITI