Biografia EUGENIEI VODA,profesionista de la PROFESIONISTII care detesta televiziunea in mod fellian

EUGENIA VODA s-a nascut la SIGHISOARA la 4 martie1959. A absolvit U N A T C "I.L.CARAGIALE "sectia teatrologie-filmologie. Parintii,intelectuali si-ar fi dorit o alta meserie pentru fata lor. Tatal EUGENIEI de profesie avocat si-ar fi dorit ca ea sa imbratiseze aceasta cariera pentru care considera ca are calitati.

wiki eugenia voda profesionistii blog vedete
EUGENIA era fascinata de teatru,a dat examen la INSTITUTUL DE TEATRU si a reusit sa ocupe un loc la balotaj. Este mama de baiat si e posibil ca acesta sa-si considere mama drept model de viata. Asa cum pentru EUGENIA VODA modelul sau in viata a fost mama sa. A facut performanta in orice domeniu a profesat. S-a ocupat de imobiliare a avut o editura,este autor de carti,reputat critic de film si realizator de televiziune. A participat la numeroase festivaluri internationale de film.

EUGENIA VODA a obtinut performanta in televiziune,domeniu pe care a declarat ca il detesta. Dar nu abrupt ci intr-un mod fellinian cu zambetul pe buze. S-a apucat sa faca televiziune in anii 2000. Ideea de a face o emisiune in care sa aduca profesionistii din domenii variate i-a apartinut. Are o echipa mica dar inimoasa si nu vrea sa dezvaluie nici un detaliu din bucataria interioara.

Singurul lucru pe care a dorit sa il obtina de la aceasta emisiune a fost sa fie cat mai inteleasa. De oricine, de la un taran la un intelectual si peste vremuri poate chiar si de un martian care ar poposi pe pamant.

EUGENIA e cunoscuta in cercul de apropiati drept GENUA. De la GENUA-GENUCA-GENUA. Primul articol scris in studentie l-a semnat chiar asa GENUA VODA. Dar printr-o eroare a aparut GENUD si asa a renuntat la GENUA cu parere de rau ,gandindu-se ca si altii ar putea gresi in viitor, nemaipunand la socoteala explicatiile pe care ar fi trebuit sa le dea in legatura cu acest nume. Si oricum apropiatii ii spun GENUA iar publicul o stie drept EUGENIA VODA.

In 2009 EUGENIA VODA a plecat intr-o calatorie cu vaporul,o aventura  adevarata pentru un om sedentar cum spunea domnia sa. A realizat "PROFESIONISTII PE MERIDIANE". A cautat oamenii valorosi din JAPONIA pina in STATELE UNITE.  Succesul emisiunilor sale a dus la realizarea unui CD,  PROFESIONISTII, editat de TVR si a altui CD realizat  de editura HUMANITAS.

"PENTRU MINE TELEVIZIUNEA NU A FOST O ACTIVITATE DE INTRETINERE SI NICI DE PASIUNE CI MAI DEGRABA O MISIUNE. AM ALES TELEVIZIUNEA CA UN MOD DE EXPRESIE, CREZAND CA POT FI DE AJUTOR,ATATA TOT."

Daca ar sta acasa, doamna EUGENIA spune ca nu ar deschide televizorul pentru ca prefera sa citeasca ziarele. Admite ca dupa 12 ani la carma emisiunii PROFESIONISTII ,televiziunea este un obstacol pentru alte activitati pe care si-ar dori sa le faca. Si nu crede ca profesionistii se vor epuiza ci mai degraba dansa se simte epuizata. Si totusi contiuna. De CE?

"Exista oameni cu care in timp ce comunici,simti o stare de gratie,oameni care te fac sa crezi ca inteligenta e contaminanta,oameni care te fac sa te simti si tu, brusc inteligent," CD cu PROFESIONISTII contine voci ale unor oameni care iradiaza inteligenta,"

"Mi-am imaginat o intersectie de cosmar respirand paradisiac pentru ca toti conducatorii auto asculta vocile unor intelectuali. Iata asadar o sansa in plus de a deveni mai inteligenti in trafic...in traficul vietii".

Ii dam dreptate doamnei VODA,cea pe care o telespectatoare a numit-o "REGINA INTERVIURILOR". Si acest lucru a sensibilizat-o. Spune ca nu este adepta aprecierilor ci mai degraba a deprecierilor. Nu suporta "feminismul" si e pasionata de arta. Spune ca a vazut multe femei de cariera dar si cariere de femei. Mai crede ca e "bine sa gandesti luminos si sa nu te risipesti detestand".

Nu suporta cuvantul "feminitate" pentru ca nu are ce cauta langa profesie. Si totusi ce inseamna sa fii  profesionist in acceptiunea EUGENIEI VODA? Iata ce declara:: " PROFESIONIST inseamna sa fii atat de bun incat nimeni sa nu isi puna problema de sexe de a fi barbat sau femeie, pentru ca nu are absolut nici o relevanta.Un  PROFESIONIST in legatura cu care nimeni, nici macar dusmanii nu invoca "feminism", 'barbatii","soti si amanti"-vorba cuiva ca o expresie a carierei lor."

O zi libera pentru EUGENIA VODA arata  ca o zi in care nu trebuie sa te uiti la ceas si nici sa iti planifici ceva pe agenda,sa decurga totul neplanificat  astfel incat chiar sa fii curios  cum se va termina.

EUGENIA VODA a realizat o serie de emisiuni PLANETA CINEMA iar la ROMANIA LITERARA a realizat "CRONICA FILMULUI". A scris carti "CINEMA SI NIMIC ALTCEVA", "SCURTE INTALNIRI", "PLANETA CINEMA". EUGENIA VODA este realizatoarea de televiziune care a  patentat un anumit stil de montaj al emisiunilor sale. Ea spune  ca invitatii par a lua o pauza de gandire doar atunci cand hotareste asa.

EUGENIA VODA are alergie la "femei de succes". A reusit sa obtina premii care ii asigura succesul dar ea nu se considera o femeie de succes. In schimb apreciaza AUTENTICITATEA. Si-ar dori ca ziua sa fie mai lunga si sa nu fie sub presiunea timpului.

Publicul iubitor de cultura asteapta noi editii de "PROFESIONISTII". Si ne bucuram ca "inca se intampla"
Probabil ca EUGENIA vrea sa realizeze si emisiunea perfecta asa cum crede ca ar fi ea. O emisiune in care "eu sa tac, si tot ce aud  sa fie palpitant"

PREMII EUGENIA VODA

PREMIUL pentru cel mai bun talk-show acordat de CLUBUL ROMAN DE PRESA
PREMIUL CRITICII pentru cea mai buna emisiune de televiziune
PREMIUL UCIN pentru critica de film
PREMIUL ION CANTACUZINO pentru publicistica de cinema acordat de ASOCIATIA CRITICILOR DE FILM
MAI POTI CITI