Biografia GHEORGHE ZAMFIR geniului muzicii romanesti sau drumul de la Gaesti via PAPA sau imparateasa Japoniei

Cand s-a nascut la 6 aprilie 1941 in comuna GAESTI,nimeni nu s-ar fi gandit ca micutul GHEORGHE ZAMFIR avea sa cunoasca exilul sau avea sa cucereasca mapamondul cu muzica naiului sau fermecat.

WIKI ZAMFIR GHEORGHE
GHEORGHE ZAMFIR a dus numele ROMANIEI pe buzele si in inima celor mai puternici oameni ai planetei. De la imparateasa Japoniei la PAPA PAUL AL DOILEA la presedintele COLUMBIEI la vedete de cinema sau mari sportivi. A obtinut numeroase premii distinctii si medalii. Dintre acestea amintim doar  MEDALIA VATICANULUI, ORDINUL MERITUL CULTURAL AL FRANTEI, CAVALER AL FRANTEI BELGIEI SI LUXEMBURGULUI.

Si acum isi aminteste de acele momente triste din viata sa cand a fost nevoit sa plece in exil. Cazuse in dizgratia cuplului de trista amintire. GHEORGHE ZAMFIR indraznise sa dedice un concert lui DUMNEZEU. CUM?

"URLAND DE DURERE,CU INIMA SFASIATA IN BUCATI.AM LUAT DRUMUL EXILULUI IN LUNA MARTIE A ANULUI 1982,CU VALIZA IN MANA SI CU NAIELE LA SPINARE. PASAPORTUL MI L-A BAGAT IN BUZUNAR FOSTUL MINISTRU DE EXTERNE STEFAN ANDREI. "PLECI SI NU TE MAI INTORCI. ALTFEL, CEAUSESCU O SA TE OMOARE!" "EXILUL A FOST ABSOLUT TERIBIL PENTRU MINE. DACA NU PLECAM DIN TARA, ERAM ARESTAT,CONDAMNAT SI POATE PIERDUT FIZIC."


Dar cum romanul are fibra de luptator, maestrul a reusit sa faca fata celei mai grele incercari la care poate fi supus un om. Ce poate fi mai dureros decat sa fii dezradacinat, sa simti ca iti poti pierde identitatea si ca nu ai sa iti poti vedea parintii?

Canada avea sa il primeasca cu bratele deschise si aici avea sa isi intemeieze maestrul prima familie. Aici pe teritoriu canadian avea sa se nasca si primul si unicul copil ,un baiat. In prezent SUSAN NICHOLS prima sotie si baiatul EMMANUEL TEODOR ZAMFIR traiesc in CANADA .

EMMANUEL TEODOR ZAMFIR este basist intr-o trupa rock la MONTREAL. Asta se intampla in 1986. In 1995 ZAMFIR se casatoreste cu frantuzoaica MARIE NOELLE la PARIS. Zilele trecute GHEORGHE ZAMFIR a reusit sa castige procesul pe care frantuzoaica il intentase. Acest lucru ii da cale libera spre cel de-al treilea mariaj.

NICOLETA BECA este o interpreta de muzica populara care s-a nascut in satul CIB, comuna ALMASU MARE din judetul ALBA. S-a nascut la 26 august 1984. Presa spune ca "micuta" l-a vrajit definitiv pe GHEORGHE ZAMFIR. A dat bir cu fugitii taman cand trebuia sa se marite.

biografie gheorghe zamfir nai blog vedete
Au stat despartiti o vreme dar s-au reimpacat.  Poporul nu stie de  MISA PENTRU PACE, PENTRU NAI,COR si ORCHESTRA inregistrat in 1974 cu ORCHESTRA ROMANA si CORUL MADRIGAL condus de MARIN CONSTANTIN.

Nu, pe noi ne intereseaza mai mult ca este o diferenta de 34 de ani intre GHEORGHE ZAMFIR si NICOLETA BECA. Cine stie ca maestrul dupa ce a reusit la Conservator s-a speriat de nai si a trecut la clasa de contrabas. A primit cate doua perechi de palme de la tatal sau si de la maestrul FANICA LUCA.

Copil de la tara, GHEORGHE nu stia cine e maestrul LUCA dar s-a lasat convins de palmele primite dar si de convingerea pe care i-a transmis-o profesorul ca la atita talent va cuceri lumea. CUM SA RENUNTE? Si chiar daca si-a dorit sa studieze acordeonul, naiul avea sa fie parte din viata sa.

ESTE SENZATIONAL cat de nestiutori suntem. Nu stim  si nu banuim ca geniul naiului a revolutionat muzica . MAESTRUL fluierului lui PAN a modificat structura, compozitia si tehnica naiului. Pur si simplu a reusit sa obtina inca  doua tonuri care dadeau melancolia doinelor si bocetelor.

GHEORGHE ZAMFIR introduce noi genuri muzicale. Etnomuzicologul MARCEL CELLER care studia in anii 60 muzica romaneasca l-a remarcat si l-a incurajat. Maestrul isi asambleaza singur naiele din lemn de bambus si le acordeaza cu putina miere introdusa in tuburi.

In 2003 ZAMFIR construieste primul nai gigant care are 42 de tuburi si o inaltime de 1,35 m si o latime de 1,2 m. Talentul sau s-a manifestat si in literatura si arte plastice.

GHEORGHE ZAMFIR a publicat eseuri si o carte autobiografica. A trecut prin momente dificile in viata. A fost acuzat de antisemitism si ISRAELUL a refuzat sa ii dea viza datorita declaratiilor sale. El a protestat si a fost taxat.

In 2008 israelienii aveau  sa se revanseze invitandu-l pe GHEORGHE ZAMFIR la ceremonia de implinire a 60 de ani de la infiintarea statului.

ZAMFIR a compus muzica de film si nu numai pentru KILL BILL a lui TARANTINO."ACROSS THE LAKE"."ONCE UPON IN AMERICA"," CELESTE","PARADISE" dar si multe alte filme s-au bucurat de o coloana sonora marca GHEORGHE ZAMFIR.

Stiati ca in 1976,ZAMFIR a compus ETE D' AMOUR care a fost cel mai  apreciat cantec al anului? Sau PASTORUL SINGURATIC compus in colaborare cu dirijorul german JAMES LAST.

GHEORGHE ZAMFIR a obtinut si doctoratul in 2005 pentru teza NAIUL- GENEZA, EVOLUTIA si SEMNIFICATIA, teza coordonata de profesorul OPREA. A pierdut bani , a suferit dar nu s-a lasat prada deznadejdii.

In ianuarie 2012 atunci cand romanii iesisera in strada. sa isi strige disperarea la un miting al USL-ului GHEORGHE ZAMFIR a avut un discurs in care era dezamagit ca un popor ca al nostru a ajuns jegos. De saracie. Nu amestecam politica cu muzica dar se stie ca maestrul e sustinator al PSD.

GHEORGHE ZAMFIR a vorbit cu amaraciune despre modul in care  toate guvernele au tratat cultura si de faptul ca NICIUN MINISTRU AL CULTURII NU A VENIT SA DISCUTE CU EL. Ar fi pacat sa nu realizam ca acest om in fata carui talent s-au plecat cu respect personalitati nu este cunoscut si apreciat asa cum se cuvine.

Haideti sa fim interesati de muzica sa si de admirabilele realizari! ASTA CONTEAZA! Felicitari si jurnalistilor care il invita in emisiuni. CATE POVESTI DE VIATA are de povestit geniul naiului! SA FIM MANDRI ca GHEORGHE ZAMFIR este UN ADEVARAT ROMAN! Din AMERICA DE SUD in AUSTRALIA, JAPONIA sau STATELE UNITE, s-a auzit doina romaneasca. Cantata cu patos, pasiune si dor de GHEORGHE ZAMFIR.

S-a nascut in ROMANIA. Daca soarta nu ar fi vrut sa se nasca pe aceste pamanturi romanesti , i-am fi acordat mai multa atentie si l-am fi respectat mai mult? Cu atat am mai ramas cunoscuti in lume. NADIA, TIRIAC, HAGI si GHEORGHE ZAMFIR.


Gheorghe Zamfir, The Lonely Shepherd Tube Video

SA INVATAM IN ULTIM CEAS SA NE CINSTIM TALENTELE!
MAI POTI CITI